Grudniowy post warzywny: Podaruj sobie świeże witaminy na parapecie

Witaminami możemy zafundować sobie nawet w grudniu. Nawet zimą możesz samodzielnie uprawiać świeże warzywa. I do tego nie trzeba nawet mieć ogrodu, szklarni czy łaźni parowej. Wystarczy parapet wewnętrzny. Jakie gatunki nadają się do tej metody uprawy?

Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. A tutaj można sobie pozwolić nawet teraz, w zimie. Dzięki temu zawsze można mieć pod ręką świeże witaminy. Możliwa jest uprawa w skrzyni lub doniczce. Za oknem można uprawiać nie tylko szczypiorek, pietruszkę, ale także tymianek, miętę, rukolę, majeranek, koper, kolendrę itp.

Zioła z nasion

Jeśli wyhodujesz zioła z nasion, będą one odporniejsze, trwalsze i lepiej zaaklimatyzowane niż te kupowane w supermarketach. Uprawiając zioła w domu, należy zapewnić roślinom odpowiednią ilość światła. Idealnym rozwiązaniem będzie wysokiej jakości przepuszczalne podłoże. Optymalna temperatura wynosi około 18°C. W ten sposób możesz uprawiać na przykład bazylię, lubczyk. Mięta, oregano, tymianek czy rozmaryn nie przeszkadzają w chłodniejszym klimacie.

kiełki

Zdjęcie: Pixabay

Smaczne i zdrowe kiełki i kiełki

Nie ma potrzeby kupowania niczego specjalnego. Możesz zrobić ze zwykłą skrzynią. W ten sposób można uprawiać kiełki soczewicy, grochu, gryki, lucerny czy ciecierzycy. Możesz jednak poszerzyć swoje umiejętności uprawy i spróbować nasion lnu lub chia. Zdecydowanie nie należy jednak stosować nasion roślin bakłażana, tj. papryki, pomidora, bakłażana, ponieważ ich kiełki są trujące. Nie próbuj też fasoli, która jest niejadalna, a nawet trująca na surowo. Jedynym wyjątkiem jest fasola mung.

Przyspieszenie warzyw po świeże witaminy

Jeśli jest wystarczająco dużo światła, możesz także uprawiać sałatę. Najbardziej odpowiednie odmiany to Roden, Salanova lub Dubared. Wystarczy, że zasiejesz nasiona do skrzynki, zapewnisz podlewanie, a po 2 miesiącach będziesz mieć własne zbiory. Można także uprawiać szczypiorek, rzeżuchę wodną, ​​koperek, rukolę, łodygi selera czy pietruszki. Świeże zielone liście dodają potrawom właściwości zdrowotnych i wspaniałego smaku.

Można je wyhodować nawet z resztek warzyw. Wystarczy pozostawić pokrojone wierzchołki selera lub pietruszki w misce z wilgotnym wacikiem. W ten sposób szybko odbarwia świeżą, zieloną skórę. Nie mogę oczekiwać dużych ilości, ale wystarczy do posypania ziemniaków, makaronu, pasty do smarowania lub zupy.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *