Pierwotne i wtórne składniki odżywcze dla roślin – jak je poznać. Pierwotne i wtórne składniki odżywcze są ważne dla wzrostu i rozwoju roślin. Jeśli podarujesz je w odpowiedniej formie i ilości, będziesz mieć pewność, że naprawdę otrzymają wszystko, czego potrzebują.
Podstawowe składniki odżywcze, czyli makroelementy
Jak już powiedzieliśmy, makroelementy wykorzystywane są przez rośliny głównie do tworzenia tkanek. Jak oni to robią?
- Azot – jego podaż jest szczególnie istotna. Dba o wzrost i prawidłową dystrybucję chlorofilu. Jest to najważniejszy pierwiastek, jaki otrzymują rośliny. Jednak im więcej zaopatrzysz roślinę w azot, tym większe będzie zapotrzebowanie na inne pierwiastki w nawozach.
- Fosfor – pomaga w fizjologicznym wykorzystaniu azotu i innych składników odżywczych. Służy roślinie jako niezbędne źródło energii i odgrywa ważną rolę w procesie zimowania. Oczywiście wchodzi także w skład kwasów nukleinowych, odpowiedzialnych za przekazywanie informacji genetycznej. Natomiast w owocach i słodkich warzywach dba o zaopatrzenie płodu w cukry.
- Potas – jest konieczna ze względu na zwiększenie odporności rośliny na negatywnie wpływające czynniki zewnętrzne. Na przykład choroby, szkodniki i zmiany pogody (susza, mróz itp.). Wpływa również na obfitość kwiatów i pożądaną wielkość systemu korzeniowego.
Zdjęcie: Pixabay
Wtórne składniki odżywcze
- Wapń – najpierw musimy mu nadać imię. Podnosi pH gleby, co jest szczególnie istotne na podłożach kwaśnych o pH poniżej 5. Jeśli poprawimy ten współczynnik, rośliny będą mogły lepiej wykorzystać fosfor i potas. Obecność tego minerału w glebie przyspiesza także rozkład próchnicy i korzystnie wpływa na „dobrą” mikroflorę glebową. W uprawie hydroponicznej są to jednak właściwości drugorzędne.
- Magnez – dba o dużą liczbę procesów enzymatycznych w roślinie. Wpływa na płodność nasion, decyduje o zawartości cukru w tkankach roślinnych itp., a także zwiększa odporność roślin na mróz. Niedobór magnezu objawia się chlorozą, prowadzącą do niebezpiecznej nekrozy starszych liści.
- Siarka – pozytywnie uczestniczy w metabolizmie azotu, a więc także w tworzeniu białek. Jeśli Twoje uprawy będą dobrze zaopatrzone w siarkę, będą zawierały mniej szkodliwych azotanów i azotynów oraz będą bardziej odporne na choroby i szkodniki. W hydroponice siarka jest szczególnie ważna w przypadku rzodkiewki, zwykle także kapusty, cebuli i porów.
Co jeszcze powinieneś wiedzieć?
Oprócz tych podstawowych i wtórnych składników odżywczych rośliny potrzebują również mikroelementów, takich jak żelazo, mangan, miedź, cynk i inne. Prawidłowe odżywianie roślin uzależnione jest od wystarczającej podaży wszystkich tych składników odżywczych. Brak lub nadmiar niektórych składników odżywczych może negatywnie wpłynąć na wzrost i zdrowie roślin.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay