Ci, którzy nie są leniwi, stają się ekologiczni. Uprawiaj świeże warzywa nawet w styczniu. Mamy instrukcje

Czy wiesz, że oprócz ziół zimą można uprawiać także świeże warzywa? I nie musisz nawet mieć oranżerii ani ogrzewanej szklarni. Wszystko czego potrzebujesz to parapet okienny.

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Zimą na parapecie można uprawiać świeże warzywa, takie jak sałata rzymska, pak choi, seler, rzeżucha i rukola, co jest zdrowe i pozwala zaoszczędzić pieniądze.
  • Warzywa takie jak sałata rzymska, pak choi i seler są łatwe w uprawie na parapecie, który po pocięciu i zanurzeniu w wodzie wkrótce wypuści nowe liście.
  • Zioła takie jak rzeżucha i rukola można również uprawiać w pojemniku z watą celulozową lub podłożem, które w ciągu kilku tygodni wytworzy świeże liście.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Wspomóż swoją kondycję już teraz czymś całkowicie zdrowym i smacznym jednocześnie. Choć o tej porze roku w ogrodzie nie można zaopatrzyć się w dawkę świeżych witamin, można je uprawiać w domu. Nie tylko urozmaicisz swoją dietę, ale także zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy i zapewnisz swojemu organizmowi odpowiednią ilość energii.

Uprawiaj sałatę rzymską, pak choi i łodygi selera

Następnym razem, gdy przyniesiesz do domu główkę sałaty rzymskiej, obierz większość liści, ale zachowaj rdzeń z kilkoma jasnozielonymi liśćmi pośrodku. Umieść go w zwykłej misce wypełnionej wodą do wysokości około dwóch centymetrów i postaw na oknie. Dodać wodę, która lekko odparuje. Po kilku dniach zaczną wypuszczać nowe płatki. W tym momencie przeszczep ożypałkę do pudełka, a możesz być zaskoczony, jak szybko wyrośnie nowa głowa.

Można też zabrać się za is choi, czyli rodzaj kapusty pekińskiej, który nadaje się nie tylko do sałatek, ale także np. do różnych dań azjatyckich.

Łodygi selera z pewnością przydadzą się w sałatkach. Odetnij ogonek około pięciu centymetrów od korzenia, zanurz go w ciepłej wodzie i umieść w nasłonecznionym miejscu. Nowe liście powinny pojawić się na środku łodygi w ciągu około tygodnia. Następnie możesz posadzić starą nową roślinę w doniczce.

Można także uprawiać zioła. Zobacz jak to zrobić:

Źródło: YouTube

Rukiew wodna

Zimą bez problemu można wyhodować rzeżuchę za oknem. Wszystko, czego potrzebujesz, to worek nasion, płaski pojemnik, taki jak taca lub talerz, i trochę substratu lub miazgi. Na zwilżone podłoże gęsto posypujemy nasionami. Nigdy nie mogą wyschnąć, w przeciwnym razie nic ich nie ożywi.

W ciągu kilku dni rośliny osiągną wysokość mniejszą niż centymetr i będzie można zbierać plony. Rukiew wodną, ​​która oprócz witamin B i C zawiera także wapń, żelazo i magnez, wykorzystuje się podobnie jak szczypiorek, tj. do smarowideł, sałatek czy po prostu do pieczywa i masła. Ma przyjemny, lekko ostry smak.

Rukola z pudełka

Jeśli lubisz małe zielone sałatki, zimą możesz także uprawiać rukolę na parapecie. Do zbioru dojrzewa w ciągu 10–14 dni, jeśli rośnie na tacach z watą celulozową, a w skrzynkach z podłożem do zbioru młodych liści – w ciągu 6–8 tygodni.

Sadząc w skrzyni, wysiewamy nasiona w podłożu na głębokość około centymetra, nie bójmy się gęstego siewu, niech rośliny będą blisko siebie. Umieść skrzynkę na parapecie, aby rośliny miały wystarczającą ilość światła i regularnie je podlewaj.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *