Hurra do lasu po jagody! Niebiesko-czarne jagody smakują wyśmienicie i mają wyjątkowe działanie lecznicze

Chcesz zrobić coś dla swojego zdrowia? Idź do lasu po jagody! Gwarantujemy, że będziesz się nimi świetnie cieszyć, bo jagody najlepiej smakują w momencie zerwania z krzaka. A dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, owoce i liście mają działanie lecznicze, m.in. pomagają diabetykom, zwiększają odporność i spowalniają proces starzenia. Efekt leczniczy można zaobserwować spożywając zaledwie jedną garść jagód trzy razy w tygodniu!

Drobne niebieskofioletowe owoce z naturalnych drzewostanów charakteryzują się wyraźnym smakiem, przyjemnym aromatem i niebieskofioletowym sokiem. Żurawina to rozgałęziony krzew o wysokości od 10 do 40 cm i okrągłych, jajowatych liściach. Tworzą stosunkowo zwarte, ciągłe drzewostany, zwane krzewami borówki. Owoce dojrzewają od około czerwca do września.

Rośliny borówki żurawinowej występują głównie w wilgotnych lasach i lasach mieszanych, rosną na polanach, wrzosowiskach, torfowiskach, pastwiskach i skałach, gdyż potrzebują głównie gleby kwaśnej i wilgotnej.

Jak zdrowe są jagody

zawierają głównie ponad 7% garbników, 20-30% cukru, barwniki antocyjanowe, mirtylinę, a także organiczne kwasy cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, mlekowy, szczawiowy i pektynowy, witaminy A, B i C oraz substancje obniżające poziom cukru we krwi.

„Istnieje wiele różnych rankingów superżywności, ale zawsze łączy je jedno – na szczycie znajdują się jagody. I zgadzam się z tym w stu procentach.” mówi zielarz Martin Kolár. „Weźmy pod uwagę, że regularne spożywanie jagód przez dwa miesiące może złagodzić objawy zespołu metabolicznego, czyli medycznego terminu określającego połączenie cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i otyłości. Efekt leczniczy zapewnia już jedna garść jagód trzy razy w tygodniu! Borówki wspierają także produkcję dopaminy, dlatego pomagają rzucić palenie, alkoholikom i narkomanom. Dojrzałe owoce wspomagają leczenie niepłodności.” wymienione przez zielarza.

Co jeszcze leczą jagody

„A to nie wszystko, chciałbym jeszcze wspomnieć, że jagody poprawiają widzenie w nocy i leczą ślepotę nocną, poprawiają odporność oraz działają zapobiegawczo i leczniczo na infekcje. Przedłużają także życie i chronią przed demencją starczą. Pomagają przy problemach jelitowych, drenażu oraz leczeniu niektórych obrzęków i stanów zapalnych dróg moczowych… Są odpowiednie dla wszystkich grup wiekowych, w tym dzieci, które docenią ich doskonały smak i szybkie działanie, np. na letnią biegunkę zakaźną. Odwar z suszonych owoców sprawdził się jako nacieranie lub okład w leczeniu łuszczycy, egzemy czy trudno gojących się ran.

Jak jeść jagody

Borówki najlepiej spożywać na surowo. Na sezon zimowy możemy suszyć lub zamrażać dojrzałe owoce. Ekstrakt alkoholowy z dojrzałych jagód może dobrze utrwalać działanie lecznicze. „Jeśli poddamy je obróbce cieplnej, zawartość polifenoli, dzięki którym mają tak korzystny wpływ na zdrowie człowieka, zmniejszy się o około jedną szóstą, ale nadal będą zdrowe” zaopatrzenie.

Nawet borówki ogrodowe są zdrowe

Borówki ogrodowe są również lecznicze. Borówka czubata (Vaccinium corymbosum), zwana borówką kanadyjską, ogrodową, winogronopodobną lub wielkoowocową, pochodzi z Ameryki Północnej, a jej krzewy dorastają do dwóch metrów wysokości.

Zbieranie i suszenie jagód

  • Owoce zbieramy od lipca do sierpnia, na większych wysokościach dojrzewają jeszcze później.

  • Rozłóż jagody w jednej warstwie i wysusz je na słońcu. Czasami je potrząsamy, aby równomiernie wyschły.

  • Jeśli chcemy, aby borówki wyschły szybciej lub gdy pogoda nie sprzyja, suszymy je w piekarniku lub suszarce. Borówki suszymy najpierw przez około 1 godzinę w temperaturze 45°C, następnie w temperaturze 60°C.

  • Suszone borówki powinny być jędrne, ale sprężyste, ale nie całkowicie twarde.

  • Ponieważ łatwo wchłaniają wilgoć z powietrza, należy je sprawdzić i w razie potrzeby ponownie wysuszyć.

  • Suszone owoce przechowujemy w papierowych torebkach lub słoikach z pokrywkami.

Liście borówki a zdrowie

Liście borówki działają podobnie jak owoce, zawierają glukokininy (myrtylina), dlatego wywar z nich stosowany jest w celu wspomagania stabilizacji poziomu cukru we krwi, szczególnie pomagając przy cukrzycy starczej. Liście zawierają znaczną ilość garbników, dlatego nadają się do sporządzania naparów stosowanych wewnętrznie na biegunki, problemy żołądkowe, ale także przy infekcjach dróg moczowych. Na skórę dotkniętą chorobą grzybiczą nakłada się okłady z wywaru z liści.

Zbieranie i suszenie liści borówki czarnej

  • Liście zbiera się od czerwca do września z jałowych gałęzi metodą zrywania. Usuwamy brązowe lub w inny sposób uszkodzone liście, fragmenty gałęzi i inne zanieczyszczenia.

  • Liście suszymy tak szybko, jak to możliwe, warstwami w cieniu lub przy sztucznym ogrzewaniu. Temperatura nie powinna przekraczać 40°C. Suszone liście muszą zachować jasnozielony kolor.

  • Przechowuj suszone liście w szczelnych szklanych pojemnikach.

Herbata jagodowa na problemy jelitowe

Składniki

  • 2 łyżeczki suszonych jagód

  • 250 ml wody

Przygotowanie

Suszone borówki (można je zmiażdżyć) zalać zimną wodą i pozostawić na noc do maceracji na zimno. Możemy odcedzić, ale nie jest to konieczne.

Używać

W przypadku biegunki i innych problemów jelitowych pij od dwóch do trzech filiżanek letniej herbaty jagodowej dziennie.

Leczniczy napar z jagód

Składniki

  • 2 łyżki suszonych jagód

  • 300 ml wody

Przygotowanie

Suszone jagody zalać 300 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.

Używać

Źle gojące się rany, egzemy, oparzenia (nawet od słońca) i oparzenia naciera się zimnym naparem.

Herbata liściasta dla diabetyków

Składniki

  • 2 łyżeczki liści borówki

  • 250 ml wody

Przygotowanie

Liście zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, zdjąć z ognia i pozostawić do częściowego ostygnięcia. Odpływ.

Używać

Herbatę pijemy na zimno, maksymalnie dwie filiżanki dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *