Pięć objawów przedawkowania cukru. Sprawdź, czy nie przesadziłeś w Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze słodyczami. Najpierw pieczemy lub zamawiamy placki, a potem jemy je w miłym towarzystwie. Jednak ta przyjemność ma swoją cenę. Jeden kawałek ciasta nie wpłynie na nasze zdrowie, ale słodycze zjedzone w nadmiarze mogą już mieć negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Zastanawiasz się, czy ostatnio nie przesadziłeś z cukrem? Uważaj na niepokojące objawy.

Zdjęcie: pexels.com/Sebastian Coman Photography

Cukier – tylko dla smaku

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia kalorie zawarte w cukrze nie powinny stanowić więcej niż 10% energii, jaką dostarczamy organizmowi z pożywieniem w ciągu dnia. Jeśli przyjąć, że dorosły człowiek spożywa dziennie około 2000 kcal, to jego dieta nie powinna zawierać więcej niż 10–12 łyżeczek cukru. Niestety, wartość ta jest zwykle przekraczana – przeciętny Słowak zjada około 40 kg cukru rocznie. Co więcej, robi to częściowo nieświadomie, ponieważ cukier kryje się nie tylko w ciastach i słodyczach, ale także w produktach mlecznych, sosach i wypiekach.

Świadomość konieczności ograniczania spożycia cukru rośnie z roku na rok. Pomimo tej wiedzy wielu z nas traktuje siebie jako „wyjątek” i przystosowują się do słodyczy. Sporadyczne słodkie grzechy nie powinny mieć fatalnych konsekwencji, ale lepiej nie nabywać nawyku lekkomyślnego spożywania cukru. Po czym poznać, że w diecie jest za dużo cukru? Wystarczy uważnie monitorować własne ciało.

Pięć oznak, że w Twojej diecie jest za dużo cukru

  1. ciągłe zmęczenie Choć cukier zawiera wiele kalorii, energia, jaką dostarcza naszemu organizmowi, nie wystarcza na długo. Około 30 minut po zjedzeniu słodkiej przekąski możemy poczuć się nie tylko głodni, ale i osłabieni.
  2. słodycze, uczucie, że spożywane jedzenie nie jest wystarczająco słodkie Lubimy słodki smak i często spożywanie słodyczy jest dla nas przyjemnością i sposobem na błyskawiczną poprawę nastroju. Niestety, łatwo przyzwyczajamy się do tego triku i łatwo popadamy w obojętność. Z biegiem czasu porcje cukru w ​​posiłkach i przekąskach będą musiały być coraz większe, aby osiągnąć pierwotny efekt.
  3. problemy trawienne Produkty bogate w cukier często zawierają mało błonnika. Ich nadmierne spożycie to prosta droga do zaparć, wzdęć i gazów.
  4. trądzik, zły stan skóry Nadmierne spożycie cukru może skutkować zwiększoną produkcją insuliny i hormonów stresu. Zjawisko to może skutkować stanami zapalnymi w organizmie i zwiększoną produkcją sebum. Obydwa te czynniki zwiększają ryzyko trądziku i innych problemów skórnych.
  5. problemy z koncentracją Nadmierne spożycie cukru negatywnie wpływa na procesy poznawcze nie tylko w krótkim okresie, ale także w dłuższej perspektywie. Podjadanie słodyczy skutkuje problemami z nauką pamięci i może powodować tzw efekt mgły mózgowej. Co więcej – jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neuroscience, dieta bogata w cukier może przyspieszyć rozwój demencji.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Sprawdź, czy jesteś uzależniony od cukru

Jak schudnąć 5 kg w miesiąc? Głód tu nie pomoże. Lepiej wypróbuj tę metodę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *