Cętkowana cebula, zawsze powinieneś mieć oczy otwarte – nigdy nie spodziewałbyś się powodu

Są niezastąpione w kuchni, używamy ich nieprzerwanie do każdego przepisu, ale czy zauważyłeś kiedyś te małe plamki na skórce? Bądź ostrożny, powinieneś wiedzieć, czym one są.

Cebula to niezbędny składnik w kuchni, który może wzbogacić i nadać smaku nieskończonej liczbie potraw. Ekonomiczne, wszechstronne i bogate w składniki odżywcze, jednak często przy ich zakupie nie zwracamy uwagi na ich właściwości. Tak naprawdę cebula nie jest taka sama i wiedza o tym, jak ją wybrać przy zakupie, jest ważna istotne jest, aby zrozumieć, czy produkt rzeczywiście nadal nadaje się do użytku w kuchni. Pogodzenie wielu odmian może nie być łatwe, ale jest jeden szczegół, którego nigdy nie należy przeoczyć: obecność plam na zewnętrznej części skórki. Dlaczego? Oto powód.

Cebula, a co jeśli mają plamy?

Istnieje wiele odmian cebuli. Niektóre z nich mogą mieć naturalnie czarne lub ciemne plamy, jak na przykład cebula Tropea. Te plamy są charakterystyczną cechą tej wyjątkowej odmiany i niekoniecznie oznaczają, że cebula się zepsuła lub że nie nadaje się do przygotowania kulinarnego. Jednak w niektórych przypadkach nie należy w ogóle pomijać pojawienia się czarnych plam na cebuli. Jedną z częstych przyczyn pojawienia się czarnych plam na cebuli jest obecność grzybów. Mogą one rozwinąć się na powierzchni cebuli podczas przechowywania lub transportu, zwłaszcza jeśli warunki wilgotnościowe są sprzyjające.

Przykładem grzyba, który może powodować czarne plamy jest Aspergillus niger, występujący w glebie, jednak nie musi to być koniecznie powód do wyrzucenia warzywa. Aby cebula stała się jadalna, wystarczy usunąć uszkodzoną część. Pleśń jest kolejną możliwą przyczyną czarnych plam na cebuli. Rozwija się, gdy wilgotność jest nadmierna i wentylacja jest niewystarczająca, na przykład podczas przechowywania cebuli w gorącym i wilgotnym środowisku. Pleśń może nie tylko powodować czarne plamy, ale także nieprzyjemny zapach. W takim przypadku cebulę należy wyrzucić, ponieważ pleśń może spowodować, że produkt będzie niebezpieczny do spożycia. Czarne plamy mogą być również spowodowane urazami lub uderzeniami cebuli. Jeśli zmiany te są powierzchowne i ograniczone, nie ma potrzeby wyrzucania warzyw. Wystarczy usunąć uszkodzoną część, a resztę cebuli bez problemu wykorzystać w kuchni.

Jak zapobiec powstawaniu plam na cebuli?

Aby uniknąć lub ograniczyć powstawanie czarnych plam na cebuli, należy zwrócić szczególną uwagę na jej przechowywanie. Najlepszym wyborem, aby uniknąć tworzenia się pleśni i grzybów, jest preferowanie chłodnego, suchego i dobrze wentylowanego miejsca. Ogólną zasadą jest unikanie gorącego i wilgotnego środowiska, które idealnie sprzyja namnażaniu się tych czynników. Pomóc zapobiegać rozprzestrzenianiu się plam lub obecności uderzeń możliwe jest przechowywanie cebul w taki sposób, aby uniknąć ich bezpośredniego kontaktu ze sobą. Można je ułożyć, zostawiając trochę miejsca, np. w koszyku z kartką gazety na spodzie, tak aby się nie stykały. Pamiętaj, aby wybrać chłodne, ciemne miejsce, więc tak Przed użyciem ich do kolejnych przepisów zawsze sprawdź cebulę pod kątem przebarwień lub siniaków. Jeśli skórka jest uszkodzona, pamiętaj o oddzieleniu jej od reszty cebuli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *