Starożytne i opuszczone warzywo, które na nowo odkrywa swoją charakterystyczną wartość
Nawet w świecie ogrodnictwa nigdy nie przestajesz się uczyćw rzeczywistości często się na nie natkniemy nowe warzywa przybywające z odległych regionów lub, jak w tym przypadku, w ponownym odkryciu kilku sensacyjnych owoców, które z biegiem czasu zostały nieco utracone. Mowa o bakłażanachTak naprawdę prawie zawsze przychodzą na myśl tylko dwie cechy – ta klasyczny i okrągły w stronę fioletu, ale prawdę mówiąc jest też inny, zupełnie inny, nawet trudne do rozpoznania dla mniej doświadczonych.
To wyjątkowe warzywo nie jest co prawda bardzo rozpowszechniony, ale pozostaje jednym z symboli małej gminy w woj Bazylikata, gdzie jej uprawa była kontynuowana przez lata i trwa do dziś. Mówimy o czerwony bakłażan, warzywo, które łatwo pomylić z pomidorem będące wynikiem splotu historycznego i starożytnych tradycji, jego ponowne odkrycie stanowi zatem wartość dodaną dla naszego narodu i naszej bardzo ważnej historii kulinarnej.
Bakłażan czerwony Rotonda: historyczny bastion Bazylikity
Jak to często bywa, niektóre warzywa są dziećmi wydarzeń historycznych i taka też jest historia Czerwony bakłażan z Rotondy, warzywo, które przybyło do Włoch z Etiopii na początku XX wieku, kiedy niektórzy żołnierze byli zaangażowani na terytoriach Etiopii w wojny kolonialne, a po powrocie przywieźli ze sobą nasiona tego szczególnie mile widzianego warzywa.
Odmiana, która w krótkim czasie stała się symbolem oporu i przetrwania w trudnym okresie i to w Bazylikacie przyjął imię „Merlingiana i pummadora„, czyli bakłażan pomidorowy, właśnie ze względu na swój wygląd przypominający okrągłego pomidora.
Kolejną mocną stroną tego bakłażana są jego właściwości rolniczejego wytrzymałość ogranicza potrzebę stosowania pestycydów, a proces konserwacji nasion, realizowany poprzez pojedyncze „naszyjniki” z całych suszonych jagód, gwarantuje ciągłość zbiorów. Bakłażan ten uzyskał w 2008 roku uznanie DOP, co świadczy o jego wyjątkowości i wartości.
Z estetycznego punktu widzenia czerwony bakłażan wyróżnia się specyficznym kształtem i pomarańczowo-czerwonym koloremale uwagę przykuwa nie tylko estetyka, ale także smak ostrzejszy i z bardziej gorzkim posmakiem niż bakłażan pospolityczynnik, który to sprawia idealny do przetworów w oleju lub occie.
Bez wątpienia warzywo, które warto wprowadzić na stół, a dlaczego nie, nawet uprawiać we własnym ogródku. To nie tylko produkt gastronomiczny, ale część włoskiej historii, która pojawia się ponownie na stole, a wraz z nią szczególny smak i łatwość uprawyi może uczynić Twój ogród trochę bardziej wyjątkowym i sprawić, że ogród Twojego sąsiada będzie zazdrosny!