Herbata imbirowa i jak ją stosować – bardzo pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem, ale nie należy jej przesadzać. Herbata imbirowa i jak ją zrobić: Imbir jest bardzo przydatny w kuchni i domowych środkach. Obecnie jest raczej popularny jako świeży do herbaty lub dań azjatyckich. Wcześniej jednak szeroko stosowano także susz, gospodynie domowe często robiły mięso imbirowe lub ciasteczka imbirowe.
Medycyna i przyprawy
Stosowanie imbiru zostało udokumentowane już w czasach przed naszą erą. Imbir jest popularny nie tylko w kuchni ze względu na ostry smak, ale także na różne dolegliwości. Najczęściej stosowana jest zimą w postaci herbaty na grypę i przeziębienie ze względu na działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Inne zawarte w nim substancje pomagają przy nudnościach i innych problemach przewodu pokarmowego, przy chorobach układu krążenia, obniżają ciśnienie i poziom cukru we krwi.
Ftutaj: Pixabay
Herbata imbirowa
Przygotowuje się go ze świeżego imbiru, na herbatę wystarczy naprawdę mały kawałek, zależy od smaku. Nie warto jednak przesadzać, gdyż w przeciwnym razie może dojść do biegunki lub zgagi.
Składniki:
- kawałek imbiru 1-2,5 cm
- sok z cytryny + plasterki cytryny lub limonki
- miód 1-2 łyżki
- gorąca woda 700-1000 ml
Latem użyj zimnej wody do przygotowania orzeźwiającej lemoniady.
Procedura:
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Włóż go do czajnika i zalej gorącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na 5-7 minut, a następnie usunąć imbir. Dodać miód i sok z cytryny, przelać do szklanek i dodać plasterki cytrusów.
Herbata imbirowa i jak ją stosować – pomoże na przeziębienie i zmęczenie Zdjęcie poglądowe: Pixabay