Małe brązowe robaki w spiżarni? Zostałeś zaatakowany przez robaki – te spożywcze. Trzeba interweniować już teraz

Małe brązowe robaki w spiżarni? Zostałeś zaatakowany przez robaki – te spożywcze. Trzeba interweniować już teraz. Robak spiżarniowy, czyli chlebTy (Stegobium paniceum) mogą siać spustoszenie w kuchni. Jego celem jest mąka, makaron, czerstwy chleb i inna sucha żywność – a co gorsza, może dosłownie wgryźć się w nie.

Jak go rozpoznać? To nie jest trudne. Te robaki są zwykle małe i brązowe można je znaleźć praktycznie wszędzie tam, gdzie przechowujesz żywność. Testowany jest również z twardą plastikową torbą lub nawet aluminiową pokrywką. Nie ma więc przed nimi żadnego zabezpieczenia. Oznaki inwazji obejmują (oprócz wizualnej identyfikacji tych szkodników) nieprzyjemny zapach i oczywiście zmiany koloru i konsystencji żywności.

Ocet, brązowe robaki w spiżarni

Zdjęcie: Pixabay

Strategie zapobiegania inwazji w kuchni

Najlepszą obroną przed robakami spiżarniowymi jest zapobieganie. Oto kilka proaktywnych środków, w które zdecydowanie warto zainwestować.

  • Przechowuj żywność w dobrze zamkniętych pojemnikach. Po zakupie przenieś opakowania żywności do solidnych, hermetycznych pojemników, do których nie przedostaną się robaki.
  • Regularnie czyść i dezynfekuj powierzchnie kuchenne i powierzchnie magazynowe. W rogach półek zainstaluj różne repelenty – na przykład liść laurowy lub goździki. Można też spróbować naturalnej ziemi okrzemkowej – nie jest ona toksyczna dla człowieka, ale jest zabójcza dla owadów, skutecznie je odwadnia i zabija.
  • Regularnie sprawdzaj spiżarnię i kuchnię. Czujność pomoże Ci złapać atak, zanim się rozprzestrzeni.

Natychmiastowe działania w przypadku ataku błędu

Jeśli odkryjesz w kuchni robaki spiżarniowe (a może się to zdarzyć naprawdę łatwo – można je znaleźć w mące ze sklepu, ale czasem wlatują też przez okno), trzeba działać szybko i zdecydowanie:

  • Natychmiast wyrzuć żywność wykazującą oznaki skażenia.
  • Bardzo dokładnie wyczyść i zdezynfekuj wszystkie obszary przechowywania. Do czyszczenia pojemników i półek używaj gorącej wody zmieszanej z octem lub płynem do mycia naczyń (najlepiej czyścić dwukrotnie – najpierw płynem do naczyń, a następnie octem).
  • Sprawdź wszystko ponownie po dwóch tygodniach. Powtarzaj tę czynność przez kolejne dwa do trzech miesięcy. Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że naprawdę pozbyłeś się tych niechcianych gości.

Źródło: https://www.denik.cz/dum-a-byt/cervotoc-spizni.html, https://www.pasti.cz/blog/cervotoc-spizni-chlebovy-jak-se-ho-zbavit/

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *