Choć nie wygląda na królową ogrodu, trudno wyhodować zdrowsze warzywo niż burak. Mięsiste bulwy o czerwono-fioletowym kolorze zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika, a także są bardzo dobre. Doradzimy jak zebrać, przetworzyć i przechowywać to typowo jesienne warzywo korzeniowe, aby przetrwało zimę.
zawiera wiele korzystnych dla organizmu substancji. Możemy wymienić tylko witaminy B, C i E, potas, selen, żelazo, cynk czy magnez. Mięsiste bulwy o charakterystycznej czerwono-fioletowej barwie należą do dziesięciu rodzajów warzyw najbogatszych w przeciwutleniacze.
Do czego burak jest zdrowy?
Burak jest również pełen błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik nierozpuszczalny pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego, natomiast błonnik rozpuszczalny zmniejsza zawartość cukru i cholesterolu we krwi. Burak wspomaga hematopoezę, pobudza pracę żołądka i jelit, pobudza pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, działa moczopędnie i odtruwająco. Korzystnie wpływa na leczenie nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób serca i krążenia.
CZYTAĆ:
Jak przetwarzać surowe buraki
Z dietetycznego punktu widzenia burak jest najzdrowszym surowcem. Ale szczerze mówiąc, prawdopodobnie nie ugryziemy go tak, jak rzodkiewki czy marchewki. Ale dobrze sprawdza się starty lub drobno posiekany w różnych sałatkach i doskonale komponuje się z chrzanem. Przygotowuje się z niego także świeże soki.
Co zrobić z buraków
Knedle czerwono-fioletowe można gotować, grillować i piec, stanowią integralny składnik wielu szybkich zup śniadaniowych, szczególnie nadają się do wytrawnych bułek i ciast. Doskonale smakuje solo, można go oczywiście spożywać samodzielnie w słodko-kwaśnej zalewie lub w mieszankach warzywnych. Buraki można również zamrażać i suszyć.
Odmładzająca kuracja z buraków
Jesienią, w czasie żniw, buraki są wszędzie, warto więc z nich skorzystać i poddać się dwutygodniowej kuracji odmładzającej dla piękniejszej skóry i zdrowszego ciała. To bardzo proste: codziennie pijemy świeży sok z jednego buraka (przygotowujemy go w sokowirówce). Podczas kuracji burakami może nas zaskoczyć czerwona barwa moczu, spowodowana obecnością czerwonych barwników w burakach.
Kiedy i jak zbierać buraki
-
Buraki zbieramy w sposób ciągły, najpóźniej jednak przed nastaniem przymrozków. Termin zbioru zależy od sezonu wegetacyjnego, w przypadku buraków wynosi od 60 do 120 dni po siewie.
-
Jeśli to możliwe, do zbioru buraków wybieramy słoneczną i suchą pogodę.
-
Wykopujemy go ostrożnie, tak aby korzeń znajdował się 2–3 cm poniżej bulwy. Zasadniczo nie przycinamy łodygi, ale przekręcamy ją ręcznie około 2 cm nad bulwą, spowalniając w ten sposób jej wysychanie.
-
Ostrożnie wyczyść żarówkę lub wysusz ją. Nigdy nie myjemy buraków przed przechowywaniem. Wilgoć powoduje pleśń i gnicie.
Jak przechowywać buraki
-
Cebule całe, w 100% zdrowe i nieuszkodzone mechanicznie najlepiej przechowywać w piwnicy. Idealna temperatura przechowywania to temperatura tuż powyżej punktu zamarzania i wysoka wilgotność około 90%. Przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności wytrzyma około 5 miesięcy.
-
Jeśli temperatura jest wyższa, buraki mogą zacząć kiełkować. Jeśli spadnie, warzywa korzeniowe mogą zamarznąć i stracić smak.
-
Miejsce przechowywania buraków powinno być ciemne. Jeśli roślina okopowa będzie nadal wystawiona na działanie światła, wpłynie to negatywnie na jej wygląd i smak. Ponadto buraki w tym przypadku mogą zacząć kiełkować. A to zawsze negatywnie wpływa na jego trwałość.
-
Burak lubi przestrzeń, nie lubi być ściskany. Dlatego podczas przechowywania umieszczamy bulwy w odległości 5-6 cm.
-
Sprawdzone jest przechowywanie buraków w skrzyni z trocinami, które zimą należy od czasu do czasu delikatnie zwilżyć. Ta metoda nadaje się również do mieszkania.
-
Udowodniono również przechowywanie w piasku, warstwa nie powinna być cieńsza niż 2-3 centymetry. Piasek musi być suchy, warto go chwilę podgrzać w piekarniku, a następnie ostudzić. Metoda ta nadaje się również do przeszklonych balkonów, gdzie zimą temperatura nie spada poniżej zera.
-
Regularnie sprawdzamy przechowywane żarówki.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Jak przechowywać buraki w lodówce
Całe buraki mogą stać kilka miesięcy w lodówce. Wystarczy owinąć każdy kawałek papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dzięki temu można go przechowywać od 3 do 4 miesięcy bez utraty smaku. Zatem w perforowanej torbie wytrzyma od 2 do 3 miesięcy. Jeśli nie chcemy trzymać go w całości, to kroimy go i przechowujemy w workach próżniowych. Trwa to tak kilka tygodni; lub możemy go w nich zamrozić.