Babka należy do najpopularniejszych grzybów jadalnych. Jest jednak podatny na odrobaczenie i pleśń

Borowik żółty, w starych atlasach grzybów znajdujemy go jako borowik żółty, jest jednym z najpopularniejszych i dlatego najczęściej zbieranych grzybów jadalnych w naszym kraju. Jest to bardzo smaczny i obficie rosnący grzyb, którego niezaprzeczalną zaletą jest to, że nie można go pomylić z żadnym grzybem zagrażającym życiu. Wadą babci smith jest jej duża robactwo, a także skłonność do pleśni.

rośnie praktycznie przez cały sezon grzybowy, czyli od końca maja do końca października na terenie całych Czech. „Jego popularność wynika z faktu, że można go spotkać niemal wszędzie – w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, ale także w wilgotnych parkach, sadach i ogrodach. Z reguły rośnie w licznych grupach. Dlatego często określa się go mianem grzybowego chwastu lub grzybowego proletariatu, zgłoszone przez mikologa Jaroslava Vančę.

Popularnie grzyb o żółtym miąższu nazywany jest najczęściej babką, gdyż kapelusz pęknięty w małe kwadraciki na pierwszy rzut oka przypomina nieco pomarszczoną twarz. Ma także wiele innych nazw regionalnych, na przykład grzyb maślany, podlipník, židák, honzík, kačenka, pluszowy, aksamitny itp.

Jak wygląda babcia

występuje tu pod wieloma postaciami, ma dość zmienny wygląd.

  • Czapka młodych owocników jest półkulista o aksamitnej powierzchni, później się spłaszcza.

  • Skórka kapelusza grzyba o żółtym miąższu jest zwykle matowa i sucha, wyraźnie popękana w małe pola, przypominające zmarszczki. Szczeliny te są zwykle czerwonawe, ponieważ widoczny jest przez nie głębszy pigment.

  • Kapelusz jest zwykle brązowy, szary, ochrowy lub oliwkowozielony.

  • Rurki są w młodym wieku żółte, później zielonkawożółte z tym samym kolorem, stosunkowo dużymi i kanciastymi porami.

  • Łodyga żółta jest wąsko cylindryczna, pod kapeluszem żółta, bordowo-czerwona i łuszcząca się przy ziemi.

  • Miąższ gryki jest miękki, żółty, przeważnie czerwonawy w dolnej części łodygi, po przecięciu lekko niebieskawy.

  • Uszkodzone obszary i siniaki stają się zielonkawo-niebieskie.

Jakie pieniądze zebrać

Babka uznawana jest za grzyb średniej jakości, to znaczy pod względem sposobu przechowywania i wykorzystania. Dzieje się tak dlatego, że miąższ zawiera dużą ilość wody, co utrudnia transport i szybciej psuje się.

„Wadą babki jest to, że jest duża podczas suchej pogody i odwrotnie, ma tendencję do pleśnienia podczas deszczowej pogody. Gryka jest często atakowana przez grzyby, zwłaszcza (Hypomyces chrysospermus), który wytwarza mikotoksyny, które mogą powodować fałszywe zatrucie nie grzybem, ale jego pasożytem. Zarażoną biedronkę rozpoznajemy po białym nalocie na kapeluszu, który stopniowo zmienia kolor z żółtego na brązowożółty, – wyjaśnia mikolog.

Do zbioru buckeye powinniśmy wybrać raczej młode i wyraźnie niezainfekowane owocniki i jak najszybciej je przetworzyć – chociażby dlatego, że źle wysychają.

Możliwe zamieszanie: muchomor

Kształtem i wielkością prawdopodobnie najbardziej przypomina borowika o żółtym miąższu, popularnie zwanego boddubníkiem, borowikiem skórzanym lub borowikiem aksamitnym. Rośnie obficie w lasach mieszanych, głównie pod dębami od czerwca do końca października.

Ma ogólnie sztywniejszą konsystencję od babki i różni się od niej przede wszystkim wyraźnie aksamitnym, przeważnie niepękanym kapeluszem (przeważnie jest brązowy, żółty, ochrowy lub oliwkowozielony). Inną różnicą jest to, że miąższ zwykle nie zmienia koloru w przypadku skaleczenia lub zranienia, a jedynie przejściowo zmienia kolor na lekko niebieski. Jest to doskonały i smaczny grzyb, który można wykorzystać do wszelkich potraw kuchennych.

Babcie w kuchni

Borowik o żółtym miąższu lub borowik ma przyjemnie lekko kwaśny smak grzybów. Lekko niebieski na kroju. Pieczarka o żółtym miąższu ze względu na miękki miąższ nie bardzo nadaje się do smażenia jako stek, za to idealnie nadaje się do frytek grzybowych i stir-fry, a przede wszystkim świetnych, w tym ulubionych. A jeśli mamy szczęście i znajdziemy dużo młodych i zdrowych drzew owocowych, możemy je zamarynować w occie.

Placuszki gryczane

Składniki

  • około 700 g borowików (grzyby o żółtym miąższu)

  • 1 duża cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka smalcu

  • zmielony kminek

  • 1 łyżeczka drobnej semoliny

  • około 6 jajek

  • sól

  • pieprz

Procedura

Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, a ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Na smalcu podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać kaszę gryczaną, doprawić mielonym kminkiem, po krótkim podsmażeniu oprószyć kaszą manną i dusić pod przykryciem 8-10 minut. Gdy grzyby będą miękkie, przykryj je gotowanymi jajkami. Dodać sól, pieprz i smażyć cały czas mieszając, jajka muszą pozostać miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *