Granat to owoc o szczególnym smaku i kształcie. Idealny do przyprawiania sałatek i tworzenia doskonałych sosów, należy go przycinać w określonych porach roku, zgodnie ze specjalnymi wytycznymi. Zobaczmy, jak prawidłowo przeprowadzić przycinanie.
Granat, od naukowej nazwy Punica Granatum, należy do rodziny Lythraceae. Roślina ta pochodzi z obszaru pomiędzy dzisiejszym Iranem a pasmem górskim Himalajów, ale ślady jej obecności dokumentowano od czasów starożytnych w zaroślach śródziemnomorskich i regionie Kaukazu. Kształt granatu jest krzaczasty i krzewiasty, z tendencją do tworzenia odrostów u podstawy łodygi. Granat może dorastać do 6 metrów wysokości i żyć nawet 100 lat.
Owocem granatu jest jagoda, wewnątrz której można zaobserwować gęstą sieć małych nasion zwanych „osłonkami”, oddzielonych od siebie „cica”, biała membrana typowy dla granatu. Jagody rośliny dojrzewają około października lub listopada, a więc w pełni jesienią, w zależności od odmiany uprawianego granatu. W starożytności granat łączono z kultem zmarłych, a zwłaszcza z postacią Persefony. Czerwony kolor owoców łączono ze światem umarłych i tak wierzono w okresie przedhellenistycznym granaty rosły w Hadesie.
Istnieje wiele odmian granatu, szczególnie we Włoszech najbardziej uprawianą i odpowiednią dla klimatu półwyspu jest odmiana „koński ząb”. Granat można rozmnażać wiosną przez sadzonki, w pozostałych porach roku przez siew. Pozytywnym aspektem jest to, że krzew ten jest niezwykle wytrzymały i odporny zarówno na palące upały, jak i zimowe przymrozki do 10 stopni poniżej zera. Ważne jest, aby system korzeniowy rośliny nie mógł gnić przy nadmiernym podlewaniu.
Granat: dowiedz się, jak go przycinać, aby uzyskać niesamowite zbiory
Jak każda roślina, także pielęgnacja. Dziś szczególnie staramy się zrozumieć, jaki jest najodpowiedniejszy sposób przycinania granatu, który w naturze rośnie nieporządnie i powoduje duże problemy z opadaniem liści, szczególnie w sezonie zimowym. Najbardziej polecaną formą hodowli jest reklama małe drzewo i krzaczasta doniczka. Aby przeprowadzić te dwie praktyki uprawy, będziesz musiał wybrać odrost z wcześniej posadzonej rośliny i ogłowić go. Następnie zostanie posadzona na ziemi lub w doniczce.
Okres przycinania można utożsamić z końcem zimy lub okresem po zbiorach, około października/listopada. Okres jesienny jest szczególnie odpowiedni dla już silnych i energicznych roślin, które nie potrzebują nie wiadomo jakich zapasów przechowywać w drewnie, aby przetrwać zimę. Jednak dobra zasada, której należy zawsze przestrzegać, prowadzi nas do powolnego wykonywania operacji przycinania, jak zawsze traumatyczny dla rośliny.
Jak przycinać granat? Zacznij od frajerów i frajerów
Przed rozpoczęciem wyposaż się w okulary ogrodnicze i grube rękawice. Granat jest rzeczywiście wyposażony w ciernie i przy jego przycinaniu możesz się zranić. Nie należy przycinać najstarszych gałęzi, ponieważ granat owocuje na starych gałęziach co najmniej dwa lata. Wiosną zobaczymy, jak roślina wypuszcza kwiaty na młodych pędach, tych zaledwie rocznych. Te czerwonawe kwiaty nazywane są „krótkimi”. To właśnie te o długich włosach, produkowane przez roślinę latem, doprowadzą do powstania owoców, więc nie martw się, jeśli te o krótkiej fryzurze odpadną.
Granat wytwarza wiele odrostów, zaczynając od podstawy rośliny. operacja przycinania skupi się na zarządzaniu tymi odrostami, które są bardzo przydatne do rozmnażania rośliny. Dodatkowo frajerzy produkuje wiele frajerzygałęzie wyrastające z głównych gałęzi. Te również należy przyciąć, ponieważ istnieje ryzyko zastąpienia owoców nadmiarem drewna. Przycinanie będzie wówczas polegać na przerzedzaniu, zwłaszcza części bogatych w odrosty i pędy. Będziesz musiał zostawić od 4 do 7 gałęzi, które pełnią funkcję korony dla krzaczastego drzewa granatu.