Czosnek zwalcza wirusy, chrzan działa na kaszel, a cebula na przeziębienia. Wypróbuj tradycyjne środki pochodzące z natury

Sucha pogoda niesie ze sobą zwiększoną częstość występowania kaszlu i przeziębień. Czy czujesz, że coś się do Ciebie zbliża? Czy drapie Cię gardło? Masz zatkany nos i zaczynasz kaszleć? Na początek zamiast tabletek spróbuj zwalczyć przeziębienie za pomocą zupełnie zwyczajnych warzyw, które z pewnością masz w piwnicy lub spiżarni. A jeśli nie, to na pewno kupicie go w każdym supermarkecie. Czosnek, cebula i chrzan to niezawodne i uświęcone tradycją naturalne środki na przeziębienia.

Czosnek przeciwko wirusom

W okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i inne przeziębienia warto leczyć się jak najczęściej, zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Jako naturalny antybiotyk i środek przeciwwirusowy czosnek wzmacnia odporność i pomaga zwalczać wirusy. Jeden (ok. 6 g) do dwóch goździków dziennie – jest to zalecana dawka dla osoby dorosłej, której nie należy przekraczać. Nawet zwykły czosnek ma w tym czasie ogromne korzyści!

  • Wbrew typowemu zapachowi czosnku, który nie każdemu może być przyjemny, warto zjeść czosnek z oliwą, mlekiem i miodem lub przeżuć po posiłku kawałek natki pietruszki, niezależnie od tego, czy jest kędzierzawy, czy gładki.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Mleko czosnkowe

Składniki

  • 1 litr pełnego mleka

  • 1 pełna garść obranych ząbków czosnku

  • 1-2 łyżki

Przygotowanie

Do pełnego mleka dodać czosnek i krótko zagotować. Gdy czosnek będzie miękki, zdejmij z ognia i ostudź. Następnie wymieszaj z miodem (można dodać lub odjąć w zależności od smaku). Mieszanka.

Używać

Kiedy kaszlesz, zażywaj jedną łyżeczkę mniej więcej co godzinę.

Cebula na przeziębienie

działa podobnie do czosnku, ale jest wyjątkowy, ponieważ rozluźnia śluz i pomaga w infekcjach zatok. Przy pierwszych oznakach kaszlu jedz powoli surową cebulę. Pozostałą cebulę pokrój i umieść po jednej w każdym pomieszczeniu, w którym dużo się ruszasz. Cebula oczyszcza mieszkanie z niepożądanych mikroorganizmów. Lub obierz 1 cebulę i pokrój w krążki, zalej 300 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw do zaparzenia na 20 minut. Odpływ. Pij ciepłą herbatę słodzoną miodem trzy razy dziennie. Przeziębienie i choroby zapalne jamy nosowej leczy się wdychając opary z posiekanej świeżej cebuli. Możesz płakać, ale to ci pomoże. Paczka posiekanej cebuli łagodzi ból gardła.

  • Na przeziębienie pomaga namoczenie wacika w soku z cebuli i włożenie go do nosa. Stosować raz na 2 godziny.

CZYTAJ TAKŻE

Sok z cebuli

Składniki

  • 1 duża cebula

  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie

Cebulę obierz, pokrój w cienkie kółka i posyp cukrem.

Używać

Kilka razy dziennie pić 2-3 łyżeczki soku wydzielającego się z cebuli. Ułatwi Ci oddychanie i poprawi kaszel.

Chrzan na kaszel

z białym miąższem i przyjemnym pieprznym smakiem i ostrym aromatem, ma wyraźne działanie antybiotyczne i wzmacniające. Chrzan skutecznie likwiduje infekcje w organizmie i jest doskonałym uzupełnieniem leczenia wszelkich chorób przeziębieniowych. Hamuje namnażanie się wirusów i rozgrzewa organizm. Na kaszel i przeziębienie chrzan łagodzi nieżyty, zawarte w nim olejki eteryczne rozpuszczają nagromadzoną wydzielinę na błonach śluzowych dróg oddechowych, zarówno w jamie nosowej, jak i w płucach i oskrzelach. Efekt ten można już odczuć przy krojeniu, rozgniataniu czy tarciu, gdy uwalniają się substancje o działaniu dezynfekującym, co objawia się rozdzieraniem niczym cebula.

  • Sprawdzonym naturalnym lekarstwem w sezonie grypowym jest codzienne przyjmowanie 1 łyżeczki świeżo startego chrzanu.

Miód chrzanowy

Składniki

Przygotowanie

W szklance wymieszaj chrzan z miodem. Uszczelnij i przechowuj w lodówce.

Używać

Stosuj jedną łyżeczkę trzy razy dziennie, pół łyżeczki w zupełności wystarczy dla dzieci. Już po pierwszej lub co najwyżej drugiej dawce poczujesz, że przeziębienie „zaczyna się”, łatwiej będzie Ci odkaszlnąć, będziesz mógł lepiej oddychać, a ból głowy ustąpi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *