Herbata z dzikiej róży: Dzięki dużej zawartości witaminy C napój ten doskonale sprawdza się w walce z przeziębieniem i grypą.

Strzały to doskonały owoc, który możesz sam zrywać. Można je łatwo zidentyfikować, dlatego w przeszłości kobiety i dzieci zachęcano do zbierania tych dzikich owoców i uprawiania róż w przydomowych ogrodach, aby były łatwo dostępne. Groty strzał doskonale sprawdzają się w galaretkach, herbatach lub wlewane do olejów i octów.

Dziś porozmawiamy o tym, jak zrobić z nich herbatę.

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • ¼ szklanki świeżej maranty (lub 1 czubata łyżka suszonej, pokruszonej maranty)
  • 4 świeże liście mięty (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru (lub według uznania)

Procedura:

Jeśli używasz świeżych owoców dzikiej róży, po prostu je umyj, aby usunąć brud i owady.

Do rondla wlać 4 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodaj maranty (i zioła, jeśli używasz) do wrzącej wody i przykryj mieszaninę. Zmniejsz ogień do średniego i delikatnie mieszaj przez około 8 minut.

Do rondelka dodaj 1 lub 2 łyżki cukru i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści w mieszance. Jeśli chcesz, aby herbata była niesłodzona, pomiń ten krok.

Przestań podgrzewać garnek. Pozostawić pod przykryciem i odstawić na około 10 minut.

Przecedź herbatę przez drobny filtr, aby usunąć nasiona i pozostały miąższ. W razie potrzeby dosłodź herbatę odrobiną miodu i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *