Dynie są ozdobą jesiennych ogrodów i popularnym przysmakiem. Kompoty należały kiedyś do popularnych domowych przetworów. Swego czasu kompot dyniowy à la ananas był fenomenem, który z pewnością zapamięta wielu świadków. Szkoda byłoby całkowicie o nim zapomnieć, dlatego mamy dla Was dwa przepisy retro.
Kompot dyniowy
, znana również jako Uchiki Kuri, należy do rodziny tykwy wielkoowocowej (Cucurbita maxima), chociaż nie wynika to z wielkości i wagi owoców. Waży tylko do 2 kg. Swoim słodkim, orzechowym smakiem przypomina pieczone kasztany. Pomarańcza to nie tylko skórka owocu, ale cały miąższ, który jest jędrny, ale kruchy, smaczny i słodki. Dużą zaletą tej dyni jest to, że nie musimy jej obierać. W zasadzie jest uniwersalny i można z niego przygotować dania zarówno na słono, jak i na słodko, w tym kompot.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Kiedyś była u nas bardzo popularna Odmiana Goliat (Cucurbita maxima Duchesne). Owoce kuliste do owalnych, koloru pomarańczowego, z pomarańczowym, miękkim, słodkim miąższem, o grubości 3-5 cm, osiągają wagę od 20 do 50 kg. Ta dynia najlepiej nadaje się do konserw, została specjalnie wyhodowana w tym celu. Zawiera dużo wody, więc nie nadaje się do przechowywania. To pomarańczowy olbrzym, z którego wyrzeźbione są duchy Halloween.
Retro kompot dyniowy à la ananasowy z aromatem
Składniki
-
1 kg oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni
-
500ml wody
-
250 g cukru
-
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
-
2 łyżeczki aromatu ananasowego
Przygotowanie
Dynię wymieszać z wodą i cukrem, dodać aromat i kwasek cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, i dokładnie gotować, aż dynia zacznie robić się przezroczysta – zajmuje to około 35 minut. Usuń pianę i wlej kompot po brzegi do przygotowanych szklanek. Dokładnie zamknij słoiki pokrywką, odwróć je do góry nogami na 10-20 minut.
Retro kompot dyniowy à la ananas z sokiem
Składniki
-
1-1,3 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
-
400 g cukru
-
1 litr wody
-
250 ml soku ananasowego
Przygotowanie
Zagotuj wodę z cukrem. Umieść dynię w roztworze cukru i gotuj przez 3 minuty. Następnie wyjmujemy dynię i prostujemy ją w szklankach. Do marynaty dodać sok i polać nim dynię w szklankach. Zakręć słoiki. Wkładamy je do garnka konserwowego i zalewamy wodą do mniej więcej połowy wysokości słoików. Kompot konserwujemy w temperaturze 85°C przez 15–20 minut.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Dekoracyjne dynie
Niektóre dynie nie mieszczą się na talerzu, ale dosłownie rozjaśniają ponure dni. „Najpopularniejsze są wydłużone i owalne małe dynie z brodawkowatą powierzchnią o najróżniejszych kształtach, z przewagą pomarańczy i żółci. Chociaż można je jeść, ich miąższ nie ma smaku, a niektóre gatunki nawet nie przyciągają pożywienia ze względu na swój dziwny wygląd,– stwierdza hodowca Jan Prášil i dodaje: „Do najpiękniejszych zalicza się dynię Angel Wings, pomarańczowego pucołowatego Jacka be Little, miniaturową wersję klasycznej dyni Halloweenowej, Krzywoszyjkę czy łabędzia, a także Koronę Cierniową ze spiczastymi wypustkami, która kształtem przypomina rozgwiazdę lub pasiastą słodką kluskę.”