Niektóre owoce najlepiej zbierać po zamrożeniu, bo jest to wygodniejsze i mają lepszy smak – np. rokitnik zwyczajny. Bądź ostrożny – wbrew powszechnemu przekonaniu warto zbierać owoce dzikiej róży zanim zamarzną, gdyż mróz powoduje, że tracą one dużą część witaminy C. Poza tym ich zbiór może nie być nawet przyjemny, gdyż owoce są zbyt miękkie i może się rozpaść. Oto owoc, który na pewno warto zerwać po zamrożeniu (o ile ptaki Cię nie okradną).
Rokitnik zwyczajny
Jedną z najbardziej znanych roślin, którą zbieramy dopiero po uderzeniu pierwszych przymrozków, jest rokitnik zwyczajny. Owoce tej rośliny są dość trudne do zebrania, gdyż nie oddzielają się od samej rośliny. Łatwo je zmiażdżyć. Co prawda i tutaj tracimy witaminę C, tak jak wtedy, gdy owoce dzikiej róży przechodzą mróz, ale ułatwiamy zbiory. Rokitnik należy do owoców kwaśnych. Dzięki mrozom będzie trochę słodsze i przyjemniejsze w jedzeniu.
- WSKAZÓWKA: Ten owoc nie zawsze przetrwa do pierwszych przymrozków. Ptaki lubią to robić. Jeśli więc nie możesz ich chronić, możesz zebrać gałązki wraz z owocami i pozwolić im zamarznąć w zamrażarce. Dzięki temu łatwiej będzie Ci je zebrać.
Żurawina
Owoc ten jest szczególnie przydatny przy problemach z drogami moczowymi. Ale zawiera dużą ilość witaminy C, garbników i innych korzystnych substancji. Możemy zatem stosować je również jako profilaktykę przeciw chorobom. Ich gorzki smak można złagodzić mrozem. Jeśli uważasz, że owoce nie przetrwają pierwszych przymrozków, zbierz je wcześniej i pozwól im zamarznąć w zamrażarce.
Nieśplik
Jest to owoc mało rozpowszechniony wśród ludzi. Większość ludzi nawet nie wie, jak taki owoc wygląda. Są to okrągłe owoce. Ze względu na dużą zawartość garbników ich smak jest zbyt gorzki. Dlatego wiele osób uważa ją za niejadalną i uprawia ją jako roślinę ozdobną. Biorąc pod uwagę zawartość witamin i minerałów, wielka szkoda! Owoc ten zbiera się dopiero po pierwszych przymrozkach, gdyż właśnie dzięki temu nabiera słodkiego, gruszkowego smaku. Możesz spożywać owoce w czystej postaci lub zrobić nietypowy dżem.
Zdjęcie: Pexels
Jarzębina
Ulubiony przysmak ptaków może być także świadectwem dla ludzi. Pod względem zdrowotnym, gdyż zawiera ogromną ilość witaminy C. Niestety smak jarzębiny również nie jest idealny. Dlatego wiele osób decyduje się na zbieranie po pierwszych przymrozkach. Stracimy część witaminy C, ale z drugiej strony zyskamy wspaniały słodki smak owoców. W porównaniu do innych owoców, witamina C pozostaje w produktach jarzębinowych nawet po obróbce cieplnej.