Jabłoń pomoże na kaszel, trawienie i odporność. Z gorzkiego zioła przygotuj herbatę i syrop

Jabłko pospolite to przede wszystkim uznany domowy środek na kaszel, pomocnik przy problemach z trawieniem i wzmacniający odporność. Ma przyjemny jabłkowy aromat, szczególnie wyczuwalny po pocieraniu liści między palcami, ale ma bardzo gorzki smak. W naszym kraju jabłoń na wolności spotykamy jedynie na terenach południowych i suchych, dlatego warto uprawiać to ciekawe zioło lecznicze w ogrodzie lub w doniczce na balkonie. Z gorzkiego zioła przygotuj herbatę i syrop.

to roślina lecznicza z rodziny rozchodników(Lamiowate), podobny do serdecznika, rozmarynu lub

Jak wygląda jabłoń?

  • Jabłoń to bylina osiągająca 50-60 cm wysokości, rozgałęziona w górnej części. Liście na stronie wierzchniej są delikatnie owłosione, na odwrocie szare do białych, filcowane, na krawędzi ząbkowane.

  • Małe białe kwiaty zawierają dużo nektaru. Jest to popularne zioło wśród pszczelarzy, ponieważ produkuje nektar nawet przy suchej pogodzie. Kwitnie od lipca do września.

Uprawa jabłoni

Jabłoń pochodzi z Morza Śródziemnego, dziko rośnie tu tylko na suchych terenach, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wyhodowanie tego zioła leczniczego z nasion w ogrodzie lub w skrzynce na balkonie lub parapecie.

  • Jabłoń lubi stanowiska ciepłe i słoneczne, osłonięte od wiatru. Lepiej nadaje się do suchszego klimatu.

  • Jabłoń rośnie na nasłonecznionych rabatach kwiatowych, na skalistych i żwirowych lub piaszczystych zboczach, w pojemnikach na balkonach lub parapetach od strony południowej i południowo-zachodniej.

  • Dobrze rośnie na glebie lekkiej, przepuszczalnej, bogatej w składniki odżywcze.

  • „Nasiona jabłoni wysiewamy w kwietniu, jabłoń w czasie kiełkowania musi mieć odpowiednią ilość wilgoci. W temperaturze 15-20°C kiełkuje w ciągu 14-18 dni. Rośliny przekłuwamy do skrzynek klipsem o wymiarach 3 x 3 cm. Wyrośnięte sadzonki sadzimy w maju, gdy nie ma już zagrożenia przymrozkami, w odległości 40-50 cm w rzędach o szerokości 50 cm. radzi hodowca Jan Prášil.
  • Jabłonię możemy także wysiać bezpośrednio na kwietnik w maju, wyhodowane rośliny łączymy w klips o wymiarach 50 x 20-50 cm.

Na co leczy ocet jabłkowy?

Kora jabłoni zawiera głównie garbniki, olejki eteryczne, gorycz, saponiny, substancje śluzowe, węglowodany i witaminę C. Liście jabłoni pachną jak jabłko, ale mają bardzo gorzki smak.

„Jabłoń stosowana jest w medycynie ludowej głównie na drogi oddechowe – pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, ale także przy przewlekłym zapaleniu oskrzeli, zapaleniu krtani i astmie oskrzelowej” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. Może także aktywować naturalne mechanizmy obronne organizmu i wspierać detoksykację. Stosowany jest także przy nerwicach serca (arytmia, przyspieszone i nieregularne bicie serca) oraz może być stosowany w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi.

„Jak wszystkie gorzkie zioła, jabłoń ma również korzystny wpływ na układ trawienny, wspomaga trawienie, ma łagodne działanie przeczyszczające, działa ściągająco i przeciw wzdęciom, pomaga przy chorobach pęcherzyka żółciowego (wpływa na produkcję żółci) oraz, dodatkowo wspomaga pracę wątroby i śledziony”, dostarczone przez zielarza.

CZYTAĆ:

Jak korzystać z jabłoni

„Herbatę najczęściej podaje się wewnętrznie w formie naparu, herbata jabłkowa jest naprawdę bardzo gorzka, dlatego dobrze jest ją osłodzić kroplą miodu. Na kaszel polecam stosować syrop jabłkowy.” mówi M. Kolár. Stosuje się go zewnętrznie w postaci okładów lub kąpieli na trudno gojące się rany ropne, gdyż działa przeciwzapalnie. Maść jabłkową () nakłada się na stwardniałą skórę, ropne i trudno gojące się rany. Na siniaki stosuje się okłady ze świeżo zmiażdżonej pokrzywy.

Skutki uboczne

Jabłko zwyczajne nie ma skutków ubocznych, jednak podobnie jak zioła gorzkie, nie stosujemy go w przesadnie dużych dawkach i przez długi czas.

Herbata jabłkowa (napar)

Składniki

  • 2 łyżeczki suszonego octu jabłkowego (4 łyżeczki świeżego)

  • 1 łyżeczka suszonej lub (2 łyżeczki świeżej)

  • 250-280 ml wrzącej wody

  • miód do smaku

metoda

Zioła zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 10 minut. Odpływ. Napar pijemy letni, dużymi łykami rano i wieczorem. Dosłodzić miodem do smaku.

Używać

Herbatę jabłkową pijemy letnią dwa do trzech razy dziennie, gdy mamy problemy z trawieniem, działa ona głównie na utratę apetytu, wzdęcia i zaparcia. Pomaga także przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli i duszności.

Syrop jabłkowy na kaszel

Składniki

  • 200–220 g suchego miąższu jabłkowego

  • 1,5 litra wody

  • 1 kg naturalnego cukru

Przygotowanie

Jabłoń zalać zimną wodą i pozostawić do maceracji na co najmniej 24 godziny. Następnie odcedzić, wycisnąć zioła. Do płynu dodać cukier i gotować powoli, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Przechowujemy na zimno.

Używać

W celu wspomagania kaszlu stosujemy 1 łyżeczkę syropu trzy razy dziennie.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Zbiór i obróbka sadu jabłoniowego

  • Najlepiej jest zbierać łodygi jabłoni tuż przed kwitnieniem lub gdy łodyga ma wysokość 35-40 cm.

  • Przycinajmy w słoneczny i ciepły dzień. Zostawiamy 5–10 cm zarostu, w przeciwnym razie jabłoń będzie słabo rosła.

  • Suszyć w cieniu lub w suszarce w temperaturze do 35°C.

  • Prawidłowo wysuszona jabłoń ma kolor zielony lub szarozielony, pachnie jabłkami i ma gorzki, nieco ostry smak.

  • Możemy również zamrozić lub zamrozić same podarte liście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *