Masz w domu orzechy włoskie i zastanawiasz się, jak je przechowywać, aby służyły długo? Następnie trzeba się zastanowić, czy będą lepiej przechowywane obrane, czy w łupinie. Jak to zrobić?
Krótkie podsumowanie artykułu
- Właściwe przechowywanie orzechów włoskich wydłuża ich trwałość.
- Orzechy łuskane jełczą szybciej, natomiast orzechy w łupinach trwają dłużej, ale wymagają łuskania.
- Zaleca się przechowywanie w suchym miejscu, w skorupach i regularne sprawdzanie pod kątem szkodników.
To podsumowanie zostało utworzone przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.
Bardziej praktyczne może okazać się przechowywanie łuskanych orzechów włoskich. Po prostu wyciągasz je, kiedy są potrzebne i od razu je wykorzystujesz.
Z drugiej strony – orzechy łuskane mają tendencję do jełczenia, mogą zaatakować pleśń, cieszą się nimi także mole. Orzechy w łupinach wytrzymują dłużej, ale i tak trzeba będzie je obrać przed każdym użyciem.
Przygotuj pyszne orzechy w karmelu:
Źródło: YouTube
Po co włączać orzechy włoskie do menu
Orzechy włoskie są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zawierają tłuszcze nienasycone (tzw. zdrowe tłuszcze), białka, ale także witaminy B3, B5, B6 i E, cynk, potas i magnez. Dzięki zawartości witaminy E orzechy są doskonałym przeciwutleniaczem i pomagają regulować stres.
Najpierw musisz wysuszyć orzechy
Wiele osób woli przechowywać orzechy włoskie w łupinach – przynajmniej ze względu na oszczędność miejsca. Jednakże, jeśli nie są prawidłowo przechowywane, orzechy zaczną jełczeć i gorzkie. Dlatego lepiej przechowywać je w skorupce. Przechowuj tylko dojrzałe orzechy, nigdy nie przechowuj ich poza drzewem. Tylko te, które same opadają na ziemię.
Ważne jest, aby przechowywać orzechy w nienaruszonej łupinie, która uniemożliwia przedostanie się powietrza do jąder. Skorupa pomaga również regulować temperaturę i wilgotność wewnątrz. Usuń wszystkie podejrzane orzechy (ze śladami pleśni lub dziwnymi kolorami).
Do przechowywania nadają się dokładnie wysuszone orzechy. Można je rozłożyć na talerzu lub na dnie skrzynek, umieścić w suchym pomieszczeniu na 5 do 6 tygodni. Można je także suszyć w piekarniku w temperaturze od 40 do 50°C. Alternatywnie możesz umieścić je na grzejniku.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Istnieje kilka sposobów przechowywania orzechów. Można je przechowywać w oddychających torbach, które można powiesić w suchym miejscu. Na przykład odpowiednia jest gleba. Inne opcje obejmują przechowywanie w torbach papierowych.
Od czasu do czasu sprawdzaj orzechy pod kątem ćm i innych szkodników spożywczych. Orzechy można również przechowywać w soli. W tym przypadku orzechy układa się w glinianym pojemniku, każdą warstwę pokrywa się grubą solą i wiórami drzewnymi.
Orzechy można również przechowywać w łupinach
Orzechy włoskie można również przechowywać w łupinach. I to za pomocą suchej konserwy. Można je gotować w garnku, piekarniku, ale także w kuchence mikrofalowej. Orzechy przechowywane w ten sposób mogą przetrwać kilka lat. Jeśli nie chcesz ich konserwować, możesz je zamrozić – tak przechowywane orzechy wykorzystasz w ciągu roku. Natomiast orzechy wytrzymują w lodówce około 4 miesięcy.