Czarny korzeń lub zgon węża: Wczesna wiosna to dobry czas na siew w otwartym terenie

Czarny korzeń jest ważnym warzywem sezonu zimowego. Jak to uprawiać? A jak wykorzystać to warzywo w kuchni? I dlaczego nazywa się go wężowym mordem?

Wąż morduje hiszpański lub czarny korzeń

Nazywa się go hiszpańskim ukąszeniem węża, ponieważ prawdopodobnie pochodzi z Hiszpanii i był używany przeciwko ukąszeniom węży. Smak tego warzywa przypomina szparagi, jednak znacznie przewyższa je właściwościami dietetycznymi. Jest to warzywo wytwarzające rozety o wysokości ok. 30–40 cm, o długich, lancetowatych, ciemnozielonych liściach. W ziemi rosną ciemnobrązowe, cylindryczne korzenie. Mają około 3 cm grubości i 30 do 50 cm długości. Korzenie są kruche. Jest warzywem mrozoodpornym.

Uprawa czarnego korzenia

Uprawa jest łatwa i wcale nie trudna. Nasiona są łatwo dostępne. Siew bezpośredni odbywa się w otwartej glebie, wczesną wiosną. Wysiewać w rzędach co 30-40 cm i na głębokość 3-4 cm. Warzywo rośnie praktycznie na każdym terenie, potrzebuje jedynie dobrze rozwiniętej gleby i stanowiska słonecznego lub półcienistego.

Roślina potrzebuje głęboko przetworzonej przepuszczalnej gleby gliniastej. Gleba powinna być dobrze zaopatrzona w składniki odżywcze. W glebie nie mogą znajdować się kamienie ani świeży nawóz. Należy uważać, aby grządka nie została przelana, a roślinę należy regularnie kopać. Do największych wrogów czarnego korzenia należą norniki, które lubią żerować na tym warzywie. Jeśli chodzi o przechowywanie, to podobnie jak w przypadku marchwi.

Ugryzienie węża

czarny korzeń – autor zdjęcia: Nova

Zastosowanie czarnego korzenia w kuchni

Czarnuszka to smaczne i zdrowe warzywo dla dorosłych i dzieci. W kuchni wykorzystuje się go na surowo jako składnik sałatek. Można je jednak również podgrzać, podobnie jak gotowane szparagi, i podawać z różnymi sosami. Świetnie smakuje także jako zawijany sznycel. Młode pędy liściaste można przetwarzać jak szpinak.

Można też korzenie pokroić w krążki i gotować w osolonej wodzie około 10 minut, a następnie dusić na maśle. Gdy będą miękkie zagęścić je łyżką bułki tartej i dodać 4 jajka. Posolić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Zdjęcie poglądowe: autor Benreis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *