Jeden z najlepszych wynalazków piekarniczych, proszek do pieczenia sprawia, że ciasta są puszyste i smaczniejsze. Kiedy jednak brakuje Ci go w kuchni i chcesz przygotować ciasto, oto, czym możesz zastąpić proszek do pieczenia.
Proszek do pieczenia pełni mniej więcej taką samą rolę jak drożdże. Ponadto w niektórych przepisach na ciasto można zastąpić proszek do pieczenia drożdżami. Ale to nie jedyna alternatywa. Proszek do pieczenia można również zastąpić sodą oczyszczoną.
Co to jest proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia pakowany jest w saszetki 7 lub 10 gramowe i można go znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Stosowany jest w ciastach na ciasta, ciasteczka czy bułki, dzięki czemu są one bardziej zwiewne i puszyste.
Proszek do pieczenia to drobny, biały, ziarnisty składnik podobny do soli. Zawiera proszek zasadowy, sól kwasową i skrobię obojętną. W kontakcie z mokrymi składnikami ciasta składniki zasadowe i kwasowe łączą się i powodują reakcję chemiczną, która pomaga ciastu wyrosnąć i stać się bardziej puszyste.
Dlatego proszek do pieczenia pełni rolę podobną do drożdży, ale jest stosowany w drobniejszych ciastach, gdzie nie jest to wskazane.
Jaką rolę w ciastach odgrywa proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia uwalnia do wnętrza ciasta dwutlenek węgla, który powoduje powstawanie pęcherzyków powietrza. Pęcherzyki powietrza powodują, że ciasto rośnie, dzięki czemu jest bardziej puszyste i gładsze.
Proszek do pieczenia szczególnie polecany jest do blatów, tortów, bułek czy puszystych i delikatnych biszkoptów. Nigdy nie dodamy drożdży do ciasta ani na wierzch ciasta, zwłaszcza, że drożdże również pozostawiają specyficzny zapach.
Natomiast proszek do pieczenia sprawia, że ciasta są znacznie gładsze niż drożdżowe i nie mają szczególnego zapachu. Proszek do pieczenia zwykle dodaje się do mąki przed dodaniem płynnych składników.
Natomiast proszek do pieczenia dobrze jest zgasić przed dodaniem go do ciasta z odrobiną soku, aby wyeliminować ewentualny ostry smak. Możesz pominąć ten krok, jeśli na liście użytych składników znajduje się ocet, sok z cytryny, śmietana lub mleko.
Jaka jest różnica między proszkiem do pieczenia a sodą oczyszczoną?
Głównymi środkami spulchniającymi i spulchniającymi w ciastach są wodorowęglan i proszek do pieczenia. Dla wielu gospodyń domowych soda oczyszczona i proszek do pieczenia to prawie to samo. Wykorzystuję je do domowych ciast i ciasteczek, puszystych blatów do ciast czy muffinek. Ale jest między nimi różnica i musisz wiedzieć, jak prawidłowo z nich korzystać.
Jak stosować sodę oczyszczoną
Szczególnie przydatna w domu, mówi się, że każda gospodyni domowa powinna zawsze mieć w kuchni przynajmniej jedną kopertę. Wiadomo jak dobrze czyści różne tłuste plamy, wiadomo, że łagodzi bóle brzucha czy wybiela zęby. A w cieście ciasteczkowym działa cuda.
Po zmieszaniu z płynnym, kwaśnym składnikiem, takim jak jogurt, ocet, sok z cytryny lub ubite mleko, soda oczyszczona reaguje, powodując powstawanie pęcherzyków węgla. Pomagają ciastu wyrosnąć, sprawiają, że jest puszyste i luźniejsze.
W wielu przepisach na ciasta proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną, zwłaszcza w przepisach na ciasta arkuszowe. Miarą jest jedna utarta łyżeczka sody oczyszczonej na jedną torebkę proszku do pieczenia.
Wskazówka: Reakcja wodorowęglanu jest szybka, zajmuje trochę czasu, dlatego tuż po uformowaniu ciasta należy rozłożyć arkusze i upiec je.
Jak używać proszku do pieczenia?
Zasadniczo rola proszku do pieczenia jest taka sama: pomóc ciastu wyrosnąć. Ale proszek do pieczenia działa wolniej niż soda oczyszczona. Powinieneś wiedzieć, że proszek do pieczenia zawiera skrobię i nie potrzebuje kwasu, aby zareagować. Dlatego najczęściej miesza się go z mąką i dodaje do ciasta francuskiego lub ciasteczek.
Z drugiej strony warto wiedzieć, że proszek do pieczenia reaguje dwukrotnie, za pierwszym razem w kontakcie z płynnymi składnikami, a za drugim razem z ciepłem. Dlatego ciasta wykonane z tym środkiem spulchniającym umieszcza się w nagrzanym piekarniku.
Wskazówka: Proszek do pieczenia może zastąpić sodę oczyszczoną w dowolnym przepisie, ale nie odwrotnie! I nie zapominajcie, że zbyt duża ilość proszku do pieczenia może nadać ciastu gorzki smak, dlatego warto pamiętać o przepisie. Zwykle stosuje się jedną łyżeczkę proszku do pieczenia na 250 g ciasta z całym tłuszczem, jajkami i innymi składnikami.
Czym jeszcze można zastąpić proszek do pieczenia?
Oto seria kombinacji, które pomogą Ci zastąpić proszek do pieczenia, jeśli przeterminował się lub brakuje Ci go w domu, gdy chcesz upiec ciasto lub ciasto.
Aby zastąpić łyżeczkę proszku do pieczenia możesz użyć:
- ½ łyżeczki wodorowęglanu sodu i 1 łyżeczka;
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej i ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej i ½ łyżeczki octu
- 2 ubite białka, zalecane do gofrów, naleśników i ciasta na ciasteczka;
- Mocna woda mineralna do ciast i naleśników już w bardzo małej ilości może sprawić, że ciasto będzie bardziej puszyste, ale cudów nie zdziała!
- 1/2 łyżeczki drożdży wymieszanych z cukrem i 1 łyżeczką mleka.