Chociaż grillowanie jest zajęciem letnim, nie mniej przy dzisiejszej liczbie różnych rodzajów grillów, możesz z łatwością przygotować ten wspaniały specjał w domu. Kupiliśmy lalkę i próbowaliśmy grillować ją na klasycznym grillu elektrycznym z rusztami. Nie było to niewątpliwie nic skomplikowanego, a efekt był zdecydowanie tego wart. Przyjrzymy się więc naszej prostej metodzie nieco bardziej szczegółowo. Należy pamiętać, że każdy grilluje lalkę inaczej. Zależy to więc od indywidualnych preferencji każdego z nas.
Mięso należy wcześniej wyjąć z lodówki
Dokładnie. Na początek wyjęliśmy lalkę z lodówki na około 45 minut zanim sama poszła na grilla. Mięso powinno odpocząć i dostosować się do temperatury pokojowej. Samą lalkę kroimy poprzecznie na jakieś kłody o grubości około 1,5 do 2 cm. Wszystkie kawałki były mniej więcej takie same.
Lalka po umieszczeniu na grillu: fot. Radek Stefana
Bez grillowania
Przygotowane kawałki włożyliśmy na grill i podgrzaliśmy do 200 stopni Celsjusza. Lalkę można oczywiście grillować w nieco wyższej temperaturze, ta wspomniana nam w zupełności wystarczyła. Następnie posoliliśmy i posypaliśmy mięso z jednej strony. Następnie umieściliśmy go na samym grillu, a następnie posoliliśmy i posypaliśmy pieprzem z drugiej strony. Nic skomplikowanego. Grillowaliśmy lalkę z obu stron przez 3 minuty. W środku było jeszcze trochę różowo. Jeśli wolisz mniej soczystą porcję, będziesz oczywiście grillować dłużej.
Grillowana lalka z kukurydzą i serkiem haloumi: fot. Radek Stefana
Mięso należy odstawić, dodatkiem nie muszą być ziemniaki
Zgadza się, grillowanemu mięsu odstawiamy na około 5 minut i podajemy. Na boku mieliśmy grillowaną kukurydzę, w przeciwnym razie można też wybrać grillowane warzywa. Dzięki temu danie jest nieco lżejsze. Może warto też zjeść kawałek serka haloumi.
Grillowanie lalki: Zdjęcie poglądowe Radka Stefana