Małe brązowe robaki w spiżarni? Zostałeś zaatakowany przez robaki – te spożywcze. Trzeba interweniować już teraz. Robak spiżarniowy, czyli chlebTy (Stegobium paniceum) mogą siać spustoszenie w kuchni. Jego celem jest mąka, makaron, czerstwy chleb i inna sucha żywność – a co gorsza, może dosłownie wgryźć się w nie.
Jak go rozpoznać? To nie jest trudne. Te robaki są zwykle małe i brązowe można je znaleźć praktycznie wszędzie tam, gdzie przechowujesz żywność. Testowany jest również z twardą plastikową torbą lub nawet aluminiową pokrywką. Nie ma więc przed nimi żadnego zabezpieczenia. Oznaki inwazji obejmują (oprócz wizualnej identyfikacji tych szkodników) nieprzyjemny zapach i oczywiście zmiany koloru i konsystencji żywności.
Zdjęcie: Pixabay
Strategie zapobiegania inwazji w kuchni
Najlepszą obroną przed robakami spiżarniowymi jest zapobieganie. Oto kilka proaktywnych środków, w które zdecydowanie warto zainwestować.
- Przechowuj żywność w dobrze zamkniętych pojemnikach. Po zakupie przenieś opakowania żywności do solidnych, hermetycznych pojemników, do których nie przedostaną się robaki.
- Regularnie czyść i dezynfekuj powierzchnie kuchenne i powierzchnie magazynowe. W rogach półek zainstaluj różne repelenty – na przykład liść laurowy lub goździki. Można też spróbować naturalnej ziemi okrzemkowej – nie jest ona toksyczna dla człowieka, ale jest zabójcza dla owadów, skutecznie je odwadnia i zabija.
- Regularnie sprawdzaj spiżarnię i kuchnię. Czujność pomoże Ci złapać atak, zanim się rozprzestrzeni.
Natychmiastowe działania w przypadku ataku błędu
Jeśli odkryjesz w kuchni robaki spiżarniowe (a może się to zdarzyć naprawdę łatwo – można je znaleźć w mące ze sklepu, ale czasem wlatują też przez okno), trzeba działać szybko i zdecydowanie:
- Natychmiast wyrzuć żywność wykazującą oznaki skażenia.
- Bardzo dokładnie wyczyść i zdezynfekuj wszystkie obszary przechowywania. Do czyszczenia pojemników i półek używaj gorącej wody zmieszanej z octem lub płynem do mycia naczyń (najlepiej czyścić dwukrotnie – najpierw płynem do naczyń, a następnie octem).
- Sprawdź wszystko ponownie po dwóch tygodniach. Powtarzaj tę czynność przez kolejne dwa do trzech miesięcy. Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że naprawdę pozbyłeś się tych niechcianych gości.
Źródło: https://www.denik.cz/dum-a-byt/cervotoc-spizni.html, https://www.pasti.cz/blog/cervotoc-spizni-chlebovy-jak-se-ho-zbavit/
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂