Buraki są pyszne i na stałe zagościły w diecie wielu z nas. Jednak wiele osób często zniechęca się jego przygotowaniem. Wiąże się to zwykle z brudzeniem rąk, a także sprzątaniem całej kuchni. Warto między innymi wspomnieć o tym, że buraki gotuje się dość długo. Przy dzisiejszym zabieganym trybie życia warto skrócić czas przygotowania buraków. Jak to zrobić? W kolejnych wierszach zaproponujemy ciekawą wskazówkę, która z pewnością pomoże.
Metoda dwóch garnków
Tradycyjnie gotowanie buraków zajmuje około godziny. Sztuczka z portalu newsy.gotujmy pomoże skrócić czas gotowania o połowę. Buraki można z łatwością ugotować w pół godziny bez żadnych problemów. Przygotujemy dwa garnki. Jeden będzie miał gorącą wodę, a drugi będzie możliwie zimny z kostkami lodu. Buraki gotuje się zasadniczo w jednym garnku, a następnie całkowicie chłodzi w drugim.
Szok termiczny powoduje zmiękczenie buraków
Po szoku termicznym proces gotowania kończy się niemal natychmiast. Możesz liczyć na to, że sama skórka zostanie doskonale usunięta z buraka. Wysiłek, aby go usunąć, będzie minimalny. W stanie surowym konieczne jest zaostrzenie skórki.
Lód: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Trochę cukru i skórka od chleba
Nie zapomnij dodać kilku składników podczas gotowania. Konkretnie będzie to szczypta cukru i skórka chleba. Dzięki tym składnikom zapach buraków nie będzie tak intensywny. Ponadto burak nabierze jeszcze silniejszego smaku.
Gotowany Burak: Zdjęcie dzięki uprzejmości Pixabay