Groch rośnie prawie całkowicie sam, wzbogaca także glebę w azot, który następnie jest wykorzystywany przez inne rośliny. Oprócz groszku szpikowego możesz spróbować groszku słodkiego.
Groch jest słodki, co czyni go smacznym. Jej uprawa nie jest trudna. Nawet zupełnie początkujący może zacząć rosnąć bez żadnych problemów. W tym celu nie wystarczy uprawiać klasykę w postaci groszku szpikowego, ale warto spróbować także groszku cukrowego, który spożywa się w postaci jeszcze niedojrzałych, całych, delikatnych strąków. Ziarna nie łuszczą się.
Wybór właściwej odmiany
Do wyboru jest wiele odmian wczesnych i późnych. Zależy to również od tego, czy wolisz tradycyjny groszek cukrowy, czy mniej powszechny groszek. Nasiona zachowują żywotność przez 2 do 3 lat.
Przygotowanie grządki i prawidłowy siew
Groch jest dość mało wymagający dla gleby, należy tylko pamiętać, że nie lubi gleby zimnej, mokrej ani zbyt suchej. Wysiew nasion najlepiej wykonywać w rzędach oddalonych od siebie o 20–30 cm. Poszczególne nasiona umieszczamy pojedynczo na głębokość około 5 cm. Nasiona przykryj warstwą ziemi, lekko dociśnij powierzchnię.
Pielęgnacja grochu
To naprawdę mało wymagająca roślina. Rośliny wschodzące są odporne i wytrzymują nawet łagodny mróz. Groszek najlepiej rośnie w temperaturze około 15°C. Nie trzeba go nawet zbyt często podlewać. Aby jednak strąki były wystarczająco soczyste, gleba nie może całkowicie przeschnąć. Łóżko należy regularnie odchwaszczać i motyką. Groch nie wymaga nawet nawożenia. Można przygotować podpórkę dla rośliny, gdy wystarczy przykleić listwy po bokach grządki i rozciągnąć między nimi kilka rzędów sznurka lub siatki.
Zdjęcie: Pixabay
Ciekawe fakty na temat grochu
Jeśli pod koniec zbiorów nie wyrwiesz korzeni z ziemi, a jedynie usuniesz część nadziemną, warzywa letnie skorzystają na wcześniejszej obecności groszku w grządcetakie jak pomidory, brokuły, ogórki itp. Rośliny będą w ten sposób mogły wykorzystać azot zgromadzony w bulwach. Konieczne jest również dostosowanie reżimu nawożenia. Groszek można uprawiać razem z rzodkiewką, kukurydzą, sałatą, marchewką, cukinią, kalarepą. I odwrotnie, nieodpowiednimi sąsiadami są ziemniaki, pomidory lub fasola.
Jadalne są także delikatne, kremowobiałe kwiaty grochu siewnegoktóre smakują jak groszek. Można je wykorzystać jako jadalną dekorację sałatki lub naczynia na talerzu.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay