Święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze słodyczami. Najpierw pieczemy lub zamawiamy placki, a potem jemy je w miłym towarzystwie. Jednak ta przyjemność ma swoją cenę. Jeden kawałek ciasta nie wpłynie na nasze zdrowie, ale słodycze zjedzone w nadmiarze mogą już mieć negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Zastanawiasz się, czy ostatnio nie przesadziłeś z cukrem? Uważaj na niepokojące objawy.
Cukier – tylko dla smaku
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia kalorie zawarte w cukrze nie powinny stanowić więcej niż 10% energii, jaką dostarczamy organizmowi z pożywieniem w ciągu dnia. Jeśli przyjąć, że dorosły człowiek spożywa dziennie około 2000 kcal, to jego dieta nie powinna zawierać więcej niż 10–12 łyżeczek cukru. Niestety, wartość ta jest zwykle przekraczana – przeciętny Słowak zjada około 40 kg cukru rocznie. Co więcej, robi to częściowo nieświadomie, ponieważ cukier kryje się nie tylko w ciastach i słodyczach, ale także w produktach mlecznych, sosach i wypiekach.
Świadomość konieczności ograniczania spożycia cukru rośnie z roku na rok. Pomimo tej wiedzy wielu z nas traktuje siebie jako „wyjątek” i przystosowują się do słodyczy. Sporadyczne słodkie grzechy nie powinny mieć fatalnych konsekwencji, ale lepiej nie nabywać nawyku lekkomyślnego spożywania cukru. Po czym poznać, że w diecie jest za dużo cukru? Wystarczy uważnie monitorować własne ciało.
Pięć oznak, że w Twojej diecie jest za dużo cukru
- ciągłe zmęczenie Choć cukier zawiera wiele kalorii, energia, jaką dostarcza naszemu organizmowi, nie wystarcza na długo. Około 30 minut po zjedzeniu słodkiej przekąski możemy poczuć się nie tylko głodni, ale i osłabieni.
- słodycze, uczucie, że spożywane jedzenie nie jest wystarczająco słodkie Lubimy słodki smak i często spożywanie słodyczy jest dla nas przyjemnością i sposobem na błyskawiczną poprawę nastroju. Niestety, łatwo przyzwyczajamy się do tego triku i łatwo popadamy w obojętność. Z biegiem czasu porcje cukru w posiłkach i przekąskach będą musiały być coraz większe, aby osiągnąć pierwotny efekt.
- problemy trawienne Produkty bogate w cukier często zawierają mało błonnika. Ich nadmierne spożycie to prosta droga do zaparć, wzdęć i gazów.
- trądzik, zły stan skóry Nadmierne spożycie cukru może skutkować zwiększoną produkcją insuliny i hormonów stresu. Zjawisko to może skutkować stanami zapalnymi w organizmie i zwiększoną produkcją sebum. Obydwa te czynniki zwiększają ryzyko trądziku i innych problemów skórnych.
- problemy z koncentracją Nadmierne spożycie cukru negatywnie wpływa na procesy poznawcze nie tylko w krótkim okresie, ale także w dłuższej perspektywie. Podjadanie słodyczy skutkuje problemami z nauką pamięci i może powodować tzw efekt mgły mózgowej. Co więcej – jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neuroscience, dieta bogata w cukier może przyspieszyć rozwój demencji.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Sprawdź, czy jesteś uzależniony od cukru
Jak schudnąć 5 kg w miesiąc? Głód tu nie pomoże. Lepiej wypróbuj tę metodę