Co zrobić z warzywami, które przez mróz trafiają na rabatę? Nie wszystkie nadają się do spożycia

Nadeszła jesień i do Twojego ogrodu zbliżają się mrozy. Niestety wraz ze zmianą klimatu nie można dokładnie przewidzieć, kiedy nadejdą przymrozki, dlatego można chronić warzywa i przygotować rabaty kwiatowe na zimę. W takich sytuacjach najlepiej pomoże Ci instynkt ogrodniczy i zdrowy rozsądek. Kiedy poczujesz, że zbliża się mróz, zbierz wszystkie pozostałe warzywa i owoce i przechowuj je, najlepiej w piwnicy.

Źródło: YouTube

Co mróz robi z roślinami

Kiedy nadchodzi zima i pierwsze przymrozki, woda w roślinach zamarza, a ostre kryształy zaczynają przebijać ściany komórkowe wszystkich roślin narażonych na mróz. Po pewnym czasie kryształki lodu zaczną się topić, powodując zapadanie się zamrożonych komórek. W rezultacie zostaną Ci tylko papkowate warzywa, które bardzo szybko gniją. Czasami jednak dzieje się odwrotnie i główna roślina gnije, ale owoce są w porządku. Nawet w tym przypadku owoce warzyw nie przetrwają długo, ponieważ roślina nie zapewnia już owocom wystarczającej ilości wody i składników odżywczych, więc jeśli nie zbierzesz warzyw natychmiast, zgniją. Może się też zdarzyć, że połowa owoców z tej samej rośliny będzie niezdatna do spożycia, a druga połowa będzie w porządku. Matka Natura jest pod tym względem nieco nieprzewidywalna.

Warzywa, woda i mróz

Nawet lekki mróz może nieodwracalnie uszkodzić roślinę. Zależy to od ilości wody, jaką zawiera, a większość roślin potrzebuje bardzo mało. Na przykład pomidory, papryka i bakłażan są bardzo podatne na lekkie przymrozki. A także niektóre rodzaje dyni, takie jak dynia letnia, ogórki i melony. Jednak prawdopodobnie będziesz w stanie zebrać i zjeść kilka warzyw, jeśli roślina odniesie przynajmniej część uszkodzeń.

A co z mrożonymi warzywami

Po zebraniu warzyw włóż je do kuchni, aby rozmroziły, abyś wiedział, czy nadają się do spożycia. Zwykle można to stwierdzić po południu. To zależy od jej wyglądu. Podczas późniejszej kontroli warzyw należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone przez mróz. Poszukaj znaczących zmian koloru i papkowatości. Rozłóż te warzywa na stosie kompostu. Było zbyt zniszczone przez mróz i nie nadawało się do spożycia. Jednak jedną lub dwie małe plamy można łatwo usunąć. Jeśli warzywa są lekko zmiękczone, można je zerwać i zjeść od razu.

Powiązane artykuły

Źródła: www.ruralsprout.com, zahradkarskaporadna.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *