Aloes – jak uprawiać i wykorzystywać mały cud natury

Aloes – jedna z niewielu roślin, która od kilku tysiącleci służyła człowiekowi nie tylko jako dekoracja, ale także jako ważny lek. Obecnie jego znaczenie wciąż rośnie i stanowi niezbędny składnik wielu produktów przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego, spożywczego i medycyny domowej. Zakres jego działania jest niezaprzeczalny, każdego zainteresowanego na pewno ucieszy fakt, że aloes nie należy do roślin wymagających dużej pielęgnacji. Nie wszystkie rodzaje aloesu nadają się do dalszego wykorzystania, niektóre z nich służą jedynie jako ozdoba i przyjemność dla oka.

Wybór odpowiedniej rośliny jest kluczem do sukcesu

Na świecie znanych jest ponad 200 rodzajów aloesu, jednak nie wszystkie mają udowodnione działanie lecznicze. Najbardziej znanym gatunkiem o pozytywnym działaniu jest Aloes zwyczajny, uprawiany na plantacjach karaibskiej wyspy Barbados. Należy do rodziny lilii i jest jednym z rodzajów sukulentów. Osiąga wysokość ponad pół metra, liście również mają pół metra długości. Rosną w rozecie, mają jasnozielony lub szarozielony kolor z białymi plamami i są mięsiste. Pierwotną ojczyzną tej rośliny była Afryka Północna, skąd aloes został przetransportowany do Hiszpanii i rozprzestrzeniony na cały świat. Ze względu na warunki klimatyczne uprawiana jest tu jako roślina domowa. Jeśli chcesz wykorzystać aloes w celach leczniczych, kupuj tylko prawdziwy Aloe Vera.

Jak prawidłowo uprawiać aloes

Jako roślina doniczkowa aloes nie wymaga nadmiernej uwagi, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy zapewnić przepuszczalną lżejszą glebę i dodać piasek. Jeśli zamierzasz kupić gotową mieszankę, wybierz podłoże piaszczysto-gliniaste dla sukulentów. Chroń roślinę przed przeciągami, zapewnij temperaturę pokojową i wystarczającą ilość światła, ale jednocześnie chroń przed zbyt mocnym słońcem. Na zimę odpowiednie jest suche i chłodne miejsce z temperaturą około 10 stopni, ale temperatura nie może zbytnio spaść, a już na pewno nie poniżej 10 stopni. Możesz rozmnażać roślinę przez sadzonki lub nasiona, najłatwiej jest użyć odgałęzień, które zwykle tworzą się latem. Nie zapomnij o stałym, umiarkowanym podlewaniu i okazjonalnym nawożeniu.

W czym może Ci pomóc aloes?

Aloes nie jest panaceum, ale jego zalety są udowodnione i obejmują szeroki zakres działania, podobnie jak różne. Twoja skóra doceni działanie nawilżające oraz leczenie różnych stanów zapalnych i infekcji – grzybiczych, bakteryjnych i wirusowych. Pozbycie się grzybów korzystnie wpływa także na paznokcie. Aloes pomaga również na trądzik, egzemę, łuszczycę lub łuszczycę lub półpasiec. Korzystnie wpływa na układ trawienny, wspomaga trawienie i łagodzi zgagę, działa również przy zaparciach i biegunkach, działa detoksykująco i poprawia stan jelit. Można go stosować także w przypadku kwasicy żołądkowej, chorób trzustki czy niedostatecznego wydalania żółci. W medycynie domowej używaj aloesu do leczenia różnych ran i urazów, ukąszeń owadów lub chorób dziąseł. Wspiera także odporność organizmu.

Prosty i szybki w użyciu

Aloesu nie używa się w całości, ważny jest żelowaty płyn znajdujący się wewnątrz liścia. W rzeczywistości liść zawiera dwie substancje – żółto-zielony sok i przezroczysty płyn. Jeśli roślina jest wykorzystywana do produkcji leków, należy rozdzielić te dwa płyny. W domu żel można stosować do chłodzenia, nawilżania i gojenia skóry lub niszczenia grzybów, wirusów i bakterii. Przejrzysty sok stosowany wewnętrznie działa leczniczo i wspomaga układ trawienny oraz odporność. Już sam ułamany kawałek liścia posłuży również jako pierwsza pomoc – wystarczy przyłożyć go do uszkodzonego miejsca. Żelowa część rośliny może być stosowana do odżywiania skóry lub leczenia chorób skóry. Żel można uzyskać po prostu odcinając zewnętrzne, najlepiej dwuletnie liście. Usuń ostrą końcówkę i przetnij liść wzdłuż. Następnie z wnętrza liścia zeskrobujemy masę żelową, którą można wykorzystać od razu lub poddać dalszej obróbce i zastosowaniu wewnętrznie, np. w napojach, sałatkach, likierach czy różnych mieszankach.

Przygotuj napój, mały przekąskę lub sałatkę

Problemy trawienne? Chcesz wzmocnić swoją odporność? Przygotuj domowy napój z aloesu! Wszystko czego potrzebujesz to woda, sok z cytryny do smaku i 3 łyżeczki żelu aloesowego. Wymieszaj lub zmiksuj i napój gotowy. Jeszcze prostszą opcją jest dodanie żelu do soku. Żel można także dodawać do likierów oraz sałatek warzywnych i owocowych. Do przygotowania łagodzącej mikstury można na przykład użyć jogurtu, miodu i soku z aloesu. Jeśli wolisz korzystać z zakupionych, gotowych preparatów, postaw na jakość – rodzaj aloesu, zawartość składników aktywnych i sposób przetwarzania. Należy to robić delikatnie i na zimno, w przeciwnym razie wiele przydatnych substancji zostanie zniszczonych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *