Pięknie twarde w sklepie, szybko zwiędłe, miękkie i pełne kiełków w spiżarni w domu. Taki często bywa los ziemniaków, które często lądują w koszu na śmieci. Dość łatwy trik na kilka koron pomoże temu zapobiec. A Twoje ziemniaki będą długo wyglądać dobrze i będziesz się nimi doskonale cieszyć.
Kiełkujące ziemniaki. Na tym etapie już wiele zależy od tego, czy wskazane jest ich spożywanie. Jeśli po obraniu są zielone, istnieje ryzyko zatrucia.
Jak przechowywać ziemniaki, aby nie kiełkowały:
Źródło: YouTube
Co się stanie, jeśli do ziemniaków dodamy dojrzałe jabłko warte kilka koron? Przydatna rzecz. Ich kiełkowanie spowolni. Sztuczka, którą znały już nasze babcie, ma naukowe wyjaśnienie.
Dlaczego ziemniaki właściwie kiełkują w domu?
Fakt, że ziemniaki zaczynają kiełkować w domu stosunkowo szybko po zakupie, jest dość prosty.
„Ziemniaki są po prostu oszukiwane. Ludzie mają tendencję do utrzymywania w domach temperatury około 20 stopni, co jest idealną temperaturą do uprawy ziemniaków. Ziemniaki myślą, że nadszedł czas, aby wykiełkować, bo wiosna już w pełni” – powiedzieli na przykład Jenny i Patrick McNally w imieniu właścicieli słynnej farmy ziemniaków w Balrickard.
Jak wypędzić mole z szafek lub spiżarni? Dzięki tym trikom w końcu się ich pozbędziesz
Dlatego McNally zalecają przechowywanie ziemniaków pod przykryciem w chłodnym miejscu, takim jak szopa na świeżym powietrzu lub nawet na balkonie, chyba że temperatura jest zbyt niska. A najlepiej w brązowej papierowej torbie, bo zwykła folia nie zakryje m.in. ziemniaków przed światłem dziennym.
Dlaczego nie jeść kiełków ziemniaków
Kiedy ziemniaki kiełkują, zaczynają wytwarzać duże ilości tak zwanych metabolitów wtórnych. Według specjalistycznego serwisu są to:
- Chlorofil
- Solanina
- Chaconin
Jak wyjaśniła Medicine Net, chlorofil jest nieszkodliwym pigmentem, który powoduje zielone zabarwienie skórek ziemniaków.
„Powodem, dla którego należy zwrócić uwagę na obecność chlorofilu, jest to, że zielony kolor jest oznaką, że w ziemniaku produkowane są inne, bardziej toksyczne substancje chemiczne” – podaje Medicine Net.
Wystarczy jedna łyżka, a okna będą czyste i lśniące nie tylko na Święta, ale aż do wiosny
To właśnie substancje solanina i chakonina skoncentrowane są w kiełkach. Natomiast w bulwie ziemniaka występują one jedynie w znikomym stężeniu. Znakiem, że można go spożyć, jest zwyczajowy kolor światła.
Mówiąc najprościej, jeśli ziemniaki tylko lekko podrosną, można je jeść bez obaw. Jednak bez kiełków prawdopodobnie powodowałyby problemy zdrowotne, takie jak wymioty, nudności lub dezorientacja. Dlatego należy je usunąć.
Jak zepsuć kiełkowanie ziemniaków
Sprytny trik ograniczy kiełkowanie ziemniaków
Jak wspomniano wcześniej, jeśli ziemniaki mają temperaturę pokojową, zaczną kiełkować w ciągu kilku dni. Kiełkowanie można dość skutecznie spowolnić, używając dojrzałego jabłka. Dlaczego?
Jak dobrze umyć podłogę? Nie musisz kupować specjalnych detergentów
Odpowiedź dają na przykład badania prezentowane w naukowej bibliotece elektronicznej. Udowodnił, że kiełkowanie znacząco spowalnia lub zatrzymuje się – w zależności od stężenia – etylenu. Jest to gaz o słodkim zapachu.
Jak już opisał zespół kierowany przez biologa i chemika w swoich badaniach i eksperymencie z 1974 r., podczas dojrzewania dojrzewające jabłko wytwarza stosunkowo dużą ilość etylenu.
Czy wiesz o ziemniakach, które…
- Spośród upraw rolnych większe znaczenie dla żywienia człowieka ma tylko pszenica, ryż i kukurydza?
- Słowo ziemniaki prawdopodobnie wzięło się od nazwy Brandenburgii, skąd ziemniaki przybyły na ziemie czeskie?
- Zwykłe ziemniaki stołowe zawierają wagowo około 24 procent suchej masy, z czego około 75% to skrobia?
- Bulwy zawierają znaczne ilości kwasu cytrynowego, polifenoli, minerałów i witamin C, B1, B2, B3 i K
- Chiny są największym producentem ziemniaków. Rocznie uprawia się tu około 100 milionów ton ziemniaków
- Sto lat temu ziemniaki uprawiano na terenie Republiki Czeskiej na niecałych 4 milionach hektarów, obecnie jest to około 2,5 miliona hektarów