Rzodkiewki to przyjemnie ostre warzywo. Nic nie może się równać z ich kruchością i soczystością na wiosnę, zwłaszcza te uprawiane ręcznie w ogrodzie lub na balkonie. Jak sobie radzić z uprawą rzodkiewki? Najlepsze są świeże, ale można je też upiec. Wadą rzodkiewek jest to, że nie można ich długo przechowywać, ale mamy dla Ciebie dwie wskazówki, dzięki którym dłużej zachowają świeżość!
jest doskonałym warzywem krzyżowym. Cebule czerwone, bordowe, białe i żółte mogą być okrągłe, owalne lub wydłużone. Dzięki nowym, nowoczesnym odmianom odpornym na kwitnienie rzodkiewki możemy uprawiać niemal przez cały rok. Rzodkiewki można łatwo uprawiać w ogrodzie lub w pojemnikach na balkonie. To lekko ostre warzywo można zbierać od czterech do sześciu tygodni po siewie.
Na co pomagają rzodkiewki?
-
Za typowym ostrym, palącym smakiem kryje się wyjątkowy olejek gorczyczny, który produkują, aby chronić się przed szkodnikami i niebezpiecznymi mikroorganizmami. Podobnie działają w naszym organizmie – zabijają szkodliwe bakterie i grzyby. Te olejki eteryczne łagodzą nadkwasotę żołądka, łagodzą problemy ze zgagą i wzdęciami, działają zapobiegawczo przeciwko infekcjom, pomagają przy przeziębieniach oraz kamicy żółciowej i moczowej.
-
w naturalny sposób wspierają odporność, chronią komórki przed wolnymi rodnikami, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają nerwy i wspomagają męską płodność.
-
Mają mało kalorii (40 kJ na 50 g), dzięki błonnikowi na długo utrzymują uczucie sytości, a olejki eteryczne hamują apetyt.
Najlepsze rzodkiewki
Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, jedynie dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Ci, którzy nie potrzebują bardzo świeżych rzodkiewek ze względu na ich ostrość, mogą zmniejszyć ostrość, zanurzając je na krótko w zimnej wodzie lub usuwając skórkę lub lekko je soliąc.
Ich ostry smak doda pikanterii sałatkom warzywnym (pasuje do sałaty lodowej itp.), sałatek twarogowych i serowych, można je również wykorzystać jako dekorację tostów. Na pewno zasmakuje nam świeży chleb posmarowany masłem i posypany plasterkami rzodkiewki!
2 wskazówki, jak zachować świeżość rzodkiewek
Wadą rzodkiewek jest to, że nie można ich długo przechowywać, więdną wkrótce po zbiorze. Jak zachować ich świeżość na dłużej?
-
Zwiędłe i pomarszczone bulwy (kilka dni po zbiorze) można ożywić, odcinając liście i korzenie i mocząc bulwy w zimnej wodzie, aż staną się okrągłe. Są bardziej wodniste, ale świeże i mniej gorące.
-
Rzodkiewki mogą zachować świeżość przez kilka dni, jeśli zostaną umieszczone w szklance wody z korzeniami skierowanymi w dół. Nawet jeśli liście żółkną, rzodkiewki pozostaną delikatne.
Co zrobić z rzodkiewek
Posmarować rzodkiewkami
Składniki
-
około 200 g rzodkiewek
-
150 do 200 edamame
-
2 goździki
-
200 g twarogu lub twarogu
-
sól
-
rzodkiewki, stokrotki itp. do dekoracji
Przygotowanie
Drobno zetrzyj rzodkiewkę i edamame, natrzyj czosnek solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj z żurawiną lub twarogiem, możesz też dodać sól i pieprz do smaku. Rozsmaruj pastę na kromkach chleba (najlepiej) i udekoruj pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, rzeżuchą wodną i kwiatami stokrotki.
Pieczone rzodkiewki z miętą i tymiankiem
Rzodkiewki, zwłaszcza te przerośnięte, zwiędłe i zbyt gorące, świetnie nadają się do zup, duszone z cebulą, pieczone lub pieczone, stanowią doskonały dodatek do mięs. To wspaniałe, że nawet jeśli stracisz część witamin w wyniku obróbki cieplnej, nadal pozostanie w nich wystarczająca ilość składników odżywczych.
Składniki
-
300 g rzodkiewek
-
1 cytryna
-
50 ml oliwy z oliwek
-
2 gałązki świeżej
-
świeże liście do smaku
-
sól
Przygotowanie
Rzodkiewki przekrawamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i posyp listkami tymianku. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10–15 minut. Na koniec posyp rzodkiewki świeżo posiekaną miętą.
Nie wyrzucaj nitki rzodkiewki!
Nie możemy zapomnieć również o nitce rzodkiewki. Wiele składników odżywczych znajdujących się w cebulach, liściach zawiera nawet w większych ilościach. Wykorzystuje się je na świeżo, jak masło oraz do sałatek, past do smarowania, do dekoracji dań gotowych i jako składnik soków. Pesto z rzodkiewki jest doskonałe. Można je dusić jak szpinak, dodawać do farszów, sosów i zup.
Pesto z rzodkiewki
Składniki
-
50 do 60 g świeżych liści rzodkiewki, najlepiej organicznej lub z własnych zbiorów
-
20 g drobno startego parmezanu
-
30 g orzeszków pinii lub nasion słonecznika
-
5 do 6 łyżek oliwy tłoczonej na zimno, najlepiej oliwkowej
-
2 do 3 goździków
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Do blendera włóż umyte i osuszone liście rzodkiewki, dodaj orzechy lub nasiona, wyciśnięty czosnek, ser i oliwę z pierwszego tłoczenia. Zmiksuj do konsystencji, która nam odpowiada. W razie potrzeby dodać więcej oleju lub sera. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pesto z rzodkiewki przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce i zużyj w ciągu trzech dni.