Dynia nie jest taka sama: jak wybrać najlepszą odmianę

Jakimi radami się kierować, jak wybrać najlepszą odmianę dyni. Dobrze jest działać uwzględniając pewne szczegóły, które robią różnicę.

Jak wybrać najlepszą odmianę dyni? Jesienią to warzywo powinno gościć na naszych stołach kilka razy w tygodniu i to nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczne. Spożywanie jej dostarcza naszemu organizmowi wielu bardzo przydatnych substancji odżywczych. Przechodzimy od błonnika, który zapewnia niski względny indeks glikemiczny, do minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. A wtedy dynie można przygotować na pierwsze dania (fajny makaron i dynia z odrobiną smarowanej śmietanki to koniec świata) lub posłużyć jako składniki drugiego dania (próbowaliście kiedyś nadziewanej dyni?) lub dodatków. A nawet do deserów.

I jak każdy inny produkt oferowany przez naturę, również istnieje wiele różnych rodzajów dyni. Różnią się kształtem, rozmiarem, a nawet kolorem. Oprócz klasycznych dyń o mniej więcej okrągłym kształcie, w kolorze jaskrawopomarańczowym i z efektownymi przekrojami na powierzchni, istnieje wiele innych. To typowo jesienne danie ma słodki smak i często jest lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jak jednak wybrać najlepszą odmianę dyni?

Jak wybrać najlepsze odmiany dyni, które są najbardziej znane

Najbardziej znane rodzaje dyni to:

długa dynia z Neapolu;
Beret Piacenzy;
dynia z Albengi;
Gigant Atlantycki;
Amerykański;
przystań w Chioggi;
dynia z Castellazzo di Bormida;
Dynia Mantua.

W przypadku dyni wystawionych na sprzedaż zawsze towarzyszy im przywieszka informacyjna, która podkreśla także ich przynależność do tej lub innej odmiany. Niektóre charakterystyczne cechy są wspólne dla mniejszych rodzajów dyni, a inne dla większych. Na przykład ci pierwsi często to robią mocniejszy smak dzięki bardziej zwartej i mniej wilgotnej miazdze. Z drugiej strony większe okazy często mogą zawierać większą ilość wody. Co zamiast tego wpływa na sam smak.

Jak poznać, że dynia jest dobra?

Nawet mała dynia może być ciężka i jest to znak, o którym należy pamiętać. Oznacza to, że zawiera dużo miąższu. Zwróć także uwagę na to, jak dynie wyglądają z zewnątrz. Kiedy mają niezieloną łodygę, będą miały mniej wody w środku, dzięki czemu będą smaczniejsze w smaku. Skórka nie może być miękka, a produkt w nią „stukający” nie może być matowy. Wszystko to potwierdza że dynia nie jest jeszcze dojrzała i nadaje się do spożycia.

Biorąc pod uwagę, że dynie mogą przetrwać kilka miesięcy, jeśli zostaną umieszczone w nienaruszonym stanie w chłodnym, suchym i czystym miejscu, dobrze chronionym przed bezpośrednimi źródłami ciepła, w temperaturze około 12°. Jeśli jednak pójdziemy na cięcie, wytrzyma maksymalnie pięć, sześć dni. Na końcu istnieją sposoby, aby bardzo łatwo pokroić dynię. Ale absolutnie musisz unikaj gotowania niektórych rodzajów tego warzywa, szczególnie typowego na Halloweenponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *