Czosnek w kuchni jest niezastąpiony. Nic nie może się równać z domowym wyrobem, który wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Uprawa jest nieco bardziej wymagająca, ale wynik jest zdecydowanie tego wart. Doradzimy, jak zapewnić dobry plon.
Co zapewnić, a czego unikać
Czosnek nie lubi świeżego nawozu. Więc uprawiaj to jak cebulę w II. i III. ścieżka. Należy pamiętać o sadzeniu tego samego grządki najwcześniej po 4–5 latach. Nie należy sadzić czosnku tam, gdzie w zeszłym roku uprawiano pomidory, cebulę lub ziemniaki. Czosnek najlepiej nadaje się na żyzną, próchniczną, ocieplającą i dobrze napowietrzoną glebę bogatą w wapń. Mokra, gliniasta i zimna gleba nie jest odpowiednia.
Do sadzenia idealnie nadają się szyszki obwodowe. Uważaj na nienaturalnie żółtawe łuski, które wskazują na inwazję nicieni. Dlatego ważne jest, aby wybierać wysokiej jakości sadzonki uznanych odmian leczone przez marynowanie przeciwko tej chorobie. Aby zapobiec porażeniu czosnku przez grzyba czosnkowego, z sadzeniem warto poczekać do połowy kwietnia. Następnie chroń wschodzące rośliny przed szkodnikami za pomocą tekstyliów. Późniejszy termin sadzenia, tj. na przykład na początku maja znacznie zmniejszy to plon, ale znowu unikniesz chemicznej obróbki sadzonki.
Wybór właściwej odmiany
Do sadzenia wiosennego można wybrać odmiany takie jak Mirka, Lumir, Venátčan, Matin, Japo II. Wybór odpowiedniej odmiany to pierwszy krok. Drugim jest odpowiednia pielęgnacja, abyś mógł poczekać na własne zbiory i kolejne zbiory. Większą uwagę należy zwrócić na pielęgnację czosnku. Należy zachować ostrożność podczas podlewania czosnku, ponieważ nie może on być nasiąknięty wodą. Lepiej radzi sobie z suszą niż z nadmiernym podlewaniem, czyli tzw. podlewanie tylko w okresach większej suszy.
Zdjęcie: Pixabay
Jak prawidłowo rosnąć
W sezonie wegetacyjnym ważne jest regularne spulchnianie gleby. Czosnek musi poluzować glebę, a tym samym naruszyć skorupę powierzchniową utworzoną podczas opadów, aby wilgoć powierzchniowa sprzyjająca tworzeniu się pleśni mogła zniknąć. Należy jednak uważać, aby wilgoć w dolnych warstwach była dłużej utrzymywana, ponieważ jest to odpowiednie dla rośliny. Regularne odchwaszczanie wiąże się także ze spulchnieniem gleby. Jeśli uprawiasz ciernika, należy odciąć wierzchołki cebul, gdy tylko pojawi się łodyga kwiatowa. Opóźnienie oznacza niższą wydajność. Na grządce zostaw tylko kilka roślin z łodygami kwiatowymi, ponieważ ich wyprostowanie jest sygnałem, że to dobry czas na zbiory.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay