Okrągły kształt i pomarańczowy kolor to cechy, które czynią to warzywo rozpoznawalnym, ale czy wszystkie dynie są takie same? Ile rodzajów dyni istnieje i ile odmian znamy.
Drzwi lata nawet nie do końca się zamykają, gdy te jesienne natychmiast otwierają się na oścież. Kiedy zaczyna się nowy sezon, z ziemi i na drzewach wyrasta także mnóstwo zieleniny i warzyw. Można je określić jako znak rozpoznawczy bieżącego sezonu. Spośród wszystkich warzyw jest to emblematyczny przykład dynia. Symbol jesieni i z nim związany , dynia to warzywo należące do rodziny dyni Dyniowate.
Jesteśmy przyzwyczajeni do rozpoznawania dyni po ich pięknym pomarańczowym kolorze, zaokrąglonym kształcie i słodkawym smaku. Szeroko stosowana zarówno w kuchni jako żywność jadalna, jak i jako warzywo ozdobne, zwłaszcza jeśli używamy dyni, ponieważ często znajdujemy ją na ladach sklepowych i kupujemy już opakowaną. Jednak nie wszyscy wiedzą, że dynia nie jest wyjątkowa, ale Istnieją różne rodzaje dyni. Ile jest odmian dyni? Poniżej znajdują się najbardziej znane odmiany dyni i które są najbardziej szczególne.
Czy wszystkie dynie są jadalne?
Jak wiemy, dla wszystkich gatunków roślin nie ma jednego gatunku, który obejmowałby je wszystkie, ale różnią się one od siebie pomimo przynależności do tej samej rodziny. To samo dotyczy dyni, która będąc warzywem lub produktem ogrodowym ma tę samą przynależność, ale z zupełnie innymi gatunkami i odmianami. Tym, co łączy wszystkie dynie, są jednak ich liczne właściwości.
Dynia tak naprawdę składa się głównie z witamin, soli mineralnych, magnezu, fosforu, potasu, węglowodanów, wody i wielu innych składników odżywczych. Choć dostarczają większości cząsteczek potrzebnych naszemu organizmowi, nie wszystkie są jadalne. Często dynie nienadające się do spożycia to te, które mają gorzki i niestrawny miąższ. W szczególności na rynku występują dynie jadalne, a więc takie, które można wykorzystać w kuchni i jadalne, oraz dynie ozdobne, które wręcz przeciwnie, służą jedynie do dekoracji.
W tym drugim przypadku dynie ozdobne zawierają substancję o gorzkim smaku, która w przypadku spożycia może powodować zagrożenie dla zdrowia objawiające się bólem brzucha, wymiotami i nudnościami. Z tego powodu zawsze dobrze jest upewnić się, że jest on również obecny na rynku dynie jadalne i ozdobne zawsze można je wyraźnie odróżnić na etykiecie żywności lub że różnica jest wyraźnie zaznaczona. W każdym razie jadalną dynię można również wykorzystać jako ozdobę: wystarczy usunąć miąższ i zamrozić, ponieważ dynia nie ma problemów z długotrwałym przechowywaniem. Ale przyjrzyjmy się szczegółowo ile istnieje odmian dyni i które możemy spożywać na naszym stole.
Ile istnieje odmian dyni
Dynia składa się z Bena 90 rodzajów i około 500 gatunków. Jest ich tak wiele, jeśli rozważymy je jako całość, ale prawdą jest również, że te jadalne, a zatem te najczęściej uprawiane, można prześledzić wstecz do około dwudziestu gatunków. Z tego punktu widzenia dynia stanowi główny składnik różnorodnych przepisów, od słodkich po pikantne. Chociaż wnętrze dyni jest prawie zawsze pomarańczowe, a zewnętrzna skórka często zielona, istnieje wiele odmian dyni, które je mają kształt, kolor, smak, smak, a nawet rodzaj uprawy zupełnie się od siebie różnią.
Wśród najbardziej znanych i cenionych przez podniebienie odmian dyni znajdziemy m.in Delikatna dynia, czyli rodzaj dyni o zielonej skórce, lekko spłaszczonym okrągłym kształcie i ogólnie małych wymiarach. Miąższ jest słodki, ma bardzo zwartą konsystencję i jasnożółtą barwę przechodzącą w pomarańczową. Zwykle jest to ulubiona dynia w kuchni, ponieważ jest bardzo uniwersalna w przygotowaniu. Następnie znajdujemy Dynia Hokkaido, znany również jako Uchiki Kuri, który jak sama nazwa wskazuje, ma japońskie pochodzenie. Wymiary tej dyni są również średnio-małe, mają gładką skórkę, a kolor miąższu jest bardzo żywy i intensywny żółto-pomarańczowy, a jej smak jest szczególnie słodki.
Inną dobrze znaną odmianą jest Cucurbita Pepolub lepiej znany pod nazwą Dynia spaghetti. Pochodząca z Chin dynia spaghetti ma jasnopomarańczowy miąższ, ale składa się z włókien przypominających spaghetti, więc jest w tym sensie bardzo włóknista.Jego słodkawy miąższ jest szeroko stosowany do przygotowywania oryginalnych potraw. Następnie znajdujemy dynię inną niż pozostałe, która rozbija formę, a mianowicie Patisona Blanche’a, lepiej znany jako Ten rodzaj dyni jest w rzeczywistości biały zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, z miąższem tego samego koloru i spłaszczonym, ale koronkowym kształtem, który prawie wygląda jak chmura. W tym sensie tym, co w pełni przypomina tę nazwę, jest Eden Biała Dyniaodmiana pochodzenia australijskiego o białej skórce z beżowymi i zielonymi smugami, ale z bardzo smacznym miąższem i intensywną pomarańczową barwą.
Oryginalną odmianą dyni jest Rugosa Piżmowa, o wydłużonym kształcie przypominającym dzwonek i kolorze przypominającym masło orzechowe, jak sama nazwa wskazuje. Pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, kolor skórki tej dyni waha się od beżu do pomarańczy z odcieniami jasnozielonego i żółtego. Miąższ ma podobnie żółto-pomarańczowy kolor, ale smak jest bardzo podobny do orzechów laskowych. Śledzi to uważnie Dynia Trombetta z Albengi, o wydłużonym kształcie przypominającym trąbkę i długą cukinię. W rzeczywistości ma typowy zielony kolor cukinii, ale miąższ w środku jest pomarańczowy, o słodkim i smacznym smaku oraz zwartej i zwartej konsystencji.
Dynia Morska z Chioggi jest to raczej dynia o nietypowej, bardzo ciemnej barwie, o zaokrąglonym i spłaszczonym kształcie, ale bardzo nieregularna w porównaniu do innych dyń. Jej miąższ natomiast jest jasnopomarańczowy, bardzo słodki i smaczny, często używany także jako nadzienie do tortellini. Jedną z odmian dyni określanych jako dość wartościowe jest dynia dynia amerykańska, znany również pod nazwą Okrągła dynia z Doliny Padu. Pochodzi z Meksyku, ma gładką skórkę w odcieniach od zielonego do pomarańczowego, a jej kształt jest bardzo zaokrąglony z drzewiastą grudką. Szeroko stosowany również w kuchni ze względu na swoją wszechstronność i słodki miąższ, ale także mocny smak.
Choć nazwa może wydawać się bajkowa, to jednak Dynia Kopciuszek jest faktycznie znany pod nazwą dynia muszkatołowa. Pochodzenia francuskiego, ma spłaszczony, ale idealnie okrągły kształt, z narysowanymi smugami i bardzo intensywną pomarańczą, niemal typową dla zbiorowej wyobraźni, gdy mamy na myśli nawiązanie do dyni. Miąższ ma tę samą barwę i jest szeroko stosowany zwłaszcza w okresie jesiennym jako przyprawa do zup. Tam Dynia Eysines Gallosa jest to raczej dynia o bardzo szczególnym wyglądzie, z naroślami w typowym odcieniu różu. Miąższ jest pomarańczowy, bardzo zwarty, nie złożony z włókien, ale bardzo zwarty i słodki, stosowany zarówno do zup, jak i velouté.
Wreszcie znajdziemy dwie odmiany dyni często używane jako dynie ozdobne, takie jak Lalka porcelanowa w kształcie dyni, pochodzący ze Stanów Zjednoczonych z dość krótkim życiem. Tak naprawdę istnieje na rynku już od około dziesięciu lat i ma typowy różowy kolor porcelany, choć w środku jej miąższ jest pomarańczowy i bardzo słodki. Inną odmianą jest Jack bądź mały, lub „mała mandarynka”. Stosowana jako dekoracja dynia o jasnopomarańczowym kolorze i naprawdę wyrafinowanych żeberkach. Idealnie nadaje się do dekoracji pomieszczeń ale także naszego stołu. Pełnoprawny Jack 'O Lantern gotowy na Halloween.