Głóg to starożytne ziele działające na serce i nerwy. Leczy białe kwiaty i czerwone owoce

Głóg pospolity to uroczy krzew o kolczastych gałęziach, który wiosną ozdabia przyrodę białymi kwiatami i małymi czerwonymi owocami jesienią.

CI to dobrze znany krzew, który może mieć wzrost przypominający drzewo i z łatwością osiągać wysokość siedmiu metrów lub więcej. Ma kolczaste gałęzie i naprzemienne liście. Kwitnie w maju i czerwcu białymi kwiatami z różowawymi pylnikami o specjalnym, przyjemnym dla wielu zapachu. Jesienią, we wrześniu i październiku dojrzewają owoce – ślazowiec czerwony o długości około 1 cm.

Efekty lecznicze głogu

„Kwiaty i owoce głogu, zwłaszcza jako naturalny lek poprawiający pracę serca i krążenia krwi. Substancje aktywne rozszerzają tętnice i naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi w całym organizmie, pomagają przy różnego rodzaju obrzękach, stresie, bezsenności, wysokim i niskim ciśnieniu krwi, arytmii i zawrotach głowy. Głóg stosuje się w celu zapobiegania chorobie niedokrwiennej serca i zawałowi serca. Do celów leczniczych nadają się wyłącznie kwiaty i owoce dziko rosnących krzewów.” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.

Głóg jesienią: czerwone owoce zwane głogami

Od września do października zbieramy małe, czerwone owoce głogu zwane głogami, gdy są w pełni dojrzałe.

„Orzechy laskowe są smaczne i lekkostrawne. Zawierają cukry, pektyny, karoteny, witaminę C i B. Można je stosować do herbaty, syropu, nalewki lub do przygotowania smacznej marmolady.” polecany przez zielarza. Owoce można suszyć sztucznym ogrzewaniem do temperatury 60°C.

Nalewka z głogu przeciw stresowi

Składniki

  • 100 g dobrze dojrzałych głogów

  • 500 ml wódki

Przygotowanie

Zdrowy, nieuszkodzony, pozbawiony szypułek szczypiorek myjemy, siekamy ceramicznym nożem, wrzucamy do szklanki, zalewamy alkoholem i ustawiamy w jasnym i ciepłym miejscu. Po co najmniej trzech tygodniach maceracji przecedzić przez szmatkę lub filtr do kawy, rozlać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.

Używać

Stosujemy 15 do 20 kropli na szklankę wody trzy razy dziennie w sytuacjach stresowych i nadmiernym obciążeniu psychicznym.

Marmolada głogowa

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych głogów

  • 500 g cukru (najlepiej brązowego trzcinowego)

  • około 500 ml wody

Przygotowanie

Głóg rozgnieść, dodać cukier i wodę i gotować wszystko w umiarkowanej temperaturze przez około 20 minut, ciągle mieszając, aż do miękkości. Powstałą masę przecedzić przez sito, dosłodzić do smaku i gotować w umiarkowanej temperaturze (raczej pozwolić, żeby zabulgotało) do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelej do sterylnych, podgrzanych słoików, przykryj, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Głóg wiosną: białe kwiaty

Do celów leczniczych zbiera się wiosną niedrewniane końcówki gałęzi z liśćmi i kwiatami lub same kwiaty, najlepiej jeszcze nie w pełni rozwinięte.

Suszymy kwiat cienkimi warstwami w zacienionym i dobrze wentylowanym miejscu. Podczas suszenia dokładnie spulchnij. Kwiat odpowiednio wysuszony zachowuje swój pierwotny kolor i charakterystyczny zapach.

Z kwiatów świeżych lub suszonych sporządza się nalewki na herbatę, wino lub spirytus, które są najskuteczniejszym lekarstwem naturalnym.

Herbata z kwiatów głogu na bezsenność

Składniki

  • 1 czubata łyżeczka suszonych kwiatów głogu (można użyć kombinacji z owocami w proporcji 1:1) lub 2 równe łyżeczki świeżych

  • 250 ml wrzącej wody

Przygotowanie

Ziele zalać wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia na około 10 minut. Odpływ.

Używać

Herbatkę pijemy trzy razy dziennie, ostatni około 30 minut przed pójściem spać przez 4-6 tygodni. Herbata jest gorzka, ale można ją dosłodzić miodem.

Krople z kwiatów głogu na serce

Składniki

  • 1 część świeżych kwiatów głogu

  • 5 części wódki lub czystego domowego sznapsa

Przygotowanie

Kwiaty włóż do szklanki i zalej alkoholem. Zamykamy i pozostawiamy do maceracji przez co najmniej dwa tygodnie w jasnym miejscu, ale nie na słońcu. Od czasu do czasu dokładnie wstrząśnij. Po maceracji mieszaninę przesącza się przez filtr do kawy i rozlewa do zamykanych butelek.

Używać

Nalewka z kwiatów głogu działa stymulująco na mięsień sercowy i jego krążenie, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Działa profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu dusznicy bolesnej, zalecany jest także w profilaktyce zawałów serca. Stosujemy od 15 do 20 kropli na jedną łyżkę wody trzy razy dziennie.

Skutki uboczne Hawthorn

„Głóg nie ma żadnych toksycznych ani innych skutków ubocznych, jednakże przy przyjmowaniu leków na serce i naczynia krwionośne należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem prowadzącym, gdyż głóg może wpływać na ich działanie.” mówi M. Kolár.

Głóg magiczny i erotyczny

Głóg to jedno ze starych ziół magicznych i erotycznych.Mówi się, że korona cierniowa Chrystusa była zrobiona z głogu. W średniowieczu ten ciernisty krzew o białych kwiatach i czerwonych owocach kojarzony był z czarownicami. Wierzono, że wiedźma w każdej chwili może przybrać postać głogu. Samodzielnie rosnący głóg wyznaczał miejsce zamieszkiwania istot nadprzyrodzonych. Dla Rzymian kwiat głogu był symbolem erotycznym. Patyki głogu wbijano w ziemię m.in. przy świętych źródłach, jako symbol płodnej mocy emanującej z łona natury. Kiedy w maju zaczął kwitnąć głóg, Celtowie świętowali koniec zimy i nadejście sezonu letniego. Mówi się, że zapach kwiatu głogu kojarzy się z kobiecą seksualnością. Celtyckie kobiety perfumowały się esencjami z kwiatów głogu, aby zwiększyć swoją atrakcyjność seksualną w oczach mężczyzn. Mężczyźni natomiast pili herbatę głogową, aby zyskać zrozumienie dla swoich partnerek. Martin Kolár wymienia magiczne właściwości głogu i podsumowuje: „Możemy tego wszystkiego spróbować nawet dzisiaj, chociaż działanie kwiatu i owoców głogu przypisuje się bardziej w obszarze serca”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *