Fasola, uprawiaj ją zgodnie z tym miniprzewodnikiem: rezultaty będą zgodne z oczekiwaniami

Uprawa fasoli nigdy nie była tak prosta: postępując zgodnie z tym miniprzewodnikiem, nie będziesz mieć problemów z jej uprawą.

Przestrzegając kilku drobnych środków ostrożności, będziesz w stanie je zdobyć fasolki bez żadnego problemu: ich uprawa jest satysfakcjonującym zajęciem i niekoniecznie potrzebujesz ogrodu warzywnego. Rośliny można również umieścić w doniczkach, a kilkoma działaniami i uwagą możesz dodać do swojej diety wysokiej jakości pokarm 0 km, zawierający dużą ilość białek roślinnych i błonnika.

Fasola to wysokie rośliny strączkowe korzystne efekty: to doskonały powód, aby zdecydować się na ich uprawę w domu. Zwracając uwagę na te wskazówki i podejmując właściwe kroki, możesz stosunkowo łatwo osiągnąć rezultaty: Twoja kuchnia z pewnością Ci podziękuje.

Uprawa fasoli: ten sposób jest bardzo prosty

Pierwszym krokiem, jaki należy podjąć, jest wybór różnorodność fasoli, jaką chcesz: decyzja ta jest uwarunkowana typową sytuacją klimatyczną obszaru, w którym mieszkasz. Fasola woskowa najlepiej nadaje się do regionów o gorącym lecie, natomiast fasola stołowa jest idealnym wyborem dla obszarów o chłodniejszym lecie. Następnie należy określić metodę uprawy: w a grunt należy siać na głębokość około 2,5 cm w odległości 20 cm między nasionami. W rozsadnik nasiona wprowadza się na głębokość około 1 cm, w odległości 5 cm od siebie, natomiast w słoik o średnicy co najmniej 30 cm, wypełnione bogatą, dobrze przepuszczalną glebą, wysiewać na głębokość 2,5 cm w odległości 20 cm między nasionami. TO fasolki następnie należy je regularnie podlewać.

W przypadku , należy wziąć pod uwagę temperaturę: gleba musi osiągnąć 15°C. W regionach z gorącym latem może to zostać przesunięte na luty, w regionach z chłodnym latem może to nastąpić dopiero w marcu lub kwietniu. Ważne jest, aby gleba była zawsze nawodniona, wilgotna, ale nie przepełniona wodą. To idzie nawozić co dwa tygodnie z nawozem organicznym, takim jak kompost lub obornik i koniecznie zwrócić uwagę na odchwaszczanie, tj usuwanie chwastów które rosną wokół rośliny. Ich obecność odbiera fasoli wodę, światło i składniki odżywcze. Na koniec nie możemy zapomnieć o kopanie: polega na spulchnieniu gleby wokół roślin, aby korzenie mogły rosnąć i łatwiej oddychać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *