Nawet zimą możemy zbierać świeże warzywa w ogrodzie. Na przykład brukselka może przetrwać całą zimę na zewnątrz, wytrzymując temperatury do około -15°C. Mała kapusta rośnie na łodydze o wysokości około metra, dzięki czemu można ją dość wygodnie zbierać, nawet jeśli ogród pokryty jest śniegiem.
jest niewątpliwie wyjątkowa, nawet jeśli dzieli miłośników warzyw na dwa obozy: jedni je uwielbiają, inni unikają. Ma typowy kapuściany smak i specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada. Mała kapusta, kulki gęsto upakowanych drobnych liści, rosną na łodydze o wysokości około jednego metra, dzięki czemu można je zbierać w miarę wygodnie, nawet jeśli ogród jest pokryty śniegiem.
Kiedy zbiera się brukselkę?
„Kapusta różowa utrzymuje się w kwietniku przez całą zimę, mróz jej nie przeszkadza, wytrzymuje temperatury do około -15°C. Wręcz przeciwnie, zamrożona kapusta jest znacznie bardziej miękka, smaczniejsza i bardziej pachnąca” – mówi hodowca Jan Prášil. Kapustę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego zbiera się stopniowo w miarę potrzeb przez całą zimę aż do wiosny.
Uprawa brukselki zimą
-
Brukselkę należy przykryć ziemią i przykryć słomą lub słomą. A także przywiąż je do podpory, aby wiatr i śnieg ich nie uszkodziły.
-
Dobrze jest chronić zimujące rośliny przed gołymi przymrozkami.W przypadku groźby naprawdę silnych przymrozków można rośliny okryć białą włókniną, której brzegi dociążamy kamieniami, lub przenieść do szklarni lub szklarni.” stwierdził hodowca.
-
„Na przykład do zbioru zimowego odpowiednia jest niezawodnie zimująca odmiana Groninger, która ma rośliny o grubych liściach z masywną rozetą na górze. Liście od zielonego do ciemnozielonego dobrze chronią rozety przed mrozem. Kwiaty są bardzo jędrne, na przekroju żółte, z dłuższą i mocniejszą skorupą wewnętrzną. Wytrzymuje bez uszkodzeń silne mrozy.” zalecane przez Jana Prášila. Odmiana Cassiopea jest niezawodna i plenna, nadaje się do kolejnych zbiorów. Roślina osiąga wysokość do 125 cm i posiada większą rozetę wierzchołkową. Ciemnozielone rozety są mniejsze, gęsto skupione, jędrne, o średniej łupinie wewnętrznej. Odmiana charakteryzuje się dobrą odpornością na mróz, wyrywanie i wyleganie.
PRZECZYTAJ O UPRAWIE Brukselki:
Na co pomaga brukselka?
Kulki z ciasno zwiniętych liści brukselki, zielone na powierzchni i żółto-zielone w środku, oferują mnóstwo witamin, których nasz organizm i mózg potrzebuje zimą, a także dobrze je wykorzystają. Zawiera m.in. dużą ilość witamin C i E, nie bez znaczenia jest także zawartość potasu, wapnia, magnezu i błonnika. Brukselka jest ważnym źródłem tiaminy (witaminy B1) i kwasu foliowego (witaminy B9). Obie witaminy wymagają ciągłego dostarczania do organizmu, gdyż nie są w nim magazynowane do późniejszego wykorzystania, a ich nadmiar zostaje wypłukiwany. Kapusta była ceniona przede wszystkim dlatego, że zimą stanowiła jedno z nielicznych świeżych źródeł witaminy C. W porównaniu do innych warzyw charakteryzuje się wysoką zawartością białka.
Dlaczego warto jeść brukselkę?
Kapusta pomaga w walce ze stresem, wyczerpaniem psychicznym i fizycznym, a szczególnie zimą w naturalny sposób wzmacnia odporność. Wspomagają wydalanie nadmiernych ilości wody z organizmu, wspomagając w ten sposób detoksykację. Zaletą brukselki jest jej niska wartość energetyczna (100 g zawiera 54 kcal g/228 kJ). W przeszłości brukselkę ceniono głównie dlatego, że zimą stanowiła jedno z niewielu świeżych źródeł witaminy C.
Jak najlepiej przygotować brukselkę
najlepiej smakuje w ciągu dwóch dni od zerwania, po czym zaczyna gorzkać i tracić aromat. nie jemy ich na surowo, doskonale nadają się na parze, duszone lub fermentowane.Obróbka cieplna niszczy tiaminę, kwas foliowy i witaminę C, dlatego nie gotujemy ani nie pieczemy brukselki zbyt długo. Jeśli różyczki są małe i świeże, po prostu zaparz je gorącą i osoloną wodą.
NIE PRZEGAP:
do , jako jedno z wielu dodanych warzyw lub do przygotowania kremu z kapuśniaku. Można je dusić z mięsami, szczególnie wołowymi i wieprzowymi, doskonale smakują także polane beszamelem. Świetnie komponuje się z makaronami i risotto, można go przygotować jako budyń lub jako dodatek do mięs. Jest doskonały w dniu lub do . Jeżeli kapusta powoduje u nas wzdęcia, dodajemy przyprawy, zwłaszcza majeranek, lub