Jabłka należą do owoców, które zachowują trwałość nawet w stanie nieprzetworzonym. Jeśli masz idealne warunki do przechowywania, możesz cieszyć się tym wspaniałym owocem świeżym nawet zimą. Ale nie każdy ma wystarczająco przestronną piwnicę. Ponadto niektórych surowców, takich jak jabłka i cebula, nie należy przechowywać w bliskiej odległości, ponieważ mogą pochłaniać wzajemne zapachy. Wtedy możemy poczuć się, jakbyśmy jedli jabłko o smaku cebuli. I w takich przypadkach warto znać przepisy na przetwory jabłkowe. Wybieramy te mniej popularne.
Karmelizowane jabłka
Na 1 kg jabłek będziemy potrzebować 250 g cukru i 1 cytrynę. Zaczynamy od obrania jabłek, usunięcia gniazd nasiennych i pokrojenia ich w drobną kostkę. Następnie pozwól, aby cukier się skarmelizował. Skropić sokiem z cytryny, a następnie posypać posiekanymi jabłkami. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż mieszanina zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz to wymieszać. Aby uzyskać specjalnego kopa, po ostygnięciu możesz dodać do mieszanki trochę alkoholu – odpowiedni jest rum, whisky lub likier pomarańczowy.
Zdjęcie: Pixabay
Przyprawione pieczone jabłka
Nawet teraz przygotowanie jest bardzo proste. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Będziesz potrzebować 2 kg czystego miąższu jabłkowego. Kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dodać około 100 ml wody i powoli podgrzewać pod przykryciem przez około 25 minut. Następnie dodać 2 łyżki cynamonu i 1 łyżkę goździków i smażyć kolejne 5 minut. Jabłkami można w ten sposób napełnić szklanki lub wcześniej je zmiksować. W celu długotrwałego przechowywania należy je zamrozić.
Dżem dyniowy z jabłkami i pomarańczami
Już sama nazwa wskazuje, jakie składniki będą potrzebne do przygotowania. Przygotuj 600 g miąższu dyniowego (obranego, jeśli masz dynię o twardej skórce i usuniętego z pestek). Pokrój go w kostkę. Następnie dodaj 2 słodkie jabłka, które również są obrane i wydrążone. Jabłka również pokroić w kostkę. Wymieszaj je z dynią. Do garnka włóż jedną obraną i pokrojoną na kawałki pomarańczę (wszystkie białe części muszą zostać usunięte). Napełnij go 150 ml wody i dodaj 250 g cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 5 minut. Następnie dodać sok z 1 cytryny, jabłka, dynię i cynamon do smaku. Gotuj około 40 minut na małym ogniu. Owoce muszą na końcu się rozpaść. Nie zapomnij zamieszać od czasu do czasu. Możesz, ale nie musisz, wymieszać mieszaninę i umieścić ją w czystych szklankach. Zamknij i ostudź do góry nogami.
Zdjęcie: Pixabay
Ogrodnictwo to moje wieloletnie hobby. Próbuję nowych rzeczy i cieszę się, że mogę się nimi z Tobą podzielić!