4 naturalne pomocniki, które pomogą obniżyć poziom cukru we krwi – rosnące w każdym ogrodzie

4 naturalne pomocniki, które pomogą obniżyć poziom cukru we krwi – rosnące w każdym ogrodzie. Trzustka jest odpowiedzialna za regulację poziomu cukru we krwi, który między innymi jest odpowiedzialny za wytwarzanie insuliny i umożliwianie przedostawania się glukozy z pożywienia do komórek.

Jednak na skutek niezdrowej diety narząd ten często nie jest w stanie w wystarczającym stopniu spełniać swojej funkcji, co może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2 czy zwiększone ryzyko chorób serca. Możesz jednak uchronić się przed potencjalnym niebezpieczeństwem, spożywając ten napój leczniczy sporządzony z naturalnych składników.

Przygotowanie napoju leczniczego

Aby uzyskać najlepsze efekty, należy pić ten leczniczy napój codziennie rano na czczo, przed śniadaniem – jego dobroczynne działanie zauważysz już w pierwszym tygodniu. Ponadto jest to również napój odpowiedni dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Jednak przed jego użyciem należy skonsultować się z lekarzem.

Marchew

Zdjęcie: Pixabay

Ten leczniczy napój pomoże Ci naturalnie regulować poziom cukru we krwi. Mogą go również włączyć do swojej diety osoby chore na cukrzycę typu 2. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 całe marchewki,
  • 2 pęczki szpinaku,
  • 1 jabłko (najlepiej zielone),
  • 2 łodygi selera.

Samo przygotowanie napoju jest dość proste. Najpierw umyj całą żywność, obierz ją, a następnie pokrój na mniejsze kawałki – nie zapomnij usunąć z jabłka wszystkich gniazd nasiennych. Następnie włóż owoce do blendera i zmiksuj je na płynną masę. Napój można także rozcieńczyć wodą, aby maksymalnie ułatwić jego spożycie. Sprawdź korzyści zdrowotne każdego składnika poniżej.

Szpinak oczyszcza tętnice

Szpinak to warzywo bogate w wapń, witaminy A, witaminę C i beta-karoten, które w naturalny sposób wspierają zdrowie układu krążenia i oczyszczają tętnice. Dodatkowo po jego spożyciu organizm potrzebuje mniej tlenu, aby uzyskać wystarczającą ilość energii, co sprawia, że ​​pracuje wydajniej i łatwiej spala kalorie podczas odchudzania. Szpinak ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu można go jeść w dowolnym momencie, nie martwiąc się, że podniesie poziom cukru we krwi.

Seler chroni przed nadciśnieniem

Seler zawiera duże ilości potasu i magnezu, które są ważnymi minerałami, które w naturalny sposób leczą i zapobiegają nadciśnieniu. Ponadto to korzystne warzywo jest znane jako naturalny lek na stany zapalne i problemy z kośćmi i stawami, które często występują u osób chorych na cukrzycę typu 2.

Marchew poprawia wzrok

Marchew zawiera bogatą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem niebezpiecznych toksyn, naturalnie oczyszczają krążenie krwi, wzmacniają tętnice, a nawet mogą zapobiegać utracie wzroku u diabetyków. W ten sam sposób warzywo to dostarcza obfitych ilości beta-karotenu i witaminy A, które są niezbędne w cukrzycy typu 2.

Zielone jabłka

Zielone jabłka są często uważane za zdrową żywność, która może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Zawierają błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie i zapobiegając skokom cukru. Oprócz tego zawierają także naturalny cukier, fruktozęktóry wchłania się do krwioobiegu wolniej niż cukier rafinowany.

A zawierają dużą ilość kwasu jabłkowego, który skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Ponadto dostarczają również przeciwutleniaczy i innych przydatnych składników odżywczych, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania układu trawiennego, naczyń krwionośnych, kości, serca i układu odpornościowego.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *