Suszenie warzyw i owoców należy do jesiennych barw i zdecydowanie jest metodą ich konserwacji, która się opłaca. Możesz liczyć na to, że suszone warzywa czy suszone owoce przetrwają bardzo długo w stanie stałym. Sezon na pomidory jest obecnie w pełni, dlatego postanowiliśmy skupić się na pomidorach suszonych. Nie jest to nic niezwykłego, a obecnie suszone pomidory są częścią wielu różnych przepisów i specjałów kulinarnych. Skupimy się zarówno na wyborze rodzaju pomidorów, jak i możliwościach suszenia, a na koniec podpowiemy, jak łatwo wysuszyć pomidory w piekarniku.
Suszyć można dowolne pomidory, idealne są te bardziej mięsiste
Wybór rodzaju pomidora do suszenia nie jest trudny. Może to być w zasadzie dowolny pomidor. Jednak idealne są bardziej mięsiste odmiany z mniejszą ilością soku. W każdym razie powinieneś pomyśleć o pozostawieniu kawałków pomidorów mniej więcej tej samej wielkości. Przecież od tego zależy również długość samego suszenia. Jeśli kawałki są mniejsze, mogą zacząć się palić wcześniej, wręcz przeciwnie, suszenie większych kawałków zajmie bardzo dużo czasu. w końcu różne odmiany nadają się do różnych rzeczy.
Pomidory: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Istnieją trzy opcje suszenia pomidorów
Dokładnie, to zależy tylko od tego, jaką alternatywę wybierzesz. Omówimy szczegółowo zalety i wady każdego z nich.
Suszenie pomidorów na słońcu
Coś w rodzaju klasyki, szczególnie na letnie miesiące. Przyjrzyjmy się zatem zaletom i wadom.
Zalety
- całkowicie naturalny proces suszenia,
- sprawdzona metoda praktykowana od wieków,
- doskonały smak suszonych pomidorów.
Wady
- natrętne owady,
- zależne od pogody,
- moczenie pomidorów,
- długi czas suszenia pomidorów, nawet 4 dni w przypadku większych,
- konieczność zakupu siatek suszących
Suszenie pomidorów w suszarce
Jeżeli posiadasz urządzenie, warto z niego skorzystać. Jakie są zalety i wady tej metody?
Zalety
- prosty sposób suszenia,
- krótki czas schnięcia,
- niezależność od pogody,
- brak zwilżania owoców,
- Wynik 100%.
Wady
- nienaturalny sposób suszenia pomidorów,
- wyższej temperaturze, suszony zazwyczaj w temperaturze 75 stopni Celsjusza,
- zakup suszarki do pomidorów nie jest najtańszy.
Suszenie pomidorów w piekarniku
Każdy ma w domu piekarnik, a suszone pomidory bez problemu możemy przygotować sami. Jakie są zalety i wady tego rodzaju suszenia pomidorów?
Zalety
- stosunkowo szybka metoda suszenia,
- każdy ma piekarnik
- niezależność od kaprysów pogody,
- solidny wynik.
Wady
- nieco bardziej skomplikowane suszenie pomidorów,
- nienaturalny sposób suszenia,
- potrzebujesz blachy do pieczenia i papieru do pieczenia,
- nie każdy piekarnik utrzyma stałą temperaturę we wszystkich częściach.
Suszone pomidory: Fot. Radek Štěpán
Jak suszyć pomidory w piekarniku w domu
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć je przecięciem do góry na papierze do pieczenia. Lekko je posolić. Poszczególne elementy nie powinny się ze sobą stykać. Idealnie jest włożyć do piekarnika więcej blach, aby oszczędzać energię. Włóż arkusze do piekarnika nagrzanego do temperatury 80–90°C. Pamiętaj, aby pozostawić drzwiczki piekarnika uchylone, ponieważ wilgoć musi uciec. Nie będzie niska. Po około trzech godzinach obróć kawałki pomidorów na drugą stronę. Następnie obróć według uznania, a pomidory będą suszone przez około 12 godzin. Suszone pomidory można rozpoznać po tym, że nie kapie już z nich sok. To nie może być absolutnie trudne.
Źródła informacji: Autor, magazin.recepty.cz, neplechanaplechu.cz
Suszenie pomidorów w piekarniku: zdjęcie poglądowe Radka Štěpána
Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.