Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki w domu: dbaj o ich świeżość

Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, musisz wiedzieć, gdzie najlepiej je przechowywać.

Zwykłe ziemniaki są jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Ale czy wiesz, jak prawidłowo przechowywać ziemniaki w domu? O tym porozmawiamy w materiale.

Jak przechowywać ziemniaki, aby nie kiełkowały – ważne warunki

W pomieszczeniu, w którym będziesz przechowywać ziemniaki, temperatura nie powinna przekraczać +3 stopni, a wilgotność powietrza około 90%. To miejsce również wymaga regularnej wentylacji. Wiedząc, gdzie najlepiej przechowywać ziemniaki, przedłużysz ich „życie”: nie będą kiełkować i szybko się psują.

Ważne jest również, aby trzymać ziemniaki oddzielnie od innych świeżych produktów, aby mogły dłużej służyć. Należy rozważyć, gdzie nie należy przechowywać ziemniaków: odradza się umieszczanie ich w pobliżu cebuli, jabłek i innych produktów wrażliwych na etylen. Ponadto czosnek i cebula powodują zwiększony wzrost pędów ziemniaków.

Jak najlepiej przechowywać ziemniaki w mieszkaniu – porady ekspertów

Większość z nas nie przestrzega podstawowych zasad przechowywania ziemniaków, a to ma poważny wpływ na to, jak długo pozostaną świeże. Zalecenia ekspertów dotyczące przechowywania ziemniaków w mieszkaniu bardzo się zmieniły z biegiem czasu.

Wcześniej zalecano, aby nie przechowywać warzyw w lodówce ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Założono, że może to powodować powstawanie w ziemniakach dodatkowych cukrów. A podczas gotowania rzekomo mogą zamienić się w substancję zwaną akrylamidem, co wiąże się z ryzykiem zachorowania na raka.

Jednak ostatnie badania w tej dziedzinie wykazały, że takie obawy są bezpodstawne. W związku z tym odpowiedź na pytanie, gdzie przechowywać ziemniaki w kuchni, jest bardzo oczywista: lodówka jest do tego idealnym miejscem.

Przeczytaj także:

Ale zanim umieścisz tam warzywo do przechowywania, musisz upewnić się o pewnych rzeczach, aby pozostało jak najświeższe. Wilgoć sprawia, że ​​ziemniaki szybciej się psują, dlatego lepiej ich nie myć, dopóki nie będziesz gotowy do spożycia. Eksperci twierdzą, że wilgoć może powodować gnicie ziemniaków, dlatego ważne jest, aby były suche. Zalecają wycieranie brudu suchą szmatką bezpośrednio przed przechowywaniem warzywa.

Pisaliśmy wcześniej, opisując prostą, staromodną metodę, która pomoże pozbyć się tego za jednym razem.

Być może zainteresują Cię także nowości:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *