Domowe warzywa są najlepsze! Instrukcja jak wyhodować własne sadzonki pomidorów, papryki, sałaty czy dyni

Czy lubisz warzywa? Wtedy doskonale wiesz, że najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze jest to, które wyhodujesz samodzielnie. Jeśli chcesz rozpocząć uprawę warzyw, najwyższy czas na wstępną uprawę sadzonek pomidorów, papryki, ogórków, dyni, bakłażanów, kalarepy itp., abyś mógł cieszyć się bogatymi zbiorami latem. Mamy dla Ciebie poradnik jak wyhodować własne zdrowe sadzonki warzyw z nasion.

Wysokiej jakości, zdrowe sadzonki są podstawą udanej uprawy warzyw. Hodowca i hodowca Jan Prášil poprowadzi Cię krok po kroku przez proces wstępnej uprawy warzyw z nasion. Najczęściej dotyczy to kapusty, selera, dyni czy papryki. Przeciwnie, nasiona szpinaku, rzodkiewki, marchwi, fasoli, grochu czy buraków wysiewa się bezpośrednio na grządkę.

Domowy siew nasion

  1. Nasiona wysiewamy zgodnie z rodzajem warzyw i instrukcją na opakowaniu na sześć do dziesięciu tygodni przed spodziewanym sadzeniem sadzonek na zewnątrz w ogrodzie, czyli w drugiej połowie maja.

  2. Przeczytaj także . W artykule dowiesz się jak i po co wykonuje się badanie kiełkowania nasion, jak wykonać ochronną kąpiel ziołową oraz jakie ważne informacje znajdziesz na kolorowej torebce z nasionami.

  3. W przypadku siewu tradycyjnego należy wypełnić tacę na nasiona w około dwóch trzecich wysokiej jakości podłożem do sadzenia na parze i posypać ją nasionami w ilości około 1 nasiono na 1 cm2. Przykrywamy słabą warstwą podłoża (max. 1 cm) i bardzo ostrożnie podlewamy, gdyż przy stojącej wodzie będzie dobrze rosła. Nie zapomnij zaznaczyć poszczególnych rodzajów wysianych warzyw.

  4. Do wysianych nasion wybierz ciepłe i jasne miejsce w domu, ale bez bezpośredniego światła słonecznego. Nie zaleca się kładzenia go bezpośrednio na grzejniku, idealna temperatura wynosi od 17 do 22°C.

  5. Przykryj całe naczynie perforowaną przezroczystą folią, co przyspieszy kiełkowanie i wzrost nasion. Raz lub dwa razy dziennie należy odsłonić folię, aby rośliny mogły „oddychać” powietrzem.

  6. Gdy wykiełkują już pierwsze pędy, wietrzmy częściej i dłużej, zapewnijmy im równą temperaturę, a przede wszystkim odpowiednio rozproszone światło.

Wysiew w rolkach po papierze toaletowym

Aby wysiać nasiona, możesz użyć rolek po papierze toaletowym, złożyć je dwukrotnie, odciąć trochę na dole i powstałe klapki złożyć jak pudełko i zabezpieczyć spinaczem do papieru. Do każdej „doniczki” wsyp odrobinę podłoża, włóż nasiona, ponownie przykryj warstwą ziemi stosownie do rodzaju i wielkości nasion i ostrożnie spryskaj wodą. Gotowe kwiaty wraz z wysianymi nasionami umieść w misce.

Tabletki torfowe

Zamiast tacy na nasiona i podłoża stosuje się nowoczesne tabletki torfowe, które wykonane są z materiału w 100% rozkładalnego. Przed użyciem należy je zalać letnią wodą i położyć na wodoodpornej macie. Następnie umieść nasiona w tabletce i podlewaj je regularnie i obficie w czasie kiełkowania, torf nie może wyschnąć ani wypłynąć.

Jak rozpoznać wysokiej jakości podłoże do nasion

Przyczyną niepowodzeń w uprawie sadzonek warzyw może być złej jakości podłoże. Nawet ten, który kupisz, może zawierać patogeny. Możesz łatwo sprawdzić, czy gleba nadaje się do siewu nasion: Do miski wsypujemy próbkę gleby i siejemy rzeżuchę wodną, ​​która jest bardzo wrażliwa na jakość gleby i dodatkowo bardzo szybko kiełkuje. Słabe, opóźnione, nierówne lub powolne kiełkowanie oraz zdeformowane rośliny świadczą o gorszej jakości gleby i nie nadają się do przeduprawy. Radzę kupić na wiosnę nowe podłoże do siewu i nie używać starych zapasów, tylko dodać je do rabatek.

Przesadzanie sadzonek

Po uformowaniu się pierwszych prawdziwych liści posadź rośliny w małych doniczkach, najlepiej torfowych. Ułatwiają pracę przy przesadzaniu i nie uszkadzają korzeni. Ponownie nie zapomnij o oznakowaniu poszczególnych rodzajów warzyw.

Sadzonki do prawidłowego wzrostu potrzebują temperatury około 18˚C. Młode rośliny potrzebują dużo światła, dlatego należy je postawić na oknie wychodzącym na wschód i odpowiednio podlewać.

Jak wygląda zdrowa sadzonka

  • Zdrowa sadzonka warzyw ma mocną, ale elastyczną łodygę, dobrze rozwinięte korzenie i jest gęsto ulistniona.

  • Kluczowe liście są umieszczone jak najniżej na łodydze.

  • Miejsce przejścia między szyjką korzenia a łodygą jest krótkie.

  • Liście prawdziwe muszą mieć dobrze rozwinięte blaszki, powinny mieć już pierwsze pąki kwiatowe przed posadzeniem w rabatce.

  • Sadzonka cienka, wydłużona, słabo ulistniona i zarośnięta jest nieodpowiednia, lepiej ją wyrzucić.

Sadzenie sadzonek na zewnątrz, na kwietniku

Zwykłym terminem sadzenia sadzonek warzyw na zewnątrz w kwietniku jest połowa maja po zamarzniętych ludziach, kiedy nie ma już wyraźnego zagrożenia nocnymi i porannymi przymrozkami. Jeśli masz rośliny w doniczkach torfowych, możesz je przesadzić do nowej gleby razem z sadzonką. Najpierw zanurz doniczkę w letniej wodzie, pokrój ją i posadź w ziemi. Ponieważ jest to materiał naturalny, sama doniczka gnije w glebie, nie pozostawiając szkodliwych pozostałości. Ta metoda chroni rośliny przed szokiem, jaki może wystąpić podczas klasycznego przeszczepu.

Być może zainteresuje Cię uprawa warzyw:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *