Przygotowaliśmy przegląd najpopularniejszych gatunków ryb z pysznym mięsem, powszechnie spożywanych na całym świecie. Bez względu na to, jaką rybę wybierzesz, dobrze będzie jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ zalety tej potrawy są znacznie większe niż kurczak czy wieprzowina.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze gatunki ryb można dziś łatwo znaleźć w supermarketach i nie powinno ich zabraknąć w Twoim menu. Mięso ryb jest bogate w białko, foliany i łatwo przyswajalne witaminy, ale także w kwasy mineralne i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dla serca, krwi i mózgu. Ryby to jeden z niewielu pełnowartościowych pokarmów, który może dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, łącznie z warzywami i owocami.
Najważniejsze zalety ryb
Bez względu na to, jaki rodzaj ryby wybierzesz, im częściej jesz ryby, a zwłaszcza różnorodne ryby, tym więcej korzyści dajesz swojemu organizmowi.
Mięso białej ryby ma niższą zawartość tłuszczu, ale jest bardzo bogate w białko i minerały, które przekształcają się w energię. Tłuste mięso ryb jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, a także witaminy A i D, które są łatwiej przyswajalne w połączeniu z dobrymi tłuszczami zawartymi w rybach.
Mięso ryb, białe, czerwone, chude lub grubsze, jest bardzo bogate w potas, magnez, żelazo i selen, minerały niezbędne dla mózgu, szpiku, serca i mięśni. Ponadto mięso ryb zawiera znaczny procent prawie wszystkich witamin potrzebnych organizmowi, mniej witaminy C. Jest również bogate w kwas foliowy i aminokwasy, które wspierają procesy komórkowe i chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem się i zwyrodnieniem.
Środki ostrożności przy jedzeniu ryb
Większość ryb pochodzących z oceanów, zwłaszcza z Pacyfiku, zawiera rtęć i inne metale ciężkie pochodzące ze zrzutów przemysłowych.
Niektóre powszechnie spożywane w naszym kraju gatunki ryb, jak np. okoń czy turbot, zawierają cholesterol, jednak nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia, pod warunkiem, że ryba jest dietetycznie gotowana, a nie smażona na oleju.
Mięso rybne jest dobre i zdrowe, jeśli jest przygotowane w piekarniku, na grillu, gotowane do różnych nadzień do ciast i sałatek. Mniej polecane są ryby smażone, ponieważ gorący olej niszczy znaczną część składników odżywczych ryb i odkłada się w postaci cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
Jak wybrać dobrą i świeżą rybę
Kupuj ryby w małych ilościach, świeże i dobre, i spożywaj je tego samego dnia. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać świeże ryby.
Oczy: muszą być jasne, jasne i wyraźne. Mętne oczy świadczą o tym, że ryba przebywała w sklepie od kilku dni.
Kolor łusek: musi być lśniące i czyste. Ryba o mętnym, matowym kolorze jest już stara.
Twardość ciała: naciśnij brzuch ryby, jeśli jest twardy, elastyczny i twardy, jest to dobra ryba. Jeśli brzuch jest miękki, a palec pozostawia ślady na miąższu, oznacza to, że jest to stara ryba.
odbyt: sprawdź tył, aby zobaczyć, jak czysty jest. Jeśli zmieni kolor i zacznie śmierdzieć, ryba nie nadaje się już do spożycia.
Kości: jeśli mięso nie odchodzi łatwo od kości, oznacza to, że ryba jest świeża.
krew: jeśli po umyciu popłynie czerwona krew, oznacza to, że jest to ryba złowiona i tego samego ranka przywieziona na sprzedaż.
Gatunki ryb o białym miąższu
Wszystkie rodzaje ryb o białym miąższu są bardzo zdrowe, smaczne i zawierają mało tłuszczu. Ich delikatny biały miąższ gotuje się bardzo szybko, szczególnie w piekarniku i na parze. Białe ryby zawierają więcej białka niż tłuste ryby i zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały potrzebne na co dzień, mniej żelaza. Gatunki białych ryb zawierają znaczny procent witamin z grupy B, witaminy A, witaminy D i witaminy E.
kod
To jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Jej mięso zawiera witaminę B12, jod, selen, fosfor i białko, ale jest także niezbędnym źródłem kwasów Omega 3 i 6. Należy do ryb o niskiej zawartości rtęci i można ją bezpiecznie spożywać.
teatr
Pyszny sandacz to drapieżna ryba słodkowodna spokrewniona ze szczupakiem. Jej mięso ma niewielki procent tłuszczu, ale jest bogate w białko i kwasy tłuszczowe Omega 3. Mięso jest delikatne, gotuje się szybko, w ciągu kilku minut i jest wysoko cenione ze względu na intensywny smak. Szalotka to ryba o niskiej zawartości rtęci, zalecana do częstego spożywania, szczególnie w dietach odchudzających, gdyż wspomaga przemianę materii.
plamiak
Jest to ryba morska, której mięso bardzo przypomina mięso dorsza. Ale mięso plamiaka jest słodsze i smaczniejsze od dorsza, jest rybą znacznie bardziej cenioną i droższą. Jej mięso jest bogate w retinol i niacynę, kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, ale przede wszystkim w wysokiej jakości białka, łatwo przyswajalne przez organizm.
Tilapia
Jest to ryba słodkowodna o delikatnym, białym miąższu i delikatniejszym smaku. Jest bogaty w łatwo przyswajalne białka, które organizm zamienia w energię, a także jest bogaty w różnorodne witaminy, takie jak witaminy D, A, E, K i witaminy z grupy B.
spać
Jest to drapieżna ryba słodkowodna o białym miąższu, dość delikatna, ale o wyraźnym smaku. Mięso sumów jest bogate w witaminę B12, tiaminę i niacynę, ale uboższe w witaminę A, kwas foliowy, witaminę B3 i ryboflawinę. Z drugiej strony jest bardzo dobrym źródłem kwasów Omega 3 i Omega 6, ale ma niską zawartość tłuszczu. Wadą sumów jest to, że ryba ta zawiera wysoki procent rtęci.
skarp
To płaska ryba o białym miąższu, dość smaczna, ale o specyficznym smaku. Mięso turbota jest bogatym źródłem białka, witaminy A czy retinolu, kwasu foliowego, fosforu, potasu i sodu. Jest to ryba często spożywana w Delcie, w naszym kraju, jednak trzeba wiedzieć, że w dużych ilościach zawiera cholesterol, dlatego zaleca się jej sporadyczne spożywanie.
wiem to
Najsmaczniejszą rybą drapieżną w naszym kraju jest szczupak, a szczególnie cenione jest jego delikatne, białe, niemal beztłuszczowe mięso. Mięso szczupaka jest bogate w białko, witaminę B12, fosfor, selen i potas, ale także w cholesterol. Jest także bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Pyszny szczupak pieczony jest w piekarniku z nadzieniem warzywnym i mięsem szczupaka.
okoń
To smaczna ryba morska, szczególnie bogata w kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Okoń jest również dobrym źródłem witaminy A, wapnia, fosforu i potasu. Trzeba pamiętać, że okoń morski zawiera cholesterol, jednak nie może on stanowić zagrożenia dla organizmu, chyba że często spożywasz mięso okonia morskiego.
Gatunki ryb tłustych
Tłusta ryba jest o wiele smaczniejsza, ma specyficzny smak i często gotuje się ją w piekarniku, na grillu lub z barszczem kwaśnym. Tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 i są bardzo dobrym źródłem witaminy A i witaminy D. Ponadto wiele tłustych ryb ma bardzo cienkie kości w stanie miękkim, np. sardynki czy łosoś. Ryby te można jeść z ościami, szczególnie jeśli są z puszek. Są one dobrym źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm wapnia.
karp
To najpopularniejsza ryba słodkowodna, szczególnie smaczna, o białym, pysznym mięsie i nieco grubsza od szczupaka. jest bogata w białka, węglowodany, lipidy – kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6, tłuszcze nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone, witaminy (A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, betaina), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, jod, fluor, selen, miedź, mangan). Tłuszcz zawarty w mięsie karpia jest dobrym, zdrowym tłuszczem wykorzystywanym do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca.
łosoś
Łosoś, ryba oceaniczna pochodząca z Pacyfiku lub Atlantyku, dzieli się na kilka podgatunków, w zależności od regionu pochodzenia i koloru mięsa. Istnieją gatunki łososia o różowym miąższu, ale są też gatunki o czerwonym, różowym miąższu. Wszystkie są bardzo smaczne. Łosoś jest dobrym źródłem kwasu foliowego, niacyny i witaminy B12, ale także minerałów, takich jak potas, fosfor i selen.
makrela
Tłuste mięso makreli jest bardzo cenione przez miłośników ryb. Jest pyszny i ma wyjątkowy smak. Na świecie oznaczono 30 gatunków makreli różniących się wielkością i barwą miąższu. Niezależnie od gatunku jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12 (prawie 700% dziennego zapotrzebowania), ale także minerały takie jak selen, miedź, fosfor, magnez i żelazo. Zawiera także mniejsze ilości witaminy A, potasu, cynku i sodu.
śledź
Marynowany śledź to jedna z najsmaczniejszych ryb, a także doskonała i zdrowa przekąska pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Śledź zawiera tłuszcze nienasycone, znacznie lepsze i zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce i jest dobrym źródłem witaminy B12, witaminy A, witaminy PP i D. Wątroba rybia jest bogata w witaminę D i A.
pstrąg
Ryba słodkowodna o smacznym mięsie, pstrąg to jedna z najpopularniejszych ryb górskich w naszym kraju. Często spożywany na grillu z solanką, jest prawdziwym rarytasem, niezależnie od tego, czy pochodzi z natury, czy z hodowli ryb. Bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3, witaminę D, kwas foliowy, witaminę B12 i białka, hodowany tu pstrąg jest jedną z ryb o niskiej zawartości rtęci i jest bardzo poszukiwany na rynkach, szczególnie w okresie świąt.
- Jeśli lubisz łowić ryby lub po prostu smażone ryby lub , możesz także spróbować , lub !
fot.: Shutterstock
Zobacz także barszcz rybny – przepisy na barszcz rybny z Rumunii!
Przeczytaj też!
Zobacz też