Słodkie i pachnące jagody to naprawdę zdrowy przysmak. Truskawki, jeżyny, żurawiny czy dzikie maliny mają specyficzny smak i znacznie silniejszy zapach niż owoce uprawiane. A ich liczne zalety pokazują, że należą do najbogatszych i najzdrowszych owoców, jakie możemy jeść.
Jagody zaczynają dojrzewać od lipca do października na dzikich terenach, na skraju masywnych lasów dębowych lub jodłowych, na polanach lub w lasach liściastych na terenach pagórkowatych.
Co roku w Rumunii zbiera się ponad 6000 ton owoców leśnych, ale większość z nich jest eksportowana do odbiorców zainteresowanych naturalnymi, organicznymi owocami uprawianymi w ich naturalnym środowisku.
Prawie wszystkie jagody dzikiej flory zostały wyhodowane przez człowieka, a odmiany hybrydowe są obecnie wykorzystywane do celów przemysłowych i farmaceutycznych. Jagody hybrydowe są większe, mają bogatszą i bardziej opłacalną produkcję.
Owoce leśne charakterystyczne dla Rumunii
jagody
małe, okrągłe, o niebieskofioletowej barwie, rosną na alpejskich łąkach i występują w obszarach tundry do wysokości 2000 metrów. Dojrzewają w miesiącach sierpień – wrzesień. Są to owoce słodkie, trochę soczyste, ale wyjątkowo aromatyczne i bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Dżemy są specjalnie przygotowywane z jagód, ale znacznie lepiej smakują w stanie naturalnym.
Agrest
Rzadziej spotykany na terenach dzikich, zwykle na skraju lasów liściastych, agrest ma duże, okrągłe, czerwone owoce. Mają lekko kwaśny i cierpki smak. Spożywa się je w sposób naturalny, bez dodatku cukru, nawet jeśli są kwaśne, ale można je także dodawać do marmolad czy dżemów w połączeniu ze słodszymi jagodami.
jagody
W spontanicznej florze najczęściej występują czarne porzeczki, o okrągłych jagodach, grubej skórce i słodko-kwaśnym smaku. W drodze hybrydyzacji otrzymano także odmiany czerwone lub żółte. Wszystkie są równie zdrowe, smaczne i bardzo bogate w składniki odżywcze.
Rokitnik zwyczajny
Łatwo rozpoznawalny po pomarańczowych jagodach rosnących na kolczastych łodygach, rokitnik jest jednym z najbardziej złożonych i zdrowych owoców. dojrzewa w sierpniu, jak wszystkie owoce leśne. Zaleca się spożywać go na surowo z miodem, ale można go również wykorzystać na syrop lub dżem. Jest uważany za rodzaj rumuńskiego żeń-szenia i jest znacznie bogatszy w witaminę C i beta-karoten niż wiele innych.
Truskawki
Małe, delikatne i czerwone truskawki rosną ukryte pod liśćmi na polanach w górskich lasach. Są to prawdopodobnie najbardziej pachnące jagody i najtrudniejsze do znalezienia w ostatnich latach. Są to rośliny trudne w uprawie w ogródku lub w uprawach przemysłowych, gdyż są bardzo wrażliwe na zmiany środowiska. Z truskawek do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno owoce, jak i młode liście.
Owoce czarnego bzu
Bez czarny rośnie na wysokich wzgórzach w sąsiedztwie lasów liściastych i jest bardzo produktywnym krzewem. Można ją uprawiać zarówno w gruncie, jak i w uprawach ekstensywnych. Nie jest to pretensjonalny krzew i owocuje obficie od jednego do drugiego. Kwiaty bzu czarnego są szczególnie używane wiosną w przypadku socaty. I , które dojrzewają późnym latem, mają gorzki smak, ale można je stosować do dżemów i dżemów z innymi słodszymi jagodami.
jeżyna
Hodowcy uzyskali liczne hybrydy jeżyn ogrodowych, o dużych, wcześniej dojrzewających owocach, z łodygami pozbawionymi kolców, ale najbardziej pachnące są nadal dzikie jeżyny. Ich błyszczący czarny kolor pokazuje, kiedy są dobrze dojrzałe i pokazuje, jak bogate są w sole mineralne, witaminy i korzystne kwasy.
Dzika róża
Dzika róża, szeroko rozpowszechniona zarówno na równinach, jak i na wzgórzach, zbierana jest pod koniec lata, kiedy przybiera jasnopomarańczowy kolor. Dzika róża to owoc dzikiej róży, która kwitnie w kwietniu-maju i ma białe lub różowe kwiaty. Jej owoce są dość twarde i mniej przyjemne w smaku na surowo, dlatego wykorzystuje się je głównie do syropów i dżemów.
Żurawina
Te małe, okrągłe i czerwone owoce, szczególnie pachnące, rosną na polanach alpejskich lasów. Częściej spotyka się je na terenach górskich na zachodzie kraju, na wysokościach 1000 – 1300 metrów. Żurawiny są wysoko cenione zarówno ze względu na smak, jak i bogactwo składników odżywczych. Najlepiej spożywać je na surowo, ale można je także dodawać do dżemów.
Malina
Wyjątkowo pachnące, dziko kwitnące maliny dorównują smakiem truskawkom, z tą różnicą, że są znacznie słodsze. Krzewy malin rosną na terenach pagórkowatych, na skraju lasów liściastych lub na polanach. Można je dość łatwo znaleźć w prawie wszystkich obszarach kraju i są dość produktywne. Owoce są rubinowe i soczyste, dojrzewają od lipca i spożywane są głównie na surowo, na konfitury lub syrop.
Jagody i ich właściwości odżywcze
Im bardziej kolorowe i pachnące, tym bardziej jagody pokazują, że są bogatsze w witaminy, dobroczynne kwasy, przeciwutleniacze i sole mineralne. Niezależnie od tego, czy są to czerwone, czarne czy pomarańczowe, owoce te są znacznie bardziej bogate w składniki odżywcze niż wiele owoców hybrydowych, uprawnych i sadowniczych. Oto najważniejsze aktywne składniki odżywcze zawarte w jagodach.
Witamina C
Jest silnym przeciwutleniaczem występującym w dużych ilościach we wszystkich jagodach. Witamina C wspomaga odporność organizmu, odbudowuje zapasy energii, wspomaga pracę serca i mózgu, normalizuje ciśnienie i krążenie, buduje kolagen w skórze i zwalcza działanie wolnych rodników.
Antocyjany
Im jaśniejsze są jagody, tym są bogatsze w antocyjany. Są przeciwutleniaczami o działaniu przeciwzapalnym, wspomagają pracę serca i krążenie krwi oraz chronią organizm przed przyspieszonymi procesami starzenia. Antocyjany występują w większych ilościach w czerwonych, czarnych lub pomarańczowych jagodach.
Kwas foliowy
Jest kwasem niezbędnym do wzrostu i rozwoju dzieci oraz ze względu na korzystny wpływ, jaki wywiera na serce, mózg i pamięć. Kwas foliowy przyczynia się także do produkcji serotoniny i poprawia nastrój.
Kompleksowy zestaw witamin
Jagody zawierają wszystkie niezbędne witaminy dla organizmu. Witamina A, beta-karoten, witaminy B3, B6 i B12, witamina C, witamina K i PP. Im więcej spożywa się surowych owoców w ich naturalnym stanie, tym bogatsze jest spożycie witamin.
Sole mineralne obecne w jagodach
Najbardziej mineralne sole to magnez i potas, obecne we wszystkich wymienionych jagodach. Zawierają także sole żelaza, sodu i manganu. Wszystkie te sole wzmacniają organizm i przyczyniają się do rozwoju kości, mięśni, zdrowia serca i prawidłowego funkcjonowania wszystkich ważnych narządów.
Kolor jagód i właściwości zdrowotne
Im bardziej kolorowe, tym bogatsze w niezbędne składniki odżywcze.
Intensywny pomarańczowy kolor owoców rokitnika i owoców dzikiej róży świadczy o tym, że są one bogate w beta-karoten, witaminę A i witaminę C oraz sole potasowe.
Intensywny czerwony kolor truskawek, malin czy żurawiny świadczy o tym, że są one bogate w witaminę C, witaminę A, przeciwutleniacze korzystne dla serca, krwi i długotrwałej pamięci.
Fioletowy lub czarny kolor jeżyn, borówek czy agrestu wskazuje, że są to owoce bogate w sole mineralne, witaminę C i przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i zwyrodnienia, zachowują energię i wysoki ton, a jednocześnie odporność organizmu, chroniąc Cię także przed pojawieniem się niektórych form raka.
Zobacz też!