Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych? Niektórzy mylą to z pleśnią, ale to nie ma z tym nic wspólnego. Dowiedz się, co to znaczy, czy można jeść takie ogórki i jak wygląda spleśniały produkt. Dzięki temu nie pomylisz się i będziesz w stanie rozpoznać szkodliwe zmiany.
Niektórzy po prostu nie wyobrażają sobie drugiego dania bez obecności ogórka na talerzu. To także świetny dodatek na wszelkiego rodzaju przyjęcia i produkt, który nada kanapkom z masłem niezapomniany akcent smakowy. Czasami jednak można zauważyć, że po takich domowych przetworach w słoiczku pojawia się biały osad. Czy jest to niebezpieczne i co należy zrobić?
Czy można jeść ogórki kiszone z białą warstwą? Dowiedz się, czy powinieneś się martwić
Niektórzy ludzie, gdy zauważą jakiekolwiek zmiany w ogórkach kiszonych, natychmiast wyrzucają je do kosza. Warto jednak wiedzieć, że biały nalot, który może się na nich pojawić, nie jest objawem pleśni. Są to po prostu zdrowe bakterie kwasu mlekowego, które obecne są w produkcie w wyniku fermentacji. Produkt przykryty takim „kocykiem” można spożywać bez żadnych przeszkód. Ale co, jeśli ogórki puchną po otwarciu? Sama ostatnio zastanawiałam się, czy mogłabym podać to mojemu dziecku. Jednak zasięgnęłam porady mamy i dowiedziałam się, że wzdęcia to też naturalny objaw fermentacji i takie ogórki też nadają się do spożycia. To także moja mama wyjaśniła mi, czym jest charakterystyczna zaćma.
Jak wygląda pleśń na ogórkach kiszonych? Lepiej nie mylić go z kwasem mlekowym
Biała pleśń na ogórkach kiszonych nie jest niebezpieczna, należy jednak pamiętać, że produkt może spleśniać. Jak to rozpoznać? Głównie według wyglądu. Jeśli na ogórku pojawiła się zielona lub biało-szara pleśń, szybko wyrzuć ją do kosza. Uważaj, aby nie pomylić go z zgnilizną drożdżakową. Pamiętaj też, aby wyrzucić całą zawartość pojemnika, a nie tylko tę część, która zauważyła zmianę. Pleśń rozprzestrzenia się szybko i chociaż nie zawsze można ją zauważyć od razu, atakuje wszystkie pobliskie produkty, które mają z nią kontakt.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Nic nie wspiera odporności lepiej niż one. Jedz je kilka razy w tygodniu, a zapomnisz o przeziębieniach
Włącz go do swojej diety, aby pobudzić pracę jelit i obniżyć poziom cholesterolu. Najlepiej zjeść na raz