Jak przechowywać czosnek w domu? Nie musisz go zamrażać ani splatać

Czy macie już dostępny tegoroczny piękny czosnek i próbujecie go jakoś przetworzyć? Przechowywanie czosnku poprzez splatanie lub zamrażanie czosnku to klasyka. W każdym razie bardzo ważne jest przechowywanie czosnku, aby nie wyschło. Możliwości przechowywania czosnku jest wiele i zdecydowanie nie trzeba skupiać się tylko na tych dwóch. Przyjrzymy się tym mniej tradycyjnym, które z pewnością są tego warte ze względu na długotrwałe przechowywanie paluszków czosnkowych.

Warto znać czosnek dobrej jakości

Wyraźnie. Kawałki niskiej jakości należy wyrzucić na kompost lub do kosza na śmieci. Przede wszystkim skup się na zapachu. Musi być idealnie czosnkowy i maksymalnie intensywny. Domowy czosnek jest wysokiej jakości, ale co zrozumiałe, nie będziesz mieć tej pewności, kupując go w sklepie. Jeśli zapach jest wyjątkowo silny, może zostać uszkodzony. Goździki muszą być jędrne i zwarte, uważaj na żółte plamy. Oznaczają one oczywiście uszkodzenie. Z pewnością nie jest wykluczone, że warto się temu przyjrzeć.

Przechowywanie czosnku w mące

Jeśli chcesz postawić na naprawdę niezawodne przechowywanie czosnku, zdecyduj się na przechowywanie czosnku w mące. To bardzo proste. Bierzemy całe ząbki czosnku i wrzucamy je do pojemnika. Następnie posyp je mąką. Działa jak naturalny absorbent, dzięki czemu doskonale i bez żadnych problemów przedłuża żywotność czosnku. Tak przechowywany czosnek można przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z mąką, w chłodnym i suchym miejscu.

Konserwowanie czosnku w mące

Konserwacja czosnku w mące: Fot. Radek Štěpán

Wrzucanie czosnku do oleju

Oliwa z oliwek jest doskonałym konserwantem i przechowywanie w niej czosnku wraz z ziołami jest idealne. Najpierw gotuj ząbki czosnku przez 2 minuty, a następnie szybko ostudź. Następnie przechowujesz go w butelce z oliwą z oliwek i ziołami. Przechowujemy go w lodówce i należy go zużyć w ciągu około miesiąca.

Pieczenie czosnku jako opcja konserwacji

Całe słupki czosnku zawija się w folię aluminiową i piecze przez 45 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu odetnij górę czosnku i wyciśnij pastę do pojemnika. Przechowujesz go w lodówce i zużywasz w ciągu tygodnia.

Źródła informacji: Autor, tojenapad.sk, newsy.przyslijprzepis.pl

Konserwowanie czosnku w mące: zdjęcie poglądowe Radka Štěpána

Radek Stepan

Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *