Sałata lodowa to smaczne warzywo, które stosunkowo łatwo jest uprawiać w ogrodzie. Oferuje różnorodne zastosowania w kuchni. Na co zwrócić uwagę podczas uprawy? A kiedy jest najlepszy czas na zbiór sałaty lodowej?
Sałata lodowa jest odporna na wysokie temperatury i choroby, nie kwitnie. Nadaje się nie tylko do wszelkich mieszanych sałatek, ale także jako dodatek, jako opakowanie do mieszanek mięsno-warzywnych. Jak samodzielnie uprawiać sałatę lodową, kiedy ją zbierać i przechowywać?
Wybór odpowiedniej gleby
Jeśli posadzisz sałatę lodową w odpowiedniej glebie, nie będziesz musiał jej nawet tak często nawozić. Jest to jednak dobre w przypadku posiadania możliwie największych nagłówków. Idealna jest gleba gliniasta, piaszczysta i lekko zasadowa. Musisz wybrać miejsce w słonecznym miejscu.
Uprawa z rozsady i siewu bezpośredniego
Sałatę lodową można uprawiać z wcześniej wyhodowanych sadzonek. Sadzonki należy sadzić płytko, w fazie 4-5 liści prawdziwych, w pierwszej dekadzie kwietnia. Później w przypadku zimnej pogody. Jednak najpóźniejszym terminem sadzenia jest połowa sierpnia, gdyż sadzonki posadzone później nie będą już tworzyły mocnych głów. Sadzonki sadzi się w klipsie o wymiarach 40×30 cm. Siew bezpośredni przeprowadza się od marca do lipca. Wysiewamy na głębokość ok. 1 cm. Po utworzeniu 3–4 prawdziwych liści wzrost musi być równomierny w odległości 30–40 cm.
Ochrona po posadzeniu
Natychmiast po posadzeniu sadzonki należy przykryć białą włókniną i pozostawić na 4 do 5 tygodni. Przyspieszy to zbiory o około 10 dni, ale także ograniczy zgniliznę liści i pozwoli uzyskać większą masę pojedynczych główek. Przed uformowaniem się główek należy poluzować glebę. Do tego czasu można nawadniać opryskując od góry, później już tylko do korzeni. Gleba powinna być zawsze wystarczająco wilgotna. Idealnym rozwiązaniem jest podlewanie stojącą wodą lub wodą deszczową.
Korzystne wielokrotne zbiory
Sałatę lodową można zbierać kilkukrotnie z jednej rośliny. Wystarczy uważać, aby nie uszkodzić rdzenia liścia. Sałatę można następnie wielokrotnie zbierać w postaci liści, a serce ponownie wyrośnie. Nie zostawiaj sałaty na łóżku zbyt długo. Czy jest przejrzałe, można rozpoznać po przekrojeniu serca, które w tym przypadku jest bardzo żółte. Ponadto jego środek będzie gorzki.
Zdjęcie: Pixabay
Przechowywanie po zbiorach
Po zebraniu sałata lodowa może być przechowywana w lodówce w nienaruszonym stanie przez okres do tygodnia. Najlepiej oczywiście natychmiastowe spożycie, przetworzenie. Nie nadaje się do narażenia na wahania temperatury. Kiedy przynosisz ciepłą sałatkę z ogrodu, odczekaj chwilę, zanim włożysz ją na zimno.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay