Umieść w szafce, a mole spożywcze znikną na dobre

Mole spożywcze to częsty problem, który może pojawić się w każdej kuchni. Warto wiedzieć, skąd pochodzą szkodniki i jak się ich pozbyć. Ich obecność może mieć negatywny wpływ na zdrowie Twojej rodziny. Poznaj jeden prosty sposób na skuteczne i trwałe usunięcie ich z domu.

Zdjęcie: youtube.com/Insects Limited

Czy w Twojej kuchni zaczęły pojawiać się małe, brązowoszare owady przypominające ćmy? Mogą to być mole spożywcze. Dowiedz się, skąd biorą się w Twojej kuchni i jak się ich pozbyć.

Skąd pochodzą mole spożywcze?

Ćmy spożywcze mogą przedostać się do naszych domów poprzez żywność, którą atakują. Mogą dostać się do produktów już na poziomie produkcyjnym. Ponadto, ćmy mogą przedostać się przez wentylację lub wlecieć przez okno z innego gospodarstwa domowego.

Najczęściej mole spożywcze można zaobserwować w naszych kuchniach w produktach suchych. Owady szukają miejsc, w których mogą złożyć jaja. Karmy suche najczęściej przechowuje się w temperaturze pokojowej. Stanowi to doskonałe miejsce do rozwoju larw ćmy spożywczej.

Owady najczęściej spotykane są w mąka, cukier, produkty zbożowe, ryż, a nawet suszone owoce, orzechy i słodycze.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Pierwszym krokiem do pozbycia się moli spożywczych jest dokładne wyczyszczenie kuchni. Wszystkie zaatakowane produkty należy wyrzucić, a szafki dokładnie wyczyścić.

Ocet winny najlepiej nadaje się do czyszczenia szafek. Ocet jest skutecznym środkiem odstraszającym mole, ponieważ owady nienawidzą jego zapachu. Ocet wymieszać w proporcji 1:1 wodą i wytrzyj wszystkie szafki.

Aby uniknąć problemów w przyszłości, dobrze jest użyć tszczelnie zamknięte pojemniki na suchą karmę. Dzięki temu ćmy nie będą miały pożywienia ani miejsca do składania nowych jaj.

Co zrobić, gdy ćmy powrócą?

Problem moli spożywczych może być bardzo irytujący. Jeśli owady te wielokrotnie wracają do naszych szaf, konieczna może okazać się pułapka. Może być wykonany z naturalnych składników, które nie będą miały wpływu na żywność przechowywaną w szafkach.

Wlać do małej miski ocet winny i dodaj kilka kropli olejku lawendowego, cytrynowego lub goździkowego. Umieść miskę w szafce, w której przechowywane są suche produkty. Dzięki niemu mole spożywcze nie przedostają się do naszej kuchni.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Pająki i robaki trzymają się z daleka od mojego domu. Jeden produkt wystarczył

Wbij goździki i włóż do szafki. Patent babci rozwiązuje powtarzający się problem raz lub dwa razy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *