10 niezwykłych drzew i krzewów owocowych: wypróbuj morwy, loquaty i derenie

Jesień to najlepszy czas na sadzenie drzew i krzewów owocowych. Prawie każdy ma w swoim ogrodzie klasyczne drzewa owocowe, takie jak grusze, wiśnie i jabłonie, ale czy nie chcesz spróbować nieco niekonwencjonalnego asortymentu owoców? Można uprawiać krzewy w formie żywopłotów, a drzewa mogą stać się częścią ozdobnego ogrodu. Są drzewami użytkowymi i ozdobnymi.

i krzewy już są, więc rozejrzyj się dobrze po ofercie na rynku. Oferta jest znacznie bardziej różnorodna, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Aronia melanocarpa

Mało wymagająca glebowo, wymaga jedynie sporadycznego nawożenia. Jej kwiaty przyciągają pszczoły i motyle, a czarne owoce są smaczne dla ptaków, ale można z nich zrobić także doskonałe syropy. Coroczne cięcie po kwitnieniu przynosi jej ogromne korzyści.

Dereń (Cornus mas)

Krzew dorastający do wysokości 3-5 m. Kwitnie wczesną wiosną, a owoce zwane pestkami charakteryzują się dużą zawartością witaminy C.

Pigwa (Cydonia oblonga)

Mniejsze drzewo, które wymaga stanowiska w pełnym słońcu, na pożywnej, wilgotnej i żyznej glebie. Duże, żółte owoce spożywa się dopiero po obróbce cieplnej.

Zwróć szczególną uwagę na dwa różne rodzaje drewna, które ludzie często mylą. Pigwa produkuje smaczne owoce, a pigwa jest krzewem ozdobnym.

Scythia chinensis (Scgisandra chinensis)

Drzewiaste pnącze, któremu możesz pozwolić wyrosnąć na płot lub przygotować dla niego specjalną podporę. Owoce czerwonej jagody są pełne witamin i minerałów, a ich właściwości lecznicze porównywane są z żeń-szeniem. Działają pozytywnie na układ nerwowy, poprawiają wzrok, stymulują pracę serca i oddychanie.

Niesplik (Mespilus germanica)

Większy krzew lub małe drzewo, w pełni mrozoodporne, dorastające do wysokości około 4 m. Wymaga corocznego przycinania. Owoce czerwonobrązowe są bardzo zdrowe, ale spożywa się je dopiero po zamrożeniu, gdy zmiękną. Niesplik lubi ziemię piaszczystą i gliniastą.

Morwa czarna (Morus nigra)

Morwę można uprawiać w naszych regionach tylko w cieplejszych obszarach. Owoce na nich dojrzewają stopniowo i mają ostry, słodko-kwaśny smak.

Amelanchier alnifolia

która dorasta do 3-5 m wysokości i doskonale nadaje się na żywopłoty. Można go nawet dobrze ukształtować, wycinając. Owoce smakiem i wyglądem przypominają jagody.

pochodzą głównie z Ameryki Północnej i nie są trudne w uprawie. Jesienią ich liście zmieniają kolor na pomarańczowy do brązowego.

Sorbus domowy

Drzewo całkowicie mrozoodporne, dobrze znoszące zanieczyszczone powietrze miejskie, uprawiane jako drzewo samotne. Wymaga żyznej, próchnicznej i przepuszczalnej gleby. Z owoców przypominających większe jagody jarzębiny produkuje się brandy i cydry.

Persymona (Diospyros kaki)

Mniejsze drzewo, odpowiednie tylko dla cieplejszych regionów południowych Moraw. Jest mrozoodporna, w zależności od odmiany, do -20°C. Owoce pomarańczowe, persymony, są spożywane głównie świeże. Niektóre odmiany dojrzewają pod koniec września, inne później, dlatego owoce należy zrywać i pozostawić do dojrzewania w domu.

Wiciokrzew, borówka kamczacka (Lonicera caerulea)

Krzew mało wymagający, dorastający do wysokości około 1,5–2 m. Mało wymagający pod względem gleby i stanowiska. W pierwszych latach cięcie nie jest konieczne. Aby uzyskać obfite zbiory, należy posadzić dwa krzewy obok siebie. Nawet jeden krzak wyda owoc, ale żniwo będzie niewielkie. Owoce przypominające jagody dojrzewają już na początku czerwca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *