NIE wszystkie kasztany są jadalne, niektóre są TOKSYCZNE: oto jak je rozróżnić

Dość często zdarza się, że w sezonie jesiennym niektóre osoby trafiają do szpitala z powodu spożycia niejadalnych kasztanów.

Zatrucie kasztanamio tej porze roku jest bardzo wysoki. Z jakiego powodu? Najwyraźniej byłby jakiś rodzaj toksyczny kasztan, na co trzeba zwrócić uwagę. To kasztan indyjski, niejadalny, często mylony z kasztanem zwyczajnym, który zwykle spożywamy w kuchni.

Warto o tym wiedzieć, zwłaszcza gdy zbierasz je samodzielnie. Najpierw musisz poznać cechy obu rodzajów kasztanówi rozpoznawać szczegóły. Kasztanowce to nasiona kasztanowca, rośliny zwykle wykorzystywanej wyłącznie do celów ozdobnych.

Różnica między kasztanami jadalnymi a kasztanami toksycznymi, jak je rozróżnić

Kasztanowiec jest drzewem bardzo rozpowszechnionym na naszym terenie, można go podziwiać w miastach, parkach i na wielu dzikich terenach. Chodzi o piękna roślina, co nie jest zaskakujące, uprawiane w celach ozdobnych. Kasztanowiec produkuje nasiona bardzo podobne do kasztanowców pospolitych, które wielu ludzi wprowadzają w błąd. Jest to jednak inny rodzaj żywności.

Dlaczego kasztany są niejadalne? Ponieważ w sumie zawierają substancje toksyczne zwane saponinami. Te, jeśli się wchłoną, powodują różne zaburzenia, w tym nudności, skurcze brzucha, podrażnienie gardła i problemy żołądkowo-jelitowe. W ciężkich przypadkach mogą nawet uszkodzić nerki.

Kasztany końskie znajdują się w muszli z kilkoma cierniami, jeża produkowany z drzewa kasztanowca. To przecież inny jeż niż zwykłe kasztany jadalne zawiera tylko jeden kasztanJest również w kolorze zielonym. Kasztany jadalne, które są owocami kasztana, są jednak zbierane w skorupce o ciemniejszym kolorze, z tendencją do brązowienia. Ten jeż, który ma znacznie więcej kolców, zawiera kilka owoców, nawet 3 lub 4 kasztany.

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego toksycznymi kasztanami

W Internecie wiele osób udziela porad, jak rozróżnić dwa rodzaje kasztanów. Wielu pisze na przykład, że kasztany są znacznie większe od jadalnych. Zwykle tak jest, ale nie zawsze jest to prawdą, dlatego poleganie na wymiarach jest błędne. Jak więc zrozumieć, który to kasztan? Musieć zwróć uwagę na pewne szczegóły.

Jeśli na przykład przyjrzysz się im uważnie, pierwszym szczegółem, który się pojawi, będzie tzw kolor podstawy muszli. Kasztan toksyczny ma u podstawy bardzo jasny, prawie biały okrąg, w przeciwieństwie do kasztanowca jadalnego, który ma brązowe kółko, prawie w tym samym odcieniu co skórka.

Ponadto, kształt jest inny, jeśli kasztan szalony ma kształt zaokrąglony, to kasztan jadalny ma kształt spłaszczony, z zaokrągloną częścią tylko z jednej strony. Na końcu, spójrz tylko na końcówkęjadalny ma taki, z kępką, natomiast szalony ma prawie nieobecny zaokrąglony koniec i bez kępki. Rozróżnienie tych dwóch typów jest dość proste, dlatego przy zbieraniu kasztanów należy zachować ostrożność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *