Jak naturalnie uzupełniać magnez – porady dotyczące sprawdzonych, naturalnych produktów. Aktualne statystyki pokazują, że zdecydowana większość ludzi na świecie cierpi na niedobór magnezu. W rezultacie osoby dorosłe, które spożywają mniej niż zalecana ilość, są bardziej narażone na podwyższone markery stanu zapalnego.
To z kolei wiąże się z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, cukrzycę i niektóre nowotwory. Niski poziom magnezu również wydaje się być czynnikiem ryzyka osteoporozy.
Jak magnez nam pomaga
Istnieją pewne dowody na to, że spożywanie pokarmów bogatych w magnez (i inne ważne minerały) może również pomóc w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi. Ponadto minerał ten jest głównym składnikiem wielu leków zobojętniających kwas żołądkowy i może pomóc w leczeniu niebezpiecznych schorzeń, takich jak rzucawka w czasie ciąży lub ciężkie ataki astmy.
Zdjęcie: Pixabay
Jak naturalnie uzupełnić magnez
Istnieje kilka produktów spożywczych naturalnie bogatych w magnez, które można włączyć do swojej diety, aby uzyskać niezbędną ilość tego minerału:
- Orzechy i nasiona: Nasiona dyni, słonecznika i sezamu są doskonałym źródłem magnezu. Migdały, orzechy laskowe i orzechy nerkowca zawierają również zdrowe ilości magnezu.
- Rośliny strączkowe: Dobrym źródłem magnezu są soczewica, fasola, ciecierzyca i produkty sojowe, takie jak tofu.
- Warzywa liściaste: Szpinak, boćwina, buraki i inne warzywa liściaste są bogate w magnez.
- Całe ziarna: Owies, komosa ryżowa, kasza gryczana i brązowy ryż zawierają magnez i są doskonałym sposobem na jego naturalne pozyskanie.
- Awokado: Ten owoc nie tylko jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, ale zawiera także magnez.
- Banany: Są bogate w magnez i są smacznym źródłem tego minerału.
Jeżeli brakuje Ci magnezu, możesz pomyśleć także o suplementach diety. Zawsze jednak najlepiej najpierw skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay