Estragon to aromatyczne zioło, niezastąpione w kuchni francuskiej. Ale nie tylko tam. Estragon można uprawiać w ogrodzie lub w domu w doniczce. Na pewno warto, bo dzięki temu doświadczycie kulinarnej magii. Doradzimy Ci jak to zrobić.
Jest to wieloletni, do 120 cm wysokości, rozgałęziony krzew o miękkich, jasnozielonych, podłużnych liściach. Młode rośliny z wyglądu przypominają rozmaryn, jednak zapach jest zupełnie inny. Estragon pachnie anyżem, lukrecją, koprem włoskim lub bazylią. Kwitnie późnym latem i jesienią niepozornymi żółtymi kwiatami. Zaletą jest to, że zioło można uprawiać zarówno na zewnątrz w kwietniku, jak i w domu w doniczce.
Jak uprawiać estragon
Ziele potrzebuje stanowiska słonecznego i osłoniętego od wiatru. Dzięki temu nie tylko będzie rosła, ale także najlepiej rozwinie swój aromat. Jeśli chodzi o glebę, jest ona idealnie pożywna, raczej lżejsza, dobrze przepuszczalna i wzbogacona kompostem. W przypadku uprawy w pojemniku nie można zapomnieć o dobrym drenażu. Ziele potrzebuje dużo wilgoci, ale uważaj na nadmierne podlewanie. To nie wróży dobrze estragonowi. Przed ponownym podlaniem dobrze jest pozwolić glebie wyschnąć.
W okresie wegetacyjnym dobrze jest nawozić wywar z pokrzywy. Sadzonki estragonu można kupić i posadzić pod koniec maja. W doniczce uprawiaj tylko jedną roślinę na raz, należy zachować odległość około 30 cm w grządce. Wiosną można rozmnażać estragon za pomocą sadzonek ziół. W przypadku uprawy na zewnątrz zdrewniałe pędy należy odciąć wiosną. Na zimę odpowiednie jest zabezpieczenie w postaci białej włókniny, warstwy liści, słomy.
Zdjęcie estragon, autor: Vorzinek
Jak i kiedy zbierać
Ziele zbierane jest w sposób ciągły. Do normalnego spożycia wystarczą dwie roślinyjeśli będziesz je regularnie przycinać. Najlepiej oczywiście użyć świeżego estragonu. Liście estragonu można zamrażać lub suszyć. Należy go suszyć stosunkowo długo, najlepiej w suszarce w temperaturze 35°C. W wyższych temperaturach staje się brązowy. Jeśli pozostawiony do wyschnięcia zbyt długo, stanie się brązowy, a liście stracą swój smak. Podczas suszenia należy zachować ostrożność. Po prawidłowym wysuszeniu liści przechowuj je w ciemnym i szczelnym pojemniku.
Do suszenia zbieraj liście i strzelaj wierzchołkami w słoneczny dzień, najlepiej około drugiej po południu, na krótko przed kwitnieniem. Do bezpośredniego spożycia i wykorzystania w kuchni estragon można zbierać w dowolnym momencie przez cały sezon wegetacyjny.
Zdjęcie podglądowe: autor Nova