Co to jest jeżyna, czy wiecie, z czego tak często robiły nasze babcie konfitury i nadzienia?

Co to jest jeżyna, czy wiecie, z czego tak często robiły nasze babcie konfitury i nadzienia? Pod tą, nieco magicznie brzmiącą nazwą, kryje się drzewo zwane po łacinie Sorbus domowy. Czasami używa się również nazwy oskoruše lub oskoruše.

Jest to liściaste drzewo owocowe. Dorasta do wysokości około 15 m jako soliter i jeśli rośnie w lesiemoże dorastać do wysokości 30 m. W naszym kraju żyje średnio od 300 do 500 lat, a na południu Europy nawet 600 lat.

Gdzie możesz to znaleźć?

To wysokie drzewo rośnie tutaj w lasach dębowych lub dębowych na wysokości od 160 do 500 m npm Chociaż jest to roślina ciepłolubna, która rośnie bardziej w południowej części Europy, dojrzałe drzewa są mrozoodporne do – 30°C.

  • Jeżyna rośnie głównie w południowej Europie, na Bałkanach, we Włoszech i w części Hiszpanii. Spotkacie ją także we Francji i środkowych Niemczech. Można go również spotkać w Afryce Północnej i Turcji.
  • W naszym kraju występuje w Českým středohoří, na Slovácku i w południowo-wschodniej części Moraw.
  • Największe oskeruše znajdują się pod wzgórzem Žerotín, około 3 km na południe od Strážnice i nazywają się Adamcova oskeruše.

Zdjęcie: Pixabay

Jak wygląda płód?

Jeżyna to mały owoc o barwie żółtej do pomarańczowej, przypominający małe jabłko lub gruszkę. Ma lekko kwaśny smak i często jest spożywany w postaci gotowanej lub pieczonej, jako dodatek do kompotu, dżemu lub różnego rodzaju deserów.

Owoce i zastosowania

Jeżyny owocują w wieku od 10 do 20 lat. Owoce dojrzewają od około sierpnia do listopada, a z dojrzałego drzewa można zebrać od 300 do 1200 kg owoców. Jednak zbiory nie są regularne, w jednym roku zbiory mogą być obfite, a w następnym nic się nie dzieje.

  • Oprócz cukru owoce zawierają także białka, witaminy A i C, minerały, pektyny, garbniki i kwasy organiczne.
  • Jeśli chcesz spożywać owoce bez obróbki, musisz poczekać, aż zmiękną i brązowieją, co jest tzw. zhilickovateli. Można z nich także zrobić dżem lub kompot. Owoce można również suszyć i ewentualnie mielić. Używasz proszku jako środka aromatyzującego. Smak jest cynamonowy.
  • Proszek stosuje się także do konserwowania soków owocowych. Z owoców przyrządza się również wódkę zwaną oskerušovice.
  • Znane jest również lecznicze działanie owoców. Suszone owoce działają statycznie i są stosowane przy problemach jelitowych. Z drugiej strony surowe owoce mają działanie przeczyszczające. Owoce stosuje się także przy reumatyzmie i gorączce. Przeziębienie można wyleczyć agrestem zmieszanym z ziołami i miodem.
  • Wykorzystuje się także drewno wiśniowe stolarskim, rzeźbiarskim i przy produkcji instrumentów muzycznych, tłoczniach wina i narzędzia mechaniczne. Drewno jest bardzo mocne, ma ładny wzór i kolor.

Czym jest jarzębina, jarzębina, jarzębina, sorbus, tradycja

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *