Herbata imbirowa i jak ją stosować – jest świetna na przeziębienia i zmęczenie, ale nie należy z nią przesadzać

Herbata imbirowa i jak ją stosować – bardzo pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem, ale nie należy jej przesadzać. Herbata imbirowa i jak ją zrobić: Imbir jest bardzo przydatny w kuchni i domowych środkach. Obecnie jest raczej popularny jako świeży do herbaty lub dań azjatyckich. Wcześniej jednak szeroko stosowano także susz, gospodynie domowe często robiły mięso imbirowe lub ciasteczka imbirowe.

Medycyna i przyprawy

Stosowanie imbiru zostało udokumentowane już w czasach przed naszą erą. Imbir jest popularny nie tylko w kuchni ze względu na ostry smak, ale także na różne dolegliwości. Najczęściej stosowana jest zimą w postaci herbaty na grypę i przeziębienie ze względu na działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Inne zawarte w nim substancje pomagają przy nudnościach i innych problemach przewodu pokarmowego, przy chorobach układu krążenia, obniżają ciśnienie i poziom cukru we krwi.

Ożywić

Ftutaj: Pixabay

Herbata imbirowa

Przygotowuje się go ze świeżego imbiru, na herbatę wystarczy naprawdę mały kawałek, zależy od smaku. Nie warto jednak przesadzać, gdyż w przeciwnym razie może dojść do biegunki lub zgagi.

Składniki:

  • kawałek imbiru 1-2,5 cm
  • sok z cytryny + plasterki cytryny lub limonki
  • miód 1-2 łyżki
  • gorąca woda 700-1000 ml

Latem użyj zimnej wody do przygotowania orzeźwiającej lemoniady.

Procedura:

Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Włóż go do czajnika i zalej gorącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na 5-7 minut, a następnie usunąć imbir. Dodać miód i sok z cytryny, przelać do szklanek i dodać plasterki cytrusów.

Herbata imbirowa i jak ją stosować – pomoże na przeziębienie i zmęczenie Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *