Agrest to owoc pełen witamin. Jego wyjątkowy słodko-kwaśny smak wyróżnia się kompotem i musem

Prawie każdy zna agrest, ale nie oszukujmy się, nie każdemu podoba się jego niezwykle słodko-kwaśny smak. Ale może kiedy jego krytycy przeczytają, co te futrzaste jagody mogą zrobić dla zdrowia, zmienią zdanie na temat agrestu. Już kilka kawałków agrestu dostarczy organizmowi mnóstwo witamin, minerałów i błonnika oraz pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Klasyczny kompot, dżem lub mus są doskonałe.

, to mała jagoda tradycyjnie uprawiana w naszym kraju razem z czarną porzeczką i jeżynami. Cierniste krzewy były kiedyś koniecznością w każdym ogrodzie, potem zainteresowanie uprawą agrestu zmalało ze względu na ciernisty krzew, który był w stanie zniszczyć cały plon i roślinę. Dziś drobni plantatorzy powoli wracają do agrestu dzięki nowym odmianom i skutecznym preparatom.

Efekty agrestu

Urocze futrzaste jagody w odcieniach zieleni, żółci, czerwieni, fioletu, a nawet prawie czerni mają orzeźwiający, niepowtarzalny i niezwykły słodko-kwaśny smak, który jednak nie każdemu odpowiada. I tak jest słabszy u swoich zwolenników, mimo że jest pełen błonnika, witamin C, E, B, A, żelaza, potasu, magnezu, miedzi i wapnia. Już garść agrestu dostarcza organizmowi wiele cennych substancji, dzięki czemu może pomóc w wielu problemach zdrowotnych, m.in.:

  • wspomaga trawienie, oczyszcza jelita, pomaga

  • przyspiesza metabolizm i działa odtruwająco

  • obniża poziom cholesterolu we krwi

  • pomaga przy problemach z pęcherzem (), przyspiesza eliminację bakterii z nerek, chroni prostatę

  • wzmacnia naczynia krwionośne i ściany żył, ogranicza powstawanie żylaków

  • nieznacznie obniża ciśnienie krwi

  • wzmacnia układ odpornościowy, służy jako skuteczna profilaktyka przed chorobami wirusowymi

  • pozytywnie wpływa na pracę nerwów i mózgu, pomaga przy depresji i stresie

Kuracja agrestowa

Agrest (zamrożony i rozmrożony) oczyścić i zmiksować, rozcieńczyć wodą niegazowaną w proporcji 3:1 lub według smaku.

  • W ramach kuracji oczyszczającej (raz w roku) pijemy 250 ml codziennie rano przez trzy tygodnie co najmniej pół godziny przed śniadaniem na pusty żołądek.

  • W ramach profilaktyki chorób wirusowych pijemy 100 ml soku agrestowego dwa razy dziennie przez okres od jednego do dwóch tygodni.

  • W przypadku przewlekłych zaparć należy pić 300 ml napoju przed pójściem spać przez trzy do pięciu dni.

Agrest w kuchni

W porównaniu do innych jagód agrest można przechowywać stosunkowo długo. Leżą w lodówce około tygodnia, uszkodzone lub zbyt miękkie owoce szybciej się psują. W naszym kraju tradycyjnie był i jest konserwowany w formie kompotu, służy do wyrobu dżemów, galaretek, soków, sosów, ciast, deserów, lodów, dodaje się go do sałatek owocowych, mięs i ryb.

Tradycyjny kompot z agrestu

Składniki

  • 1 kg agrestu

  • 400 do 500 g cukru kryształu

  • 1 litr wody

Przygotowanie

Zagotuj cukier z wodą. Dojrzały, ale jędrny i dobrze oczyszczony agrest (myjemy, usuwamy płatki i łodygi) ostrożnie przekłuwamy igłą lub mocniejszą igłą. Wkładamy je do słoików konserwowych, zalewamy letnim roztworem cukru, szczelnie zamykamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy przez 20–30 minut w temperaturze 85°C.

Dżem agrestowy z jeżynami

Składniki

  • 900 g agrestu

  • 700 gr

  • 1 łyżeczka mielona

  • 1 cukier puder Extra 2:1

Przygotowanie

Agrest i jeżyny dokładnie oczyść. Zmiksować blenderem zanurzeniowym, można też przecedzić przez sitko. Owoce włóż do dużego garnka, dodaj cynamon i dobrze wymieszaj z cukrem pudrem. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować przez co najmniej 5 minut. Usuń pianę i natychmiast napełnij przygotowane szklanki (3 szklanki po 350 ml) po brzegi. Zamknij słoiki pokrywką, odwróć dnem do góry i odstaw na około 5 minut.

Bublanina z agrestem

Składniki

  • 200 g mąki półgrubej

  • 200 g cukru pudru

  • 150 g masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy

  • 5 jaj

  • szczypta soli

  • masło i mąkę w formie do pieczenia lub okrągłej

  • dojrzały agrest do smaku

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka grubej mąki

  • cukier do posypania bąbelków

Przygotowanie

  1. Agrest opłucz (możesz wymieszać go z porzeczkami lub nie). Wymieszaj cukier i grubą mąkę. Zawiń odsączone owoce w tę mieszaninę.

  2. Oddziel białka i żółtka. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. W misce wymieszaj cukier puder i cukier waniliowy, żółtka i miękkie masło i ubijaj, aż powstanie piana. Stopniowo, po łyżce, dodawaj do piany mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śniegiem.

  3. Gotowe ciasto wylać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia lub formy i przykryć panierowanym agrestem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut. Po upieczeniu dodać cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *